בית המשפט דחה את העתירה של חברת פרי אור מעתלית נגד עיצום כספי בגובה 1.6 מיליון ₪ שהטיל עליה המשרד להגנת הסביבה לפני מספר שנים. העיצום הוטל בעקבות אירוע דליפת אמוניה בשנת 2016 שחשף הפרת הוראות בהיתר הרעלים שקיבלה החברה, לרבות אחסון לקוי של אמוניה, ליקויים במערכות הבקרה, אי הכנת נהלים להבטחת תקינות הציוד וצמצום הסיכון בעת אירוע ועוד.
כתבות רלוונטיות:
לפי המשרד להגנ"ס, בשנת 2016 התרחשה דליפת אמוניה ממערכת הקירור במפעל פרי אור. למקום הוזעקו כונני המשרד להגנת הסביבה וכוחות כיבוי אש. בעקבות הדליפה פונו כל השוהים בקרבת המפעל ובבסיס צבאי וחוף הים הסמוכים בשעת לילה מאוחרת. האירוע הסתיים ללא נפגעים או נזק מיידי לסביבה.
בעקבות האירוע התגלו הפרות של תנאי היתר הרעלים של החברה. נמצא שאחסון האמוניה, הנחשבת לחומר מסוכן, היה לקוי, כמו גם מערכות הבקרה וההתראה. כמו כן, לא ננקטו אמצעים למניעה ולצמצום של אירועי חומרים מסוכנים, לא הוכנו נהלים להבטחת תקינות הציוד וצמצום הסיכון בעת התרחשות אירוע מסוג זה, והאירוע לא דווח כראוי.
שורת הליקויים גרמה למשרד להגנ"ס לזמן את בעלי המפעל לשימוע, שבעקבותיו תוקנו הליקויים, אך גם להטיל עיצום כספי על החברה כדי להבטיח שמקרים אלה לא יישנו.
בית המשפט קיבל את טענות המשרד להגנ"ס ודחה את ערעור המפעל כנגד הקנס שהוטל עליו.
מלבד האירוע במפעל פרי אור, בשנים האחרונות התרחשו מספר אירועי חומרים מסוכנים של דליפת אמוניה, ביניהם:
האמוניה נמצאת במצב צבירה גז בטמפרטורת החדר ונחשבת רעילה לאדם. עם זאת, אמוניה נחשבת כגז קירור יעיל ובעל יתרונות סביבתיים בכך שאינו תורם להגברת שינוי האקלים (פרוטקול קיוטו), ואף לא פוגע בשכבת האוזון (פרוטוקול מונטריאול).
בעקבות האירועים האלה ואחרים, בשנת 2018 עודכנו התנאים להיתר רעלים למתקני קירור באמוניה.
מחברת פרי אור נמסר: "חברת פרי אור עתרה לבית המשפט, בין השאר, בגין שיהוי ניכר ובלתי סביר בהשתת העיצום הכספי על החברה על ידי המשרד להגנת הסביבה. בית המשפט דחה את טענתה של החברה לביטול העיצום או לחילופין להפחיתו מחמת השיהוי, אולם מצא לנכון לראות בשתי הפרות שהוטלו על החברה במסגרת העיצום הכספי דאז כהפרה אחת. לפיכך, ובהסכמת הצדדים, נפסקה לחברה הפחתה נוספת על סך של כ – 270,000 ₪. "
יצחק בן דוד (בנדה), סמנכ"ל בכיר לפיקוח ואכיפה במשרד להגנת הסביבה: "היעדר הנהלים והמוכנות של חלק מהמפעלים לאירועי חומרים מסוכנים הוא בעיה שיש לטפל בה בחומרה. הדרך לשמירה על הנהלים עוברת לא פעם דרך הכיס, ולכן המשרד להגנת הסביבה לא מהסס לפעול כנגד המפירים את היתרי הרעלים כדי לשמור על בריאות הציבור והסביבה".