ביום שישי נפרצה הדופן בבריכת אידוי של שפכי תעשייה של מפעל רותם אמפרט בנגב. הבריכה הכילה מי גבס חומציים שזרמו בחלקם לנחל אשלים במדבר יהודה וזרמו דרכו עד לבריכה תפעולית של מפעלי ים המלח בשולי ים המלח. כביש 90 (לחופי ים המלח) נסגר לתנועה למספר שעות. על פי דיווחי רשות הטבע והגנים, גובה המים בחלק מהנקודות בקניונים של נחלק אשלים הגיע עד כדי 10 מטר גובה.
המשרד להגנת הסביבה מדווח, כי הודיע למפעל רותם דשנים כי יעגן בצו את דרישתו להפסיק כל שימוש בסדרת הבריכות שאחת מהן קרסה ביום שישי וגרמה לזיהום קשה של נחל אשלים, וכי המפעל יוזמן לשימוע ולהמשך הליך אכיפה, בו תישקל גם פתיחה בחקירה פלילית. המפעל נדרש להפסיק כל הזרמה לבריכות תפעוליות עד שלא תונח דעתו של המשרד שדבר כזה לא יחזור שוב.
ככל הנראה, המפעל היה אמור להפסיק להשתמש בבריכות אלה בסוף השנה (2017), לפי דרישות היתר הפליטה של המשרד להגנת הסביבה. אלא שהדליפה הקדימה את המועד להפסקת השימוש בבריכות.
הזרימה מתחת לגשר כביש 90 (ים המלח) כתוצאה מהדליפה [23 שניות]
המשרד מוסיף ומדווח, כי תיחקר יחד עם המשטרה הירוקה, צוות מחוז דרום ומנהל מחוז דרום את אירוע פריצת המאגר בחברת רותם אמפרט, שגרם לזיהום נחל אשלים ופגיעה אקולוגית קשה, וכי נאספו ראיות, בוצעו ניטורים ונלקחו דגימות.
מדיווח המשרד עולה, כי הגבים העמוקים הנמצאים במורד נחל אשלים עדיין מלאים במים חומציים, והמפעל יידרש לשאוב אותם ולהתחיל באופן מיידי בשיקום הנחל. ניטור החומציות שבוצע בערוץ הנחל מעיד על רמה גבוהה לכל אורך הערוץ. האזור נשאר סגור לכניסת מטיילים.
ברוך ובר, מנהל מחוז דרום במשרד להגנ"ס [1:42 דק']
ביום שישי בצהריים קרסה הדופן של אחת מבריכות האידוי של מפעל רותם דשנים, המצויה מזרחית לכביש 258. המפעל מפעיל מספר בריכות אידוי לשפכי גבס, המכילות שפכים חומציים ביותר (ערך הגבה PH קרוב ל-1). הדופן קרסה בבריכה המכילה כ- 100,000 מ"ק. חלק מהשפכים הוזרם לבריכה אחרת, אולם חלק ניכר זרם לכיוון נחל אשלים. המים שהיו מאוד חומציים בנקודת הדליפה, נתסרו במהלך הזרימה בנחל אשלים כך שבהגיעם לכביש 90 הגיעו למים לא חומציים ונקלטו במאגר תפעולי של מפעלי ים המלח במקום.
בריכת השפכים שקרסה היום (א') בצהריים [26 שנ']
המשרד להגנ"ס דיווח, כי כונני המשרד ואיגוד ערים נגב מזרחי נמצאים בשטח ומלווים את האירוע, וכי המשרד בודק את נסיבות האירוע וינקוט בצעדים ככל שיידרש.
חברת כי"ל דיווחה ביום שישי, כי הם איתרו פירצה בסוללה המזרחית של בריכת הגבס שבמפעל רותם אמפרט נגב, שגרמה לגלישת מי גבס לאיזור בריכה 4 וחלק לנחל אשלים. לדברי החברה, צוותים של מפעל ׳רותם אמפרט נגב׳ הגיעו תוך זמן קצר לאזור, הפסיקו את פעילות המתקן שהזרים את השפכים לבריכה, ופועלים לעצירת הזרימה. החברה מוסיפה, כי הזרימה מתוך הבריכה נעצרה, הרשויות הרלוונטיות מעודכנות באופן שוטף על הפירצה ועל התקדמות העבודות, וצוות בכיר של 'רותם אמפרט נגב' נמצא בשטח ופועל לעצירת הזרימה. לטענת החברה, אין ביכולתה כרגע לאמוד את ההשפעה הסביבתית.
תנאים בהיתר פליטה לאוויר של רותם אמפרט
מפעל רותם אמפרט נגב נוסדה בשנת 1991 ממיזוג של "פוספטים בנגב", "רותם דשנים" ו"קבוצת אמפרט" ומשם שמה. רותם אמפרט נגב עוסקת בכרייה ובהשבחת פוספטים, חומצות זרחתיות ברמות ניקיון שונות, ייצור דשנים וכימיקלים אחרים וכן בשיווקם ובמכירתם בארץ ובעולם. רותם אמפרט נגב היא אחות למפעלי ים המלח ולמפעל פריקלאס ים המלח הצמוד אליה במפעלי מישור רותם. מפעל רותם אמפרט נגב פועל 24 שעות ביממה, במשך 365 ימים בשנה. במפעל מועסקים כ- 1200 עובדים.
-------------
קישורים רלוונטיים:
חברות ומעבדות לטיפול ובדיקה של שפכים תעשייתיים:
חברה | איש קשר | טלפון | דוא"ל |
---|---|---|---|
מיש שפכי תעשיה | יוסי הלוי | 072-3712250 | Mish@infospot.co.il |
טביב | שמואל דניאל | 072-3714440 | Tabib@infospot.co.il |
שרותי אקולוגיה | דמיטרי נוביק | 072-3712252 | Ecologys@infospot.co.il |
אלקון | חיים שטיין | 072-3290662 | Elcon@infospot.co.il |
לאינדקס הספקים>> |