בחודש שעבר פרסם המשרד להגנת הסביבה שני מסמכי הנחיות חדשים שעוסקים בדרישות סביבתיות בתהליכי תכנון ובנייה.
מסמך אחד הוא אוגדן שמרכז את הדרישות הסביבתיות מיזמים שמבקשים היתר בנייה, כך שתהיה וודאות ושפה משותפת ליזמים, למפקחים ולרגולטורים. בעזרת האוגדן, כל יזם יוכל לדעת מראש, עוד טרם הגשת הבקשה, מה הדרישות הסביבתיות שיחולו עליו, בהתאם לסוג ומיקום תוכנית הבנייה. מדובר בדרישות שחלות החל משלב התכנון, דרך דרישות לתקופת עבודות הבנייה, ועד לדרישות שהבניין נדרש לעמוד בהן כדי לקבל תעודת גמר.
המסמך השני מציג הנחיות למניעת מפגעים סביבתיים במהלך הבנייה עצמה, כולל הנחיות למהלך ההריסה, ניהול פסולת הבניין, זיהום אור, ועוד. ההנחיות רלוונטיות גם לעבודות שיפוץ ובנייה שלא דורשות היתר.
המסמכים מהווים כלי עזר מקצועי עבור יזמים, מפקחים, וגורמי רגולציה, והם מיועדים ליישום בשטח במטרה לצמצם את השפעות הבנייה על הסביבה והקהילה המקומית.
קישורים למסמכי ההנחיות מופיעים בתחתית הכתבה.
כתבות רלוונטיות:
המסמך הראשון, אוגדן דרישות סביבתיות לשלבי רישוי בנייה, מרכז את כלל הדרישות הסביבתיות שיידרשו יזמים ומפקחים ליישם במסגרת תהליך הרישוי. המסמך מפרט את הדרישות הסביבתיות לכל נושא סביבתי (קרקעות מזוהמות, חומרים מסוכנים, זיהום אור, אסבסט, , קרינה, רעש, פסולת בניין, בנייה ירוקה וכו'), בהתאם לסוג הבנייה והמקרים בהן הדרישות חלות, והשלב של הבנייה בו הדרישות רלוונטיות.
תחילה המסמך מנחה לזהות את הדרישות הסביבתיות הרלוונטיות לפרויקט הבנייה, בהתאם לשלבים הבאים:
בכל אחד מהשלבים לעיל יש לגשת לפרק הרלוונטי באוגדן הדרישות הסביבתיות ולקרוא על הדרישות הרלוונטיות.
המסמך השני מתמקד בהנחיות למניעת מפגעים סביבתיים במהלך הבנייה עצמה, במטרה לשמור על איכות החיים בסביבת הבנייה ולצמצם את ההשפעות השליליות על הסביבה. המסמך קובע הוראות מפורטות לתכנון אתר, שימוש בציוד מכני כבד, מניעת זיהום אוויר, שעות פעילות מותרות, מפגעי רעש וזיהום אור. המסמך כולל הנחיות ברורות לנושאים כמו הריסת מבנים, טיפול בפסולת בניין וניהול זיהומים פוטנציאליים. למשל:
----
מסמכים רלוונטיים: