המשרד להגנת הסביבה הציג אמש (ב') בוועדת הפנים בראשותו של חבר הכנסת דוד אמסלם, את סיום שלב א' של פרויקט פינוי האסבסט מהגליל המערבי. בפרויקט, שנמשך 6 שנים, הושקעו 325 מיליון ₪ ופונו 130 אלף טון אסבסט מ-342 אתרים בגליל המערבי.
שלב ב' של הפרויקט ייצא לדרך בקרוב. העבודות צפויות להמשך 5 שנים בתקציב של 25 מיליון ₪ שיגיע מהקרן לשמירת הניקיון.
מקור האסבסט בקרקעות הגליל המערבי הוא בפסולת התעשייתית של מפעל 'איתנית' לייצור אסבסט, שפעל בנהריה במשך 40 שנה, מראשית שנות ה-50 ועד סוף שנות ה-90 של המאה הקודמת. פסולת האסבסט פוזרה ברחבי הגליל המערבי כחומר חיפוי בקרקע, ומכאן מורכבות הפרויקט.
היות וכיום ידוע, כי האסבסט הוא חומר מסרטן, הופסקה פעילות המפעל והוחלט לנסות להסיר את האסבסט מהשטחים בהם הוא יושם.
הפרויקט החל בחודש מארס 2011 בהתאם לחוק למניעת מפגעי אסבסט ואבק מזיק (2011), שגובש בוועדת הפנים והגנ"ס. במסגרת החוק נקבע כי המימון יגיע מתקציב המדינה וכי על איתנית להחזיר מחצית מהעלות. כעת, כאמור הסתיים שלב א', במסגרתו נוקו 342 אתרים בהם האסבסט חשוף ומהווה מפגע, ופונתה פסולת אסבסט בהיקף של כ-130 אלף קוב. ביצוע הפרויקט הסתכם ב-325 מיליון ₪, מתוכם 150 מיליון ₪ החזירה איתנית למשרד להגנ"ס.
לאור העובדה שקיימים אתרים נוספים בהם קיים אסבסט שמהווה מפגע, אישרה הקרן לשמירת הניקיון של המשרד להגנ"ס תקציב לשלב ב' לפרויקט, בהיקף 25 מיליון שקל למשך חמש שנים. המקרים שיטופלו במסגרת שלב ב' יהיו אתרים פרטיים ואתרים ציבוריים בבעלות הרשות המקומית בלבד, לפי קריטריונים שייקבעו.
בין האתרים שצפויים להיות כלולים בשלב ב': השלמת ניקוי אתר חוף הים בנהריה; אתרים שבהם בוצעה עבודת אסבסט במסגרת שלב א', אך לא פונה האסבסט שהיה תחת מבנים; דרכים בתחומי הרשויות שבהן האסבסט נמצא תחת תשתית; ואתרים מזוהמים שיתגלו בעתיד. מכרז לחברה מנהלת לשלב ב' של הפרויקט יפורסם בקרוב.
השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, אמר בדיון בכנסת: "אנו מציינים היום בסיפוק את סיום השלב המרכזי בפרויקט הדגל בתחום ניקוי האסבסט בגליל המערבי. אני מאמין שעלינו כממשלה וכמשרד לשמור על ארצנו ועל אדמתה הנקייה. כך, לאחר הליך ניקוי מורכב ומקצועי שביצע המשרד להגנת הסביבה, מוחזרים לציבור מאות אתרים, שבהם הוסר מפגע בריאותי וסביבתי. בעקבות החלטת הממשלה בזמנו הוביל המשרד פרויקט חסר תקדים במורכבותו - וזה המקום להודות לשר גלעד ארדן, שדחף בשעתו את המהלך הזה. בשלב הבא המשרד ימשיך לסלק את מפגעי האסבסט מקרקעות הגליל המערבי גם באתרים שיתגלו בעתיד, למען בריאות התושבים ולמען הסביבה".
מנכ"ל המשרד להגנ"ס, ישראל דנציגר :""הפרויקט בוצע הודות לגדעון עזרא ז"ל, שהיה הראשון שהניע את המהלך, ואחריו לשר ארדן וליו"ר ועדת הפנים אז דוד אזולאי. הפרויקט סולל את הדרך למהפכה שמתבצעת במשרד בשנים האחרונות: התמקדות במניעה והפחתת זיהומים וסיכונים, בשביל לשפר בריאות. הוכחנו שהמשרד אינו רק רגולטור אלא מבצע".
יו"ר הוועדה, דודי אמסלם: "בדרך כלל המדינה לא אוהבת להוציא כסף. לכן הפרויקט הזה הוא אירוע די נדיר. לתקן נזק קטן עולה עשרות מונים. איכות הסביבה זה לא רק נעים באף, זה חיי אדם בהיקפים הכי גדולים, עשרות מונים מתאונות דרכים ופעילות הטרור. אני מודה לארגוני המתנדבים שלפעמים קצת נודניקים, אבל הם אלה שקמים מוקדם בבוקר ואף אחד לא משלם להם. הם משפיעים דרמטית".
-----------
קישורים רלוונטיים: