במסגרת התוכנית לתמיכה במתקני הרצה (פיילוטים) של טכנולוגיות סביבה המשותפת לרשות לחדשנות ולמשרד להגנת הסביבה, פורסם קול קורא להגשת בקשות סיוע לפיילוטים המיועד לחברות טכנולוגיה ישראליות. התוכנית תתמוך ביזמים הן במימון והן ע"י הקלות ברגולציה הסביבתית למשך תקופת הפרויקט, עד שנתיים. תקציב הקול קורא 35 מיליון ₪.
לדברי השר להגנ"ס, זאב אלקין, היקף שוק טכנולוגיות הסביבה בעולם הוא עצום, יותר מ-3 טריליון דולר, וב-2025 יגיע ל-6.5 טריליון דולר. "אנחנו מעצמת טכנולוגיה בהמון תחומים, היה הגיוני לחשוב שנהיה כאלה גם בתחום הסביבה, אבל זה לא המצב. מטרת התוכנית שלנו היא לשנות זאת".
לדבריו, אין מספיק כישרונות ישראלים שעוסקים בתחום, יש קושי במעבר משלב המעבדה לשלב ההדגמה המסחרית, קיים חסם מימוני וחסם רגולטורי וקושי בחיבור לקוחות ממשלתיים ועסקים בעולם. "התרגלנו לראות את הנושא הסביבתי כתחום שרק צורך כסף. לכן בשנה האחרונה אנחנו עובדים על תוכנית שניגשת לנושא הסביבה מכיוון אחר לחלוטין - כיוון שמכניס כסף למדינה וליזמים".
מטרת התוכנית לעודד פיתוח ויישום טכנולוגיות חדשניות בתחומי הקלינטק על מנת להגדיל את מספר הפיתוחים הטכנולוגיים המגיעים לשלב בחינת היתכנות הטכנולוגיה בקנה מידה תעשייתי ובקרב לקוחות רלבנטיים. כמו כן התוכנית מיועדת לעידוד טכנולוגיה המביאה להפחתת השימוש במשאבי טבע ו/או להפחתה בפליטות של מזהמים וכן לעודד צמיחת חברות קלינטק בישראל, באמצעות קידום פתרונות טכנולוגיים חדשניים.
כמו כן, יועדפו פתרונות שייתנו רמת הגנה סביבתית משופרת לעומת טכנולוגיה קיימת, בהתחשב בהשפעות על הסביבה כמכלול. וכן חברות מהפריפריה המבצעות את תכנית ההרצה בפריפריה.
התמיכה תינתן לתכניות הרצה בתחומי הגנת הסביבה, כגון: מיחזור, ייצור ואגירת אנרגיה נקייה, התייעלות אנרגטית, טיפול בזיהומים ומפגעים סביבתיים, בניה ירוקה, הפחתת פליטות, שירותים סביבתיים ויישומי תוכנה רלבנטיים.
תקציב התוכנית עומד על 35 מיליון ₪ לשנים 2018-2019. היקף התמיכה ינוע בין 20% ל-50% מעלות הפיילוט. כאשר תוכנית שתקבל אישור מהמשרד להגנ"ס שמדובר בהגנה יוצאת דופן על הסביבה שיעור התמיכה יגיע ל- 75%. ואם פעילות המחקר והפיתוח ואתר ההרצה יהיו באזור עדיפות לאומית יתווספו 20% נוספים, אך לא יותר מ- 75%.
הצעות יש להגיש עד ה-4 באוגוסט 2018
כתבות רלוונטיות לנושא: