כחצי שנה לאחר פרסום טיוטת הנחיות לדיגום ובדיקת פסולת מסוכנת להערות הציבור, מפרסם המשרד להגנת הסביבה את הנוסח הסופי של המסמך, המשמש כהנחיות המשלימות את המדריך לסיווג פסולת מסוכנת ע"פ קטלוג הפסולות האירופי בנוגע לאופן לקיחת דיגום מייצג, הכנת הדגימה וביצוע האנליזה המתאימה.
ההנחיות מפרטות כיצד לבצע דיגום מייצג בהתייחס לסוג הפסולת ואופן אחסונה והן מפרטות אילו בדיקות מעבדה יש לבצע. המסמך מדגיש כי דיגומים ותוצאות בדיקות מעבדה שייעשו לצורך סיווג פסולות לפי ההנחיות יוכלו לשמש גם לקביעת יעד הטיפול בפסולת ולבדיקת התאמה למתקני טיפול.
כתבות רלוונטיות לנושא:
ההנחיות החדשות נועדו לדיגום פסולת מסוגים שונים ב-3 רמות וודאות שונות:
רמת הוודאות והיקף המידע אודות הפסולת הנדרשת בדיגום משמעותיים להכנת תכנית דיגום מתאימה, זיהוי ראשוני של מאפייני סיכון, בחירת הפרמטרים לדיגום ואנליזה. למשל כאשר קיימת פסולת שהרכבה ידוע ברמת וודאות גבוהה ומטרת הדיגום היא לסווג את הפסולת, ניתן למקד את בדיקות המעבדה עבור מספר פרמטרים בודדים ובכך לבצע דיגום ובדיקות יעילים וחסכוניים, בהתאם למדריך סיווג פסולות על פי הקטלוג האירופי.
לרוב איסוף מידע ונתונים אודות הפסולת הנדרשת בדיגום, יעלה את רמת הוודאות לגבי הרכבה ויצמצם את הבדיקות הנדרשות.
ההנחיות מציינות כי החל מה-1 בינואר 2020 דיגום פסולת מסוכנת יעשה רק ידי על חברת דיגום או מעבדה המוסמכים לביצוע דיגום ע"י הרשות להסמכת מעבדות. בעת דיגום הפסולת יש לוודא כי הדיגום מייצג את כל הפסולת הנדגמת, במיוחד במקרים בהם הפסולת אינה הומוגנית. ההנחיות כוללות את אופן ביצוע הדיגום לזרמי הפסולת השונים:
נושאים נוספים המפורטים במסמך ההנחיות:
--------
מסמכים רלוונטיים: