הצעת החוק שתאפשר הגשת תביעות אזרחיות על פגיעה בטבע עברה בקריאה טרומית בכנסת
ההצעה עברה לדיון בוועדת הפנים והגנ"ס בכנסת לקראת הכנתה לקריאה ראשונה
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 05/8/2018

הצעת החוק שנועדה לאפשר הגשת תביעות אזרחיות בגין פגיעה בטבע עברה לאחרונה את אישור וועדת שרים לענייני חקיקה ואת הקריאה הטרומית בכנסת וכעת מונחת על שולחן וועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת להכנה לקריאה ראשונה במושב החורף הקרוב של הכנסת.

נזכיר, כי הצעת החוק היא יוזמה משותפת של החברה להגנת הטבע ומספר חברי כנסת שנועדה לאפשר הגשת תביעות אזרחיות נגד מפעלים מזהמים ולתבוע פיצויים על פגיעה בערכי טבע מוגנים, לפי עקרון "המזהם משלם", כאשר כספי הפיצויים יוקדשו למטרות של שמירה על הטבע. זאת מאחר והחוק כיום אינו מגדיר פגיעה בערכי טבע או בשטחים טבעיים כ"מפגע סביבתי" ולכן אזרחים וגופים אזרחיים וציבוריים לא יכולים להגיש תובענה בגינה.


כתבות רלוונטיות לנושא:

  1. הצעת חוק שתאפשר לתבוע בגין פגיעה בטבע, 1.02.2018
  2. לראשונה: תביעה ייצוגית ממשלתית על פגיעה בטבע, 03.05.2018
  3. דליפת שפכים ממפעל רותם לנחל אשלים במדבר יהודה, 2.07.2017
  4. שנה אחרי דליפת הנפט בעברונה – דו"ח מצב, 9.12.2015
  5. מידע נוסף על שפכים תעשייתיים | infospot

הזרז להגשת הצעת החוק נבעה משני אירועי זיהום סביבתי בשנים האחרונות בהם הייתה פגיעה משמעותית בטבע אך לא ניתן היה לתבוע את הגורם המזהם בגין אותה פגיעה. האירוע הראשון הוא דליפת הנפט מצינור קצא"א שפגע בשמורת הטבע עברונה שבערבה לפני כ 4 שנים. האירוע השני הוא זיהום נחל אשלים אשתקד כתוצאה מזרימת שפכים חומציים ממפעל רותם, שפגעה בנחל ובבעלי החיים בסביבתו.

להצעת החוק שני עיקרים:

  1. הגדרתם של פגיעה בערכי טבע מוגנים ושל פגיעה בשטחים מוגנים כ"מפגע סביבתי", דבר שיאפשר הגשתן של תובענות אזרחיות בגין פגיעות בבתי גידול טבעיים ובמיני בעלי חיים וצומח, שהם קניין הציבור, במקרים מתאימים.
  2. הסמכת בית המשפט הדן בתובענה אזרחית-סביבתית לפסוק "פיצוי" בשל נזקים שנגרמו לסביבה הטבעית תוך הגדרת ייעודם של הכספים המשתלמים בדרך זו למטרות של שמירת טבע. הסדר זה לא נועד להעניש את המזהם אלא להיטיב את מצבה של הסביבה במקום בו לא ניתן להשיב את המצב לקדמותו או לתקן את המעוות שהמפגע הסביבתי גרם לו.

---------

מסמכים רלוונטיים:

  1. נוסח הצעת החוק "מניעת פגיעה בערכי טבע מוגנים", הכנסת [word]

להמשך קריאת הכתבה המלאה