ועדת הפנים והגנ"ס של הכנסת החליטה, בדיון שהתקיים בתחילת השבוע, לצרף את עמותת 'ירוק עכשיו' לרשימת הגופים שיכולים להגיש תביעות בגין נזקים סביבתיים. זאת לאחר שבתקופתו של עמיר פרץ, ששימש כשר להגנ"ס, בקשתם סורבה בטענה שהם מתמקדים בפעילות הפלשתינית בשטחים.
העמותה, שבמשך חמש שנים מבקשת להצטרף לרשימת הגופים המוכרים ע"י המשרד להגנ"ס, גם הגישה עתירה בנושא, ובית המשפט קבע כי על המשרד להגנ"ס להשיב מדוע הוא מסרב לצרף את 'ירוק עכשיו' לרשימת הגופים שיכולים להגיש תביעות אזרחיות בגין מפגעים סביבתיים.
המשרד להגנ"ס הודיע בדיון, כי בדק את הטענה לפיהן עמותת 'ירוק עכשיו' פועלת בהטיה לטובת אוכלוסיית יהודה ושומרון והשתכנע כי אין הטיה בטיפול במפגעים סביבתיים בין אוכלוסיות ומגזרים שונים.
החוק למניעת מפגעים סביבתיים (1992) מאפשר למספר מצומצם של גופים, המוכרים על ידי המשרד להגנת הסביבה, לתבוע תביעות אזרחיות נגד מפעלים ועסקים מזהמים, ולקבל מבית המשפט צו להפסקת המפגע.
בתביעה אזרחית, לרוב התובע צריך להיות אזרח שנגרם לו או לנכסיו נזק. עבירות סביבתיות כמו הזרמת שפכים תעשייתיים לביוב העירוני או זיהום קרקע, לרוב לא מביאות לנזק משמעותי מספיק לאזרח מסוים כך שתהיה לו מוטיבציה לפתוח בהליך משפטי. לכן, החוק ממנה מעין "נאמנים" לציבור שתפקידם לשמור על האינטרס הציבורי בהיבטי איכות סביבה המוגדרים בחוק. לאותם גופים, ניתנת הרשות להגיש תביעות אזרחיות כנגד מזהמים גם אם להם עצמם לא נגרם כל נזק.
בין הגופים המוכרים להגשת תביעות אזרחיות סביבתיות על פי החוק למניעת מפגעים סביבתיים:
אגב, לפני כשנתיים המשרד להגנ"ס הסיר את עמותת מלר"ז מהחוק למניעת מפגעים סביבתיים עקב מה שהגדיר כשימוש לרעה בסמכות שמעניקה החוק.
היועץ המשפטי של עמותת ירוק עכשיו, עו״ד שלמה רבינוביץ: ״זהו יום חג עבור שוחרי איכות הסביבה ואזרחי מדינת ישראל. אנו מברכים את השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, שעזר בקידום המהלך ואת ח״כ יואב קיש על אישור צרוף ירוק עכשיו לרשימת הגופים. ירוק עכשיו הינה עמותה הפועלת לקידום איכות הסביבה וטיפול במפגעים סביבתיים ללא שום הבדל בין אוכלוסיות, טריטוריה, דתות או מגזרים. ירוק עכשיו נאבקת ותמשיך להיאבק למען ישראל נקייה יותר וירוקה יותר.״
השר להגנ"ס, זאב אלקין: "אני שמח שהצלחנו להוביל לתיקון העיוות שנוצר ולהכניס את ארגון ירוק עכשיו לרשימת הגופים שיכולים להגיש תביעות בגין נזקים סביבתיים. ארגון ירוק עכשיו קופח במשך שנים אך ורק בשל סיבות פוליטיות, ואני שמח שהצלחתי לתקן את העוול הזה. עלינו להבין שטיפול במפגעים סביבתיים ביו"ש חשוב ביותר הן עבור מאות אלפי מתיישבים ישראלים והן עבור מיליוני תושבים בתוך הקו הירוק, שכן זיהומי אוויר ומים אינם יודעים גבולות. אני רואה בגופים הסביבתיים מכפיל כוח לפעילות המשרד להגנת הסביבה, ומכניסתי לתפקיד אני מוביל לדיאלוג ושיתוף פעולה מולם."
---------
כתבות רלוונטיות לנושא:
----------
מסמכים רלוונטיים:
עורכי דין בתחום המשפט הסביבתי:
חברה | איש קשר | טלפון | מייל |
---|---|---|---|
ליפא מאיר ושות'- עורכי דין | ד"ר ציפי איסר-איציק | 072-3718653 | Lipameir@infospot.co.il |
לאינדקס הספקים>> |