פארק חירייה רוצה להקים מתקן למיון פסולת
פרסם מכרז להקמה ותפעול של מתקן מיון פסולת המיועד לקליטת 700-1,000 טון אשפה ביום
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 02/10/2018

התחרות על ניצול המענקים הממשלתיים להקמת מתקנים למיון וטיפול בפסולת עירונית נמשכת. איגוד ערים דן, המנהל את פארק המיחזור חירייה, פרסם מכרז להקמה ותפעול של מתקן למיון והפרדת פסולת (MRF – Material Recovery Facility) במרכז המיחזור חירייה. לפי מודעת המכרז, מתקן מיון הפסולת מיועד לקליטת 700-1,000 טון פסולת ליום.

המתקן יוקם ויופעל בשיטת DBOT [Design Build Operate Transfer] למשך 24 שנים.

מי יצליח לנצל את המענקים להקמת מתקני מיון פסולת?

סביר להניח שמתקן המיון המתוכנן מיועד לניצול התמיכה שמציע כעת המשרד להגנ"ס להקמת מתקני מיון פסולת חדשים. הקול הקורא שפורסם לפני כ-4 חודשים עובד בשיטת כל הקודם זוכה, כך שכל בקשה שמוגשת ועומדת בקריטריונים - זוכה, עד לסיום התקציב המיועד, 240 מיליון ₪. כך נוצר לחץ על מגישים פוטנציאליים להגיש את הבקשה כמה שיותר מהר על מנת לזכות ולשריין לעצמם את תקציב התמיכה.

נכון לתחילת ספטמבר טרם הוגשו בקשות לקול הקורא שפרסם המשרד להגנת הסביבה לתמיכה בהקמת מתקני מיון פסולת עירונית, אך ישנם כבר מספר יוזמות שעדיין לא הבשילו להגשת בקשה, בין השאר בגלל שתנאי הסף דורשים הצגת היתר בנייה, שהוצאתו לוקחת זמן רב. בין המיזמים עליהם דיווחנו –  מתקן מיון פסולת של איגוד ערים שרון הצפוני, מתקן מיון פסולת ליד מתחם בז"ן במפרץ חיפה, והקמת מפעל לייצור דלק מאשפה עירונית של חברת החשמל.

לאיגוד ערים דן יש יתרונות משמעותיים לניצול התמיכה להקמת מתקני מיון פסולת. קודם כל, יש ברשותו קרקע המיועדת למתקני פסולת ולכן כל נושא היתר הבנייה ואיתור הקרקע יחסית קלים עבורו. בנוסף, לאיגוד יש כבר היום זרם קבוע של כ- 3,000 טון פסולת עירונית ביום - ממנה כחצי הולך למתקן ה –RDF ו-400 טון נוספים למתקן חץ אקולוגיה המייצר חשמל מהפסולת האורגנית בנוסף לכמה מאות טון גזם ועוד 1,500 טון פסולת בניין, כך שגם סוגיית הבטחת חומר הגלם למתקן המיון – פתורה לכאורה. תוסיפו לכך את העובדה שבתקציב התמיכה יש גם רכיב גיאוגרפי שמשריין 40% מהתקציב תמיכה לאתרים במרכז הארץ ונראה שלאיגוד ערים דן יש סיכוי טוב לניצול התמיכה.


כתבות רלוונטיות לנושא:

  1. סטטוס מכרזי תמיכה במתקני מיון פסולת, 17.09.2018
  2. רגע היסטורי: נפתח מפעל המחזור הגדול והמתקדם בארץ, 18.04.2017
  3. אסטרטגיית הפסולת החדשה: 400 מיליון ₪ למתקני מיון פסולת, 3.05.2018
  4. מידע נוסף על פסולת עירונית | infospot

מפעל RDF

נזכיר, כי לפני כשנה וחצי נפתח בפארק המיחזור חירייה מפעל ה-RDF (Refuse Derived Fuel) - מפעל מיון ומִחזור פסולת לייצור דלק חלופי מאשפה כמקור אנרגיה לייצור מלט במפעל נשר ברמלה. מדובר במתקן מיחזור חכם, מודרני, סביבתי וכלכלי הפרוש על 21 דונם שעלות הקמתו הסתכמה בכ–400 מיליון ₪. המתקן מעסיק 80 עובדים וקולט 1,500 טון אשפה עירונית ביום - 50% מהאשפה העירונית של תושבי גוש דן. להקמת המפעל חברו 3 גופים: איגוד ערים דן לתברואה, חברת ורידיס ומפעל המלט נשר.

מפעל טיפול אנארובי

כבר 15 שנה פועל בפארק המיחזור חירייה מתקן 'חץ אקולוגיה' למיון וטיפול אנארובי המשתמש בטכנולוגיה ישראלית ייחודית למיון הפסולת ושימוש בפסולת האורגנית לייצור אנרגיה ירוקה. מתקן מיון ועיכול אנאירובי שהוקם בשנת 2003 ע"י חברת חץ אקולוגיה, ומתופעל על ידה. הדגש הטכנולוגי במתקן מופנה למיחזור וטיפול בזרם האורגני של הפסולת, האחראי למרבית ההשלכות הסביבתיות השליליות הכרוכות בהטמנת פסולת.

החידוש הטכנולוגי (פטנט ישראלי) הינו בתהליך המיון של הפסולת שנעשה באמצעות מים תוך ניצול המשקל הסגולי ותכונות מרכיבי הפסולת השונים.  המתקן, נחשב לאחד מהמתקנים המובילים מסוגו בעולם לטיפול בפסולת עירונית מעורבת. המפעל מתפרש על שטח של כ-5.5 דונם, בעל קיבולת של 400 טון פסולת ליום (כ-150 אלף טון בשנה).

תחנת מעבר ומתקנים למיון פסולת בניין וגזם

בפארק המיחזור חירייה פועלת גם תחנת מעבר הקולטת כ - 1,000 טון אשפה נדחסת ומשונעת באמצעות משאיות לאתרי הטמנה בדרום.

כמו כן פועל באתר מתקן לטיפול ומיחזור פסולת בניין ומתקן לטיפול בגזם. בנוסף פרוסה על ההר מערכת של 84 בארות קידוח לאיסוף גז מתאן, הנפלט כתוצאה מהתפרקות האשפה הקבורה בהר. הגז מספק אנרגיה למפעל "אופיס טקסטיל" באזור, במקום דלקים מזהמים. פרויקט זה זכה להכרה של האו"ם כחלק מהמנגנון להפחתת פליטות (CDM) עליו הוכרז בוועידת קיוטו ב-1996.

התייחסויות

יו"ר איגוד ערים דן לתברואה, עו"ד דורון ספיר: "לפני עשרים שנה, כאשר ניתנה ההוראה לסגור את מטמנת הפסולת ועם כניסתי לתפקיד יו"ר איגוד ערים דן לתברואה שמנו לנו למטרה לטפל בצורה מיטבית בפסולת של תושבי גוש דן, למען העתיד ותוך תיקון מפגעי העבר. אנו ממשיכים כל העת לחפש אחר הפתרונות המתקדמים והחדשניים ביותר לטיפול בפסולת והקמת מתקן המיון וההפרדה החדש והמתקדם תאפשר לנו להגדיל באופן ניכר את כמות הפסולת שנקלטת בפארק וזוכה לטיפול קצה מיטבי.

הקמת מפעל ה-RDF הייתה הפרויקט הסביבתי הגדול ביותר שנעשה בישראל. הקמתו הייתה כרוכה באתגרים רבים, תכנון מדוקדק ועמל רב אך הוא מיצב את חירייה בחוד החנית של אתרי המיחזור בעולם." סיפר יו"ר איגוד ערים דן לתברואה דורון ספיר "


חברות לטיפול בפסולת עירונית

חברה איש קשר טלפון דוא"ל
ורידיס ורידיס 072-3360696 Veridis@infospot.co.il
נגב אקולוגיה מאיה כהן 072-3712247 Negev@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>

---------

מסמכים רלוונטיים:

  1. מצגת 'קולות קוראים למתקני מיון פסולת', 05.2018, המשרד להגנ"ס [pdf]
  2. מסמכי מכרז התמיכה בהקמה ותפעול של מתקני מיון פסולת
להמשך קריאת הכתבה המלאה