ההצבעה על חוק נימבי תפוצל מחוק ההסדרים
הפיצול נועד לאפשר לח"כים המתנגדים להצעת החוק גמישות בהצבעה. צלול: "ממשלת ישראל מסכנת את הציבור בשירות בעלי ההון"
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 20/2/2018

בעקבות הדיון הסוער והארוך שהתקיים ביום ראשון בוועדת הפנים והגנ"ס בנוגע לחוק רישוי עסקים בעלי חשיבות לאומית, הוחלט לפצל את ההצבעה עליו מחוק ההסדרים, כדי לאפשר לח"כים שמתנגדים לחוק גמישות בהצבעה. ההצבעה על החוק צפויה להתקיים ביום רביעי. בנוסף, הוחלט להוסיף לצוות המייעץ שיבחן עסקים בעלי חשיבות לאומית 2 מנכ"לים נוספים – ממשרדי הגנ"ס והכלכלה.

על פי הצעת החוק, הממשלה תחליט, כי עסק שיש בפעילותו חשיבות לאומית יוכל לקבל רישיון עסק לא מהרשות המקומית אלא באמצעות צוות מיוחד שייקרא "הצוות המייעץ" שיורכב ממנכ"לי משרדי  רוה"מ, הפנים והאוצר. הצוות יחליט אם מדובר בעסק בעל חשיבות לאומית, ויעביר את המלצתו לממשלה שתקבל את ההכרעה הסופית. אם הממשלה תחליט שמדובר בעסק בעל חשיבות לאומית, משרד הפנים יעניק לו רישיון עסק, לאחר שיבדוק שהעסק עומד בכל הדרישות, כגון היתר בניה כחוק ועל פי התב"ע, תנאי המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות, דרישות רשות הכבאות וכו'. הרישיון יינתן רק לאחר שניתנה לראש הרשות המקומית הזדמנות להביע עמדתו.

עמותת צלול: הצעת החוק מגינה על אינטרסים של בעלי ההון

עמותת צלול קראה בדיון לח"כים להתנגד להצעת החוק שמפקיעה לדבריה את סמכויות ראשי הערים ושל הציבור להשפיע על בריאותו ואיכות חייו. לדברי צלול, חוק רישוי עסקים הוא הכלי בו רשות מקומית נדרשת להבטיח את שלום ובריאות תושביה, ולמנוע מפגעים קשים לסביבה. לדבריה, החוק המוצע מפקיע מסמכות הרשויות המקומיות את רישוי העסקים למפעלים עם "חשיבות לאומית", מושג עמום ובלתי ברור שכל מפעל מכל סוג עשוי להיכלל תחתיו, בלי קריטריונים ברורים מהי חשיבות לאומי או מהו מפעל מזהם ומסוכן.

צלול מוסיפה, כי הצעת החוק מגינה באופן בלתי סביר על אינטרסים של בעלי ההון ומפקירה את מי שפועל להגנה על שלום הציבור, בלי שום מנגנון לערעור על ההחלטה. לדבריה, הממשלה תוכל להכריז על כל מפעל כבעל "חשיבות לאומית", והרשות המקומית לא תוכל להגביל ולאכוף את המפגעים הסביבתיים שהמפעל מייצר.

"חובתם של חברי הכנסת בישראל לשמור על עצמאותם של ראשי הערים. מנגנון זה יעקוף את ההתמודדות המקצועית המעמיקה והלגיטימית סביב נושאים במחלוקת, על ידי הפקעת הסמכויות והאחריות של ראשי הערים האמונים על ביטחונם ובריאותם של הציבור בעירם, ואשר נבחרו על ידי הציבור לתפקיד זה".

מגמה ירוקה: לא עושים עסקנות פוליטית על חשבון הבריאות

ליהי שחר ברמן, מובילת המאבק במפעלים המזהמים בחיפה מעמותת "מגמה ירוקה", אמרה בדיון כי מי שמפקח על המפעל המזהם בישראל צריך להיות מי שהאינטרס הציבורי עומד לנגד עיניו, לא מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלא המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות ובראש ובראשונה השלטון המקומי, משום שהשלטון המקומי זו זכות הצעקה של הציבור. "אני מצביעה בבחירות לעיריית חיפה, אני לא מצביעה לאף אחד שיושב בוועדה במשרד הפנים. אני מתחננת בפניכם לעשות את הדבר הנכון - לא עושים עסקנות פוליטית מהסוג הנמוך ביותר על חשבון בריאות של ילדים".

-------

כתבות רלוונטיות לנושא:

  1. אושרה הצעת החוק לרישוי מפעלי תשתית לאומית, 1.02.2018
  2. חוק 'עוקף עיריית חיפה' ייכנס לחוק ההסדרים של תקציב 2019, 22.01.2018
  3. חוק עוקף מיכל אמוניה: הסמכות לרישוי מפעלים בעלי חשיבות לאומית תעבור לידי הממשלה, 19.10.2017
  4. "אם עיריית חיפה הייתה יודעת שניתן לקבל החלטה בלעדיה היא הייתה כבר מגיעה להסכמה", 14.09.2017
  5. מידע נוסף על חומרים מסוכנים | infospot

--------

מסמכים רלוונטיים:

  1. נוסח חוק רישוי תשתית לאומית לפני דיון בועדה [doc]
  2. דברי הסבר לחוק רישוי תשתית לאומית (עמוד 2) [pdf]