בשבוע שעבר פרסמנו כתבה המציגה את התועלת הכלכלית הנובעת מיישום חוק אוויר נקי. לכאורה, הצלחה חד משמעית עם תועלת ציבורית גדולה פי 3 מאשר ההשקעה ביישום החוק. אלא שיש גם מי שמעביר ביקורת חריפה על החוק – התעשיינים שנשאו באופן בלעדי בעלות יישום החוק, וטוענים כי חוק אוויר נקי כולל פגמים משמעותיים - הוא קיצוני ומחמיר ביחס למדינות ה- OECD ובמקרים רבים כלל אינו ישים. הם דורשים לשנותו בהתאם.
הדוברים השונים (משרד להגנ"ס, ארגונים ירוקים, ח"כים, תעשייה) בכנס לציון עשור לחוק אוויר נקי שהתקיים בשבוע שעבר, הסכימו ללא עוררין עד כמה חשוב היה שיתוף הפעולה של התעשייה בתהליך החקיקה של חוק אוויר נקי וציינו לשבח את ההתגייסות של התעשייה ליישום החוק. הם גם הכירו בכך שחוק אוויר נקי הביא את התעשייה לצמצם פערים גדולים מול מדינות ה OECD בפרק זמן קצר יחסית, של שנים בודדות, בכל הקשור לניהול הפליטות לאוויר.
חבר הנהלת איגוד הכימיה בהתאחדות התעשיינים, גבי ביטון, טען בכנס כי חוק אוויר נקי אינו מידתי, ולא תואם את הרגולציה במדינות מערביות - הן בדרישות והן בלוחות הזמנים הלא ריאליים ליישום טכנולוגיות חדשות. התוצאה לדבריו היא פגיעה בחוסנה של התעשייה הישראלית ופגיעה בכלכלת המדינה.
כתבות רלוונטיות לנושא:
לטענת ביטון, קביעת רגולציה שאינה ברת מימוש ואינה תואמת את המקובל בעולם, פוגעת הן בתעשייה הן במשרד להגנ"ס, הנתפס כגורם שאינו מסוגל לאכוף את יישום החוק. ביטון הוסיף כי בשנים האחרונות התקיימה הידברות עם המשרד וגורמים נוספים לקידום הצעת חוק רישוי משולב, שהתיימרה לתקן חלק מהתחלואים של חוק אוויר נקי. אולם לדבריו, התעשיינים נאלצו להתנגד להמשך קידום החוק, מאחר וראו שחלק מהעקרונות המהותיים אינם מקבלים ביטוי. "אנו מקווים שנצליח להגיע להידברות עם כל הנוגעים בדבר על מנת להגיע לרגולציה שתואמת את עמדתנו".
ד"ר עמית מרמור, יו"ר ועדת אוויר בהתאחדות התעשיינים וסמנכ"ל איכות הסביבה בנשר מפעלי מלט ישראליים, הוסיף כי אין ויכוח שהתעשייה בעד רגולציה סביבתית יעילה ומתקדמת ואוויר נקי, אלא שבמקרה של חוק אוויר נקי הלכו רחוק מדי. מרמור ציין כי הרגולציה הסביבתית בישראל מחמירה הן בדרישות הטכנולוגיות מהמפעלים (טכנולוגיות שמקובלות באירופה כ-BAT אינן מקובלות על המשרד להגנ"ס, והוא דורש השקעות עתק נוספות ומיותרות) והן בנושא תקני איכות אויר (חוק אויר נקי קובע תקנים ל-28 חומרים, בהשוואה ל-11 באירופה, וברמות מחמירות יותר בהשוואה לאירופה). "אמנם לא נסגרו מפעלים ישירות בגלל חוק אוויר נקי, אך יש קווי ייצור שהצטמצמו וחלקם עברו לחו"ל בגלל פגיעה בכושר התחרות ביחס למפעלים במדינות מערביות (ולא רק בסין), בשל רגולציה סביבתית עודפת בארץ", סיכם ד"ר מרמור.
ביטון ציין במהלך הכנס את הפגמים בחוק:
שולי נזר, סמנכ"ל תעשיות במשרד להגנ"ס השיבה כי באופן ממוצע, ערכי הפליטה הניתנים בהיתרי הפליטה למפעלים בישראל אינם מחמירים מהמקובל במדינות ה-OECD ותקני המזהמים לעיתים מקילים ולעיתים מחמירים ביחס לאירופה, בהתאם לאופי המפעל, כך שסה"כ התמונה מאוזנת ודומה למדינות ה OECD.
עם זאת, נזר הודתה כי ניתן לצמצם את רשימת 28 המזהמים בתקנות ערכי איכות אוויר, ולהוריד חלק מהמזהמים שאינם משמעותיים לבריאות הציבור ואשר מוסיפים נטל מיותר של ניטור ובקרה על המשרד להגנ"ס. זאת בהשוואה לארה"ב שם יש 7 מזהמים ובאירופה 13 מזהמים עם ערכי איכות אוויר.
יחד עם זאת הדגישה נזר (ככל הנראה על רקע חילוקי הדעות עם התעשיינים על נוסח טיוטת חוק רישוי סביבתי משולב), כי חוק אוויר נקי נולד משיתוף פעולה עם התעשייה, שהצליח להתרומם מעל חילוקי הדעות, ולדעתה שיתוף הפעולה הזה חיוני להמשך האסדרה המייצרת וודאות לתעשייה.
לדבריה, רק אסדרה סביבתית מתקדמת ומודרנית המציבה את התעשייה בקו אחד עם המקובל בעולם המערבי, תספק לתעשייה וודאות ומענה הולם לדעת הקהל הפופוליסטית.
------------
מסמכים רלוונטיים, עשור לחוק אוויר נקי: