פרשת הצוללות מתערבבת עם פרשת האמוניה
ערוץ 10 חשף כי מיקי גנור, החשוד בפרשת הצוללות, ניסה לקדם לכאורה את זכייתה של תיסנקרופ הגרמנית בפרויקט הקמת מפעל לייצור אמוניה. במקביל, המשרד להגנ"ס תוקף את מבקר המדינה על הפרסומים אמש בתקשורת על חשדות לפלילים בהתנהלות המשרד, מבלי שהמבקר פנה אליו לפני כן
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 20/7/2017

פרשת האמוניה הולכת ומסתעפת וגילויים חדשים על קשרים וניגודי עניינים לכאורה, עד כדי חשדות לפלילים, לא מפסיקים להפתיע. אמש דיווח העיתונאי ברוך קרא בערוץ 10 על קשר לכאורה בין פרשת הצוללות לפרשת האמוניה.

בד בבד המשרד להגנת הסביבה פרסם הודעה חריפה בה הוא תוקף את החלטת מבקר המדינה לפרסם בתקשורת את פנייתו ליועץ המשפטי לממשלה עוד בטרם פנה למשרד להגנ"ס להתייחסות. גם השר להגנ"ס זאב אלקין הודיע כי הוא דוחה את הטענות לגבי חשדות פלילים שהעלה מבקר המדינה לגבי בחירת החלופות למיכל האמוניה.

הקשר בין הצוללות לאמוניה

על פי הדיווח, מיקי גנור, החשוד בפרשת הצוללות, פעל לכאורה כדי שחברת 'תיסנקרופ' הגרמנית תקים מפעל לייצור אמוניה בנגב, שאמור להחליף את המיכל בחיפה. בנוסף, דווח כי ייתכן שגם עו"ד דוד שמרון המקורב לראש הממשלה ששמו עלה גם כן בהקשר של פרשת הצוללות פעל יחד עם גנור לטובת תיסנקרופ בעניין מפעל האמוניה.

המשרד להגנ"ס תמה על התנהלות מבקר המדינה

אתמול דיווחנו כי מבקר המדינה, יוסף שפירא, הודיע ליועץ המשפטי לממשלה כי ממידע שנאסף במשרד המבקר יש חשש לפלילים בנושא טיפול המדינה בבחירת החלופות לאספקת אמוניה למשק. זאת בהמשך לפרסום שלנו מלפני מספר ימים לפיו היועץ המשפטי לממשלה הודיע למנכ"ל המשרד להגנ"ס, ישראל דנציגר, כי הוא מנוע מלעסוק בנושא החלופות לאספקת אמוניה לתעשיית הדשנים עקב חשש לניגוד עניינים עקב חברותו עם סמנכ"ל הכספים של כי"ל, המחזיקה בבעלות על מפעל 'רותם אמפרט', צרכנית האמוניה השנייה בגודלה בישראל וגם החברה שהייתה אחראית עד היום על מכירת אמוניה לצרכני האמוניה קטנים בישראל.

בעקבות הודעת המבקר על חשש לפלילים, אומר המשרד להגנת הסביבה כי הוא תמה על הודעת מבקר המדינה לתקשורת, בה הוא מדברר את פנייתו ליועץ המשפטי לממשלה בנושא האמוניה, וזאת עוד בטרם פנה למשרד להגנ"ס לקבלת התייחסות. "אנו דוחים לחלוטין את הטענות לגבי חשדות לפלילים שמעלה המבקר, חשדות שנרמזו בהודעה לתקשורת של המבקר בהקשר של אנשי המשרד הסביבה והמנכ"ל בפרט".

לטענת המשרד, אנשי המשרד פעלו בנושא האמוניה בצורה מקצועית וללא רבב, בהתאם לחוק, תוך כדי התייעצות עם יועצים חיצוניים מהארץ ומחו"ל ועם גורמי הממשלה הנוגעים לעניין בהיבטים שונים.

הטענה לפיה המשרד להגנ"ס נטה לטובת חיפה כימיקלים היא מגוחכת

הטענה שלפיה פעילות המשרד נטתה לטובת חיפה כימיקלים היא מגוחת, מוסיפים במשרד, לאור העובדה שהמשרד להגנ"ס הוא זה שבחודשים האחרונים קיבל החלטה על סגירת מיכל האמוניה ושלילת היתר רעלים מחברת חיפה כימיקלים לאחר סחבת רבת שנים.

באשר לטענת ניגוד עניינים, אומרים במשרד, למנכ"ל יש הסדר ניגוד עניינים ידוע והוא פועל על פיו ללא רבב. מנכ"ל המשרד, ישראל דנציגר, חתום על הסכם ניגוד עניינים לפיו אינו יכול לעסוק במישרין בענייני חברת כי"ל, בגלל חברותו הרחוקה עם סמנכ"ל הכספים של כי"ל. "פעילותו של המנכ"ל בנושא האמוניה היא לפי חוק והוא הוביל להישגים חסרי תקדים בהגנה על הגנת הסביבה ובטיחות התושבים".

במשרד מוסיפים, כי העיסוק בנושא האמוניה הוא כללי ובעל השלכות רוחב כלליות, ומונע משיקולי מדיניות רחבים - כאשר הנמענת הרגולטורית העיקרית והישירה של תהליך האסדרה היא חברת חיפה כימיקלים, שעמה אין למנכ"ל כל ניגוד עניינים.

באשר לחלופות החדשות לאספקת האמוניה לטווח קצר, מבהירים במשרד, כי המלצות המשרד גובשו על ידי צוותים מקצועיים מנוסים בתחומם ובליווי יועצים בלתי תלויים מהארץ ובחו"ל, וללא כל התערבות או השפעה של המנכ"ל. המלצות אלו אומצו ללא שינוי על ידי המנכ"ל והשר.

ההחלטות וההתייעצויות, מוסיפים במשרד, נעשו בוועדות היגוי בין משרדיות, "מנחה לאומי" בה יושבים גורמי הממשלה הרלוונטיים, וגם נדונו לעומק ותואמו עם משרד המשפטים במסגרת הכנת תשובות מדינה בנושא האמוניה בערכאות המשפטיות השונות בחודשים האחרונים. מדיניות זו גם הוצגה בהרחבה ואושרה על ידי הממשל.

התייחסויות

השר להגנת הסביבה, זאב אלקין,: "אני נותן גיבוי מלא לעובדי המשרד להגנת הסביבה ולמנכ"ל המשרד, שהם עובדי מדינה מסורים ומקצועיים, מהטובים ביותר שאני מכיר בשירות המדינה. אם למישהו יש טענות לגבי החלטות שקיבל המשרד בנושא האמוניה, אני מבקש להפנות אותן לא לעובדי המשרד אלא אליי, שכשר נושא באחריות מיניסטריאלית כוללת לעבודת המשרד.

"אני דוחה מכל וכל את ניסיון להטיל דופי במשרד להגנת הסביבה ועובדיו, ואני גאה בכך שדווקא במשמרת שלנו הבאנו סופסוף לסגירה של מיכל האמוניה בחיפה שסיכן את הציבור. כמו שפעלנו עד עכשיו מתוך שיקולים מקצועיים בלבד, בלי להתייחס ללחצים שהופעלו עלינו מכיוונים שונים, כך נמשיך לפעול למען ההגנה על הסביבה, הבטיחות ובריאות הציבור".

-------------

קישורים רלוונטיים:

  1. חשד לפלילים בפרשת האמוניה, 19.07.2017
  2. חשש לניגוד עניינים של מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, 16.07.2017
  3. הממשלה אישרה את החלופות לאספקת אמוניה, 04.07.2017
  4. עיריית חיפה והמדינה לא מסכימות על חלופה לאספקת אמוניה, 29.06.2017
  5. הממשלה מסכימה: אונייה קטנה תזרים אמוניה, 19.06.2017
  6. עיריית חיפה לביהמ"ש העליון: ליישם מיד את חלופת האיזוטנקים, 08.05.2017
  7. מידע נוסף על חומרים מסוכנים | infospot