האו"ם מפרסם דו"ח מדעי שישי על משבר האקלים וממנו עולה תמונה מטרידה: רמת הפחמן הדו חמצני (CO2) באטמוספרה היא הגבוהה ביותר זה 800,000 שנים, מערכות אקולוגיות נפגעו פגיעה בלתי הפיכה וכמיליון מיני בעלי חיים וצמחים נמצאים בסכנת הכחדה מוחשית. יתרה מכך, אירועי הקיצון כגון גלי חום, שיטפונות וסופות צפויים להתגבר בקצב מהיר.
למרות הכול, לפי הדוח עדיין לא מאוחר אם מדינות העולם יציבו יעדים שאפתניים יותר להפחתת גזי חממה ולהיערכות לשינויי האקלים. בעקבות פרסום הדוח קרא המשרד להגנ"ס להכריז על מצב חירום בישראל, להגדיר את משבר האקלים איום אסטרטגי, וממנו לגזור את פעולות ההיערכות.
כזכור, לאחרונה הממשלה אימצה החלטה על תוכנית לאומית להפחתת גזי חממה ובה יעדים להפחתת פליטת גזי חממה בהשוואה לשנת 2015: 27% לשנת 2030 ו- 85% לשנת 2050.
כתבות רלוונטיות:
לאחרונה פוקדים את מדינות העולם אירועי קיצון כגון שריפות, הצפות וגלי חום קיצוניים. מדענים סבורים שאירועים אלה צפויים להתגבר ובקצב מהיר, כחלק מהמשבר הגלובלי הגדול ביותר בתולדות האנושות.
234 מדענים מיותר מ-60 מדינות עמלו במשך 5 שנים על הדוח הנוכחי של ארגון ה IPP מטעם האו"ם אשר עוסק במשבר האקלים ואמור לשמש כבסיס לפסגת האקלים הבינלאומית שתיערך בגלזגו בעוד מספר חודשים.
לפי הארגון העולמי למטאורולוגיה, הסיכוי שנגיע באחת מ-5 השנים הקרובות לעלייה של 1.5 מעלות בטמפרטורה העולמית הממוצעת עולה על 40%.
בהסכם פריז בשנת 2015 התחייבו המדינות השותפות לפעול לכך שהטמפרטורה העולמית הממוצעת לא תעבור את 2 המעלות, ואפילו תוגבל ל-1.5 מעלות צלסיוס. זאת משום שכל עלייה בטמפרטורה משמעה עליית טמפרטורה נוספת שתנבע ממנה, ובעקבות כך תהיה הפשרת קרחונים ואדמת פרמפרוסט, תמותה המונית של אלמוגים ומעבר יערות האמזונס מקולטי פחמן לפולטי פחמן. עלייה של חצי מעלה יכולה לגרום גם לעלייה בבצורת העולמית, מחודשיים לארבעה חודשים. בצורת בתורה תפגע במגוון המינים, בזמינות המים, וביכולת לייצר מזון לאוכלוסיית העולם.
בשל העלייה בטמפרטורות, כבר היום כמיליון מיני בעלי חיים וצמחים נמצאים בסכנת הכחדה מוחשית וחלק מהמערכות האקולוגיות, שהן הבסיס לקיומה של האנושות, מפגעו באופן בלתי הפיך. אם תימשך עליית הטמפרטורות המים יהיו זמינים פחות ופחות והיכולת לייצר מזון לאוכלוסייה העולמית תהיה מוגבלת.
אחד החידושים של דוח זה הוא התמקדות באירועי קיצון אזוריים ובקשר בין אירועים אלו לפעילות האנושית. בהקשר זה קורא המשרד להגנ"ס לממשלת ישראל להתעורר. לדבריו עד כה נעשה מעט מדי ולאט מדי כדי למנוע את המשך ההתחממות בכל העולם.
השרה להגנ"ס, תמר זנדברג: "עיקרי הדוח מוכיחים מעל לכל ספק שאי אפשר להכחיש יותר את עוצמתו ודחיפותו של משבר האקלים, וחשוב מכך, אי אפשר להכחיש או להטיל ספק בקשר שבין הפעולות האנושיות ובין שינויי האקלים. עתה אפשר למדוד את הקשר הזה בכלים מדעיים מתקדמים, והדבר צריך להיות קריאת השכמה לכל העולם. בחודשיים האחרונים ישראל התחילה בפעולות הכרחיות, אבל עלינו להאיץ מאוד את קצב הפעולה ואת המוכנות שלנו. לשם כך חובה להכריז על מצב חירום אקלימי ולהגדיר את משבר האקלים איום אסטרטגי, וממנו לגזור את פעולות ההיערכות".
---
מסמכים רלוונטיים: