לראשונה בישראל: שיקום תרמי של קרקעות מזוהמות
ראיון עם מנכ"ל חברה בלגית שהטכנולוגיה התרמית שלה לטיפול בקרקעות מזוהמות תיושם בפיילוט בישראל בקרוב
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 20/7/2017

בקרוב יחל פיילוט ייחודי של שיקום קרקע מזוהמת בבסיס הצבאי בחצור. את הפרויקט תנהל החברה הישראלית 'LDD טכנולוגיות מתקדמות' שתיישם טכנולוגיה של חברה בלגית בשם 'Haemers technology' המתמחה בטיפול תרמי לאידוי המזהמים ואיסופם או השמדתם. הפרויקט אושר ומבוקר ע"י המשרד להגנת הסביבה.

למיטב ידיעתנו, זהו המקרה הראשון בישראל בו נעשה שימוש בטכנולוגיה תרמית לשיקום קרקעות מזוהמות בישראל ואנחנו שוחחנו עם יאן המרס, מנכ"ל חברת 'המרס טכנולוגיות' על מנת להכיר את הנושא.

מר המרס, תוכל להציג את עצמך ואת חברת 'Haemers technology' בראשה אתה עומד?

התחלתי לעסוק בשיקום קרקעות מזוהמות בשנות ה-90 המוקדמות. כיום אני מוביל את חברת 'המרס טכנולוגיות' שהיא חברה פרטית הממוקמת בבלגיה ומתמחה בפיתוח ויישום של טכנולוגיות לשיקום קרקעות מזוהמות באמצעות אידוי תרמי.

מבחינה מסחרית, שיטת העבודה שלנו היא שלאחר פיתוח הטכנולוגיה והוכחת היתכנות, אנחנו מתקשרים עם חברות מקומיות בעלות ניסיון והתמחות בשיקום קרקעות מזוהמות והן מבצעות בפועל את שיקום הקרקע בעזרת הטכנולוגיה שלנו. זאת גם צורת העבודה שלנו בישראל בה התקשרנו עם חברת 'LDD טכנולוגיות מתקדמות' לה נסיון רב בשיקום קרקע ומי תהום, לטובת שיקום תרמי של קרקעות מזוהמות.

שיטת העבודה הנ"ל מאפשרת לנו להתמקד במה שאנחנו הכי טובים בו – פיתוח טכנולוגיות תרמיות לשיקום קרקעות מזוהמות מחד, ויישום הטכנולוגיה שלנו באמצעות חברות מתמחות במדינות השונות, מאידך.

בטכנולוגיה הנוכחית שאנו משתמשים בה, יש לנו כבר יותר מ-50 פרויקטים בהם שיקמנו קרקעות מזוהמות במדינות שונות ברחבי העולם עם מיקוד באירופה, אך גם בארה"ב, סין, אפריקה ואסיה. יש לנו הרבה סיפורי הצלחה והטכנולוגיה שלנו מוכרת ומוכחת כשיטה יעילה לטיפול בקרקעות מזוהמות.

אתה יכול להרחיב בנוגע לטכנולוגיית שיקום הקרקעות בה אתם משתמשים?

הפתרון שהיה מקובל עד לפני מספר שנים באירופה ובעולם היה חפירה של הקרקע המזוהמת וסילוקה לאתר הטמנה. אלא שפתרון זה לא באמת מטפל בקרקע ולא מפריד את המזהמים מהקרקע, אלא מעביר את הזיהום ממקום אחד למקום אחר ולכן השיטה פחות מקובלת היום באירופה.

אם רוצים באמת לטפל בקרקע המזוהמת בחומרים אורגנים ולהפריד את המזהמים מהקרקע, יש 2 שיטות עיקריות. שיטה אחת מקובלת ומוכחת היא טיפול ביולוגי באמצעות חיידקים. זו שיטה מקובלת ומוכחת אלא שהיא פחות טובה לטיפול In-Situ (ללא חפירה) במזהמים בריכוזים גבוהים או בקרקעות מסוגים מסוימים או בתרכובות פחמימניות מורכבות.

השיטה השנייה המקובלת לטיפול בקרקעות המזוהמות בחומרים אורגנים ופחמימנים (דלקים) בפרט, היא טיפול תרמי המבוסס על חימום של המזהמים לטמפרטורה בה הם מתאדים. טמפרטורת האידוי של כל מזהם שונה, בהתאם למאפיינים שלו.

אחד היתרונות המשמעותיים של טיפול תרמי, הוא שהוא עובד טוב, תהליך פיסיקלי מהימן יותר מתהליך ביולוגי. אם תביא את הקרקע המזוהמת לטמפרטורת האידוי של המזהם, הוא יתאדה ויעזוב את הקרקע. בסיום התהליך, הקרקע נקייה, ללא זיהום ואפשר לעשות בה כל שימוש סטנדרטי שעושים בקרקע. אין שינוי בתכונות של הקרקע עצמה.

זה השלב הראשון של הטיפול התרמי, חימום הקרקע לטמפרטורת האידוי של המזהמים בקרקע. השלב השני, הוא לוודא שהמזהמים שהתאדו לא יפלטו לאוויר החופשי, אלא יאספו ויטופלו כראוי.

כיצד אתם אוספים ומטפלים במזהמים שמתאדים במהלך הטיפול התרמי?

זו באמת נקודה קריטית, ולכן אסור שהמזהמים יפלטו לאוויר. לכן, יש לנו מספר אמצעים לוודא שהמזהמים לא 'בורחים' לאוויר החופשי. קודם כל, אנחנו מכסים את מערום הקרקע המזוהמת בשכבה אטומה לפליטות. לאחר מכן, במהלך הטיפול התרמי, אנחנו דואגים לשאוב אוויר מתוך ערימת הקרקע כך שמערום הקרקע יהיה בלחץ אוויר שלילי ביחס לסביבה. מצב זה גורם לכך שאם יש מעבר של אוויר בין מערום הקרקע המזוהמת לאוויר החופשי, הוא יהיה בכיוון ההפוך, כלומר מהאוויר החופשי פנימה למערום הקרקע המזוהמת ולא להפך.

על מנת לוודא שזה מתנהל כנדרש, אנחנו מתקינים נקודות ניטור בתוך מערום הקרקע בה אנו מנטרים את לחץ האוויר ומוודאים שהערימה נמצאת בתת לחץ. בנוסף, אנחנו מנטרים באופן רציף את האוויר מחוץ למערום, לוודא שאין עלייה בריכוז המזהמים בהם אנו מטפלים. המערכת עובדת בצורה אוטומטית ויודעת להפסיק את עבודת המבערים המחממים את הקרקע במידה ורואים ירידה בלחץ האוויר השלילי.

איזה מגבלות של בטיחות ובריאות יש לשימוש בטכנולוגיה שלכם? למשל, האם יש מגבלה של מרחק מזערי בין אתר הטיפול לאוכלוסייה?

אין מגבלה וההוכחה הכי טובה לכך היא שביצענו פרויקטים רבים של שיקום קרקע מזוהמת באמצעות הטכנולוגיה התרמית הייחודית שלנו במרכזי ערים באירופה. למשל, עשינו פרויקט בבריסל, במרתף של בניין משרדים מאויש הנמצא במרחק של כ-200 מטר מהארמון המלכותי בבלגיה ובמהלך כל הפרויקט אנשים המשיכו לעבוד בבניין ולהשתמש בו כרגיל ללא מגבלות. במרבית המקרים, למזהמים האורגנים שאנחנו מטפלים בהם יש ריח מובחן, כך שבמידה והיו לנו דליפות מהמערכת, מיד היינו מקבלים תלונות על כך. יש לנו עוד הרבה דוגמאות דומות.

אחת הסיבות לכך שגופים רבים בוחרים להשתמש בטכנולוגיה שלנו היא שהיא ניתנת ליישום מבלי להפריע או לסכן פעילות שוטפת סמוכה וצמודה לאתר הטיפול ובגלל שמשך השיקום הוא קצר יחסית.

מה ייחודי אצלכם בהשוואה לטכנולוגיות אחרות של טיפול תרמי?

אחד ההבדלים הוא שאנחנו מחממים את הקרקע באמצעות אינדוקציה ולא באמצעים אחרים כגון קיטור, מים חמים, אוויר חם, גלי רדיו וכו'. החימום באינדוקציה מעביר את החום בצורה אחידה יותר בכל סוגי הקרקע ועושה זאת בצורה חסכונית וללא הזרקת נוזלים לקרקע. בנוסף, פיתחנו שיטה להשתמש במזהמים המתאדים בתהליך כדלק למבערים המחממים את הקרקע - פעולה המייצרת חיסכון נוסף באנרגיה, מיחזור של המזהם כמקור אנרגיה ומסייעת לפירוק המזהמים.

לאיזה טמפרטורה מחממים את הקרקע וכמה זמן לוקח השיקום?

הקרקע מחוממת לטמפרטורה הנעה בין °90 - °350 מעלות צלסיוס ותהליך החימום נמשך בין 4-7 שבועות. תלוי באחוזי הלחות של הקרקע ובסוג המזהם שקובע את טמפרטורת האידוי. ככל שהקרקע יותר לחה, כך לוקח יותר זמן לחמם אותה מעבר ל-°100.

האם זה הפרויקט ראשון שלכם בישראל?

כן. זה פרויקט ראשון שלנו בישראל. אני באופן אישי שמח שיש לנו פרויקט בישראל, כי יש לי משפחה בישראל וביקרתי בה פעמים רבות ואני שמח להגיע לכאן ולהביא את הטכנולוגיה שלנו לישראל. אני מזמין אתכם לבוא ולהתרשם מהפרויקט לכשיתחיל ולאחר מכן כמובן שנפרסם את התוצאות הסופיות.

-----------

קישורים רלוונטיים:

  1. 100 בסיסי צה"ל עדיין לא מחוברים לביוב ומזהמים את הקרקע ומי התהום, 19.06.2017
  2. לוחות הזמנים והיעדים של פרויקט שיקום הקרקעות המזוהמות, 08.05.2017
  3. מי יממן את שיקום הקרקעות המזוהמות בפריפריה?28.02.2017
  4. האם שיקום קרקעות מזוהמות יקפיץ את ערך הנדל"ן בסמוך? 16.05.2016
  5. מי ישקם את הקרקעות המזוהמות של צה"ל והתעשיה הביטחונית? 09.11.2015
  6. מידע נוסף על קרקעות מזוהמות | infospot