לפני כשלושה חודשים פרסמנו את הכללים לחלוקת גזי קירור הפוגעים באוזון לשנת 2018, כעת מפרסם משרד הכלכלה טיוטת תקנות חדשה להגבלת השימוש בגזי קירור מסוימים. מטרת התקנות לצמצם באופן הדרגתי את השימוש ב-HFCs (פחמנים הידרו-פלואורים), משנת 2019 באופן הדרגתי, וזאת משום שהם תורמים באופן משמעותי לתופעת שינוי האקלים.
התקנות החדשות מיישמות את ההבנות של פרוטוקול מונטריאול, שמטרתו צמצום והפסקת השימוש בחומרים המדללים את שכבת האוזון [O3] באטמוספירה ותיקון קיגאלי משנת 2016.
HFCs משמשים לרוב כגזי קירור במערכות קירור. בקבוצה נכללים גזים כגון: R-134a, R-410a, R-507 ונוספים.
כתבות רלוונטיות לנושא:
כחלק מהתחייבות מדינת ישראל בפרוטוקול מונטריאול, משנת 2015 הופחת באופן משמעותי השימוש בגזים מסוג HCFCs הפוגעים בשכבת האוזון. הממשלה מצמצמת את מכסות היבוא לארץ של החומרים הללו ומשרד הכלכלה והתעשייה מחלק את מכסות הייבוא לצורכי המשק השונים באמצעות רישיונות יבוא.
אלא שה-HFCs, קבוצת גזי הקירור שפותחה בארה"ב ואירופה במטרה להחליף את ה- HCFC’s (הידרו-כלורו-פחממנים), אמנם לא פוגעים באוזון, אך התגלו כגזי חממה בעלי פוטנציאל התחממות גלובלית [GWP – Global Warming Potential] מאוד גבוה. לכן הוחלט להכניס תיקון לפרוטוקול מונטריאול (תיקון קיגאלי) לפיו יצומצמו הייצור והשימוש גם ב-HFCs ברמה הגלובלית. התיקון מחייב את המדינות המפותחות, ובהן גם ישראל, להתחיל לצמצם את השימוש ב-HFCs משנת 2019 באופן הדרגתי המתומצתת בטבלה הבאה:
עד היום, יבוא של חומרי HFCs, היה טעון רישיונות לייבוא שניתנים על ידי משרד הכלכלה והתעשייה אך ללא מכסה או הגבלת כמות. אלא שכדי לעמוד במחויבות הבינלאומית יש צורך לצמצם את השימוש ב-HFCs בישראל, ולכן פורסם התיקון המוצע לתקנות.
משרד הכלכלה מציין כי הפחתת הצריכה והשימוש ב-HFCs, מחייבת שימוש בחומרים חלופיים שרובם בעלי רמת דליקות גבוהה יחסית הדורשת היערכות מתאימה, בין היתר בהיבטי בטיחות, תחזוקה ופעילות שוטפת, לפי סוגי הציוד והמערכות.
גזי קירור חלופיים הם חומרים כגון:
טבלה מסכמת: חלופות גזי קירור
ניתן להעביר הערות על תזכיר החוק עד ה-31 ביולי באמצעות אתר קשרי ממשל
-------
מסמכים רלוונטיים: