בתחילת השבוע התקיים באיגוד ערים לשמירת איכות הסביבה שרון כרמל אירוע שיתוף ציבור בנושא הקמת יחידות ייצור חשמל בגז המחליפות את היחידות הפחמיות הישנות בתחנת הכוח אורות רבין. מדובר באחד הפרויקטים בעלי ההשפעה הרבה ביותר על איכות האוויר בישראל בכלל ובאזור השרון והכרמל בפרט.
150 תושבים, ראשי רשויות וסגניהם הגיעו לאירוע בו הוצג הפרויקט על ידי אנשי חברת החשמל. נציגי איגוד ערים שרון כרמל הציגו את ההשפעות הסביבתיות של הפרויקט וההסתייגות של האיגוד לתוכנית בהיבטים של רעש, זיהום אוויר ועוד. תושבים הציגו שאלות וחששות והתקיים דיון פתוח סביב נושאים אלה.
נזכיר כי במסגרת החלטת הממשלה על סגירתן של 4 יחידות ייצור החשמל הפחמיות הישנות בחדרה עד שנת 2022, יוקמו 2 יחידות ייצור חלופיות באתר, שיופעלו על גז טבעי בתחנת הכוח אורות רבין (יחידות 70-80) שייצרו יחד כ- 1,200 מגה וואט. עוד חשוב לזכור כי 2 היחידות ייצור חשמל הפחמיות החדשות יותר שבאתר (5-6), אשר מחוברות לאמצעים להפחתת פליטות, ימשיכו לעבוד על פחם.
חיים רובין, סמנכ"ל פרויקטים הנדסיים בחברת החשמל הציג את הפרויקט והשפעותיו הסביבתיות. לדבריו, החלפת היחידות הפחמיות ביחידות גז תפחית 90% מפליטות תחמוצות הגופרית [SO2] 85% מפליטות תחמוצות החנקן [NOx] 65% מפליטות החלקיקים הנשימים [PM] ו- 45% מפליטות דו תחומות הפחמן [CO2] של תחנות הכוח בחדרה.
בנוסף, השבתת היחידות הפחמיות 1-4 תפחית ב 50% את כמות הפחם המוחזקת באתר ותפחית באותה מידה גם את כמות אוניות הפחם שמביאות את הפחם. כמו כן, כמות אפר הפחם, תוצר לוואי של תהליך ייצור הפחם יפחת ב 50% וכך גם כמות המכליות המשנעות את אפר הפחם מהתחנה. כל אלה יביאו להפחתה נוספת של הפליטות לאוויר.
יו"ר האיגוד וראש עיריית אור עקיבא, יעקב אדרי, ציין בדבריו כי האיגוד מברך על הפרויקט שיביא לתרומה גדולה להפחתת זיהום האוויר, אך עדיין יש לוודא כי מונעים ומפחיתים את ההשפעות הסביבתיות של יחידות הייצור החדשות המונעות בגז ולא מייצרים מפגעים סביבתיים חדשים.
מנכ"ל איגוד הערים שרון כרמל לאיכות הסביבה, ניר סהר, הציג את הסתייגויות והפתרונות שהאיגוד מציע למספר השפעות סביבתיות שעלולות להיווצר כתוצאה מהפרויקט:
----------
מסמכים רלוונטיים: