צעד חריג: המשרד להגנ"ס מגביל את פעילות בז"ן בשל תנאים מטאורולוגיים
המשרד מסביר כי הטלת המגבלות על קבוצת בז"ן נובעת משילוב של אינברסיה ול"ג בעומר
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 03/5/2018

המשרד להגנת הסביבה דיווח אמש כי בשל שילוב של תנאים מטאורולוגיים חריגים (אינברסיה) וזיהום אוויר גבוה ממדורות ל"ג בעומר, הנחה המשרד את כל מפעלי קבוצת בז"ן במפרץ חיפה להימנע מפעולות יזומות כגון התנעת מתקנים, שעלולה להתלוות אליהן עלייה בפליטות מזהמים לאוויר. זאת, עד חלוף האינברסיה.

לדברי המשרד, כתוצאה מהאינברסיה נמנע פיזור אנכי של הפליטות, כך שהאוויר נשאר בקרבת הקרקע.  כתוצאה מכך ובשל העובדה שנרשמה עלייה בריכוזי הבנזן בתחנות ניטור איכות האוויר, מוסיף המשרד כי הנחה את המפעלים לנקוט בצעדי זהירות ומניעה.

מדובר בצעד חריג ולא זכור לנו שהוטלו בעבר מגבלות על מפעלים כתוצאה מתנאים מטאורולוגיים וזאת למרות שכמעט מדי שנה יש ימים ספורים בהם יש אינברסיה דומה. אם כן, מה השתנה הפעם שהביא את המשרד להוציא הודעה על הגבלת פעילות? אין ספק שהשילוב של האינברסיה, עם זיהום האוויר הצפוי ממדורות ל"ג בעומר הוא מצב יחסית נדיר, שייתכן ולא התרחש בשנים האחרונות, אך סביר להניח שהטלת המגבלה החריגה נובעת גם מהחמרת ערכי הסף לפליטות מזהמים לאוויר לפני שנתיים. תכף נסביר.

הגבלת פעילות תעשייתית בשל תנאים מטאורולוגיים

אינברסיה [Inversion] היא מצב בו יש היפוך בשכבות האוויר הסמוכות לקרקע – שכבה של אוויר חם מעל שכבה של אוויר קר, בניגוד למצב הרגיל בו הטמפרטורה עולה עם הגובה. כתוצאה מהאינברסיה, אוויר חם שנפלט בגובה הקרקע לא עולה למעלה ולכן לא מתפזר אנכית, כפי שקורה בתנאי אטמוספירה רגילים.

עד כמה שכיחה התופעה של אינברסיה בישראל? טרם הצלחנו לקבל נתונים מדויקים, ככל הנראה מדובר במצב שמתרחש לימים ספורים מדי שנה. אך יש פרמטרים נוספים שרלוונטיים להשפעה של האינברסיה על זיהום האוויר – כמו גובה רום האינברסיה וגובה פני הקרקע באזור המושפע ועוד.

שינוי בערכי הסף לפליטות מקשים על התעשייה

אחד המזהמים שערך הסף שלו עודכן בכנסת לפני שנתיים הוא בנזן [C6H6], שידוע גם כחומר מסרטן בחשיפה ארוכת טווח. ערך הסביבה היממתי החדש שנקבע לבנזן הוא 3.9 מק"ג/מ"ק. עד לאותו עדכון לבנזן היה רק ערך סף שנתי, שגם הוא עודכן והוחמר.

נזכיר כי תוך כדי תהליך עדכון ערכי הסף בכנסת, נשמעו קולות שהזהירו כי בחלק מהמקרים מדובר בערכי סף מחמירים יותר מאשר באירופה וארה"ב שבלתי אפשרי לעמוד בהם בטכנולוגיות הקיימות כיום. ערך הסף היממתי החדש לבנזן בישראל הוא כנראה המחמיר בעולם כאשר באיחוד האירופאי, למשל, כלל אין ערך סף יממתי לחשיפה לבנזן והערך סף השנתי בישראל מחמיר מערך הסף המחמיר באיחוד.

לכן, לא תתפלאו לשמוע שבשנה האחרונה דיווחנו כי התגלו חריגות בריכוזי בנזן בתחנות ניטור איכות אוויר בסמוך למתחם בז"ן, שהובילו להליכי אכיפה נגד בז"ן.

אגב, לערך הסף לבנזן מותרות 7 ימי חריגות בשנה, בדיוק בגלל המצבים של תנאים מטאורולוגיים חריגים כמו אינברסיה, אלא שנראה שערכי הסף החדשים מאתגרים גם בהתנהלות השוטפת.

---------

כתבות רלוונטיות לנושא:

  1. צו מינהלי, חקירה פלילית וסגירת מתקנים. האם בז"ן יצליחו לעמוד בערך הסף החדש לבנזן?, 15.10.2017
  2. עלייה בריכוזי הבנזן במפרץ בחיפה, 11.05.2017
  3. הכנסת אישרה ערכי סף חדשים לפליטות לאוויר, 07.03.2016
  4. שימוע למנכל בזן לפני החלטה על צעדי אכיפה, 18.10.2016
  5. מפעל כאו"ל חוזר לפעילות לאחר השבתה והתקנת אמצעים להפחתת פליטות, 20.06.2016
  6. האכיפה הסביבתית נגד מפעלי מפרץ חיפה נמשכת, 29.12.2016
  7. מידע נוסף על זיהום אוויר במפרץ חיפה infospot

ספקים מומלצים לטיפול בזיהום אוויר: