לראשונה בישראל: תחנה מטאורולוגית מקומית להדמיית משימה על מאדים
במרכז הדמיות החלל D-Mars שבמצפה רמון, המדמה חיים על המאדים, השתמשו בתחנה מטאורולוגית של חברת EnviroManager המעבירה נתונים בזמן אמת במקום דיווחים מחדר הבקרה מרוחק
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 13/1/2020

החלום להגיע למאדים אולי קרוב מתמיד. במרכז הדמיות החלל במכתש רמון, D-Mars, חייה קבוצת אנשים בדומה לאסטרונאוטים שיחיו על מאדים, אם וכאשר יגיעו, והשנה לראשונה השתמשו בתחנה מטאורולוגית מקומית שהקימה חברת EnviroManager. הנתונים שנמדדו הגיעו בזמן אמת במקום דיווחים מחדר הבקרה שנמצא הרחק מהמקום.

D-MARS מאדים במכתש רמון

מרכז הדמיות החלל D-Mars הממוקם במכתש רמון מדמה את סביבת כוכב הלכת מאדים והוא משמש למחקרים שמדמים התנהלות של אסטרונאוטים במאדים, כולל שהייה ממושכת באתר המבודד.

סרטון: תכירו את פרויקט D-MARS (1:35 דק')

מרכז D-MARS פועל בשיתוף סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע, מכון דווידסון לחינוך מדעי וקרן יקא, והוא ממוקם באזור מכתש רמון - אחד האזורים הבודדים בכדור הארץ הדומים למאדים, הן מבחינת מבנה הקרקע, צבע הקרקע, הצחיחות והבידוד אשר מאפיינים אזור זה.

בשנתיים האחרונות התקיימו ב D-MARS מספר משימות המדמות את החיים במאדים, הארוכה בהן ארכה 11 יום. בכל משימה, 6 'רמונאוטים' (רמון+אסטרונאוטים) גרים במבנה המותאם למאדים, הנקרא "הביטאט".

במהלך השהייה שלהם, הם מדמים את החיים על מאדים במגוון דרכים: גרים בתנאי צפיפות המתאימים למאדים, יוצאים החוצה רק כשהם לבושים בחליפת חלל אנאלוגית ואוכלים מזון שעבר ייבוש והקפאה ועוד. הרמונאוטים מתקשרים עם "כדור הארץ"  רק דרך חדר הבקרה, כאשר התקשורת נעשית בעיכוב של עשר דקות לכל כיוון- הזמן הממוצע שלוקח למידע לעבור ממאדים לכדור הארץ.

תחנה מטאורולוגית המעבירה נתונים בזמן אמת

אחד ההיבטים המשמעותיים לחיים במאדים הוא ניטור של מזג האוויר בזמן אמת. מלבד הטמפרטורות הנמוכות השוררות בו, יש בו סופות חול וסופות אבק חזקות, העלולות לפגוע בצוות וגם בציוד מדעי רגיש. יש כמובן יתרון גדול לניטור מטאורולוגי עצמי באמצעות תחנה מקומית במאדים, בנוסף לניטור מרחוק, מכדור הארץ או חללית שנדרשים לשדר את המידע לצוות על הקרקע.

לכן, השנה, לראשונה במשימות D-MARS בישראל, השתמשו ה'רמונאוטים' בתחנה מטאורולוגית מקומית והפריחו בלון חיזוי מטאורולוגי (רדיוסונדה) על מנת לנטר את תנאי מזג האוויר בזמן אמת.

את התחנה המטאורולוגית סיפקה חברת EnviroManager הישראלית. הנתונים שנמדדו על ידה הגיעו בזמן אמת ל'רמונאוטים' ולא כמו בפעמים הקודמות דרך חדר הבקרה המרוחק, בתקשורת לא מיידית.

התחנה המטאורולוגית מדדה את טמפרטורת אוויר, לחות יחסית, כיוון רוח עוצמת רוח, לחץ אוויר, קרינת שמש, ראות, אבק, תכולת מים וטמפרטורת קרקע ופרמטרים רבים נוספים.

כדי לקבל מידע מטאורולוגי נוסף, הרמונאוטים הפריחו במהלך השהייה בלון מטאורולוגי לחיזוי מזג האוויר (רדיוסונדה). באמצעות בלון החיזוי המטאורולוגיה, קיבלו הרמונאוטים ניתוח של הפרופיל האטמוספרי מהקרקע ועד גובה 30 ק״מ. הנתונים כללו: לחות יחסית, טמפרטורה, לחץ, כיוון ועוצמת רוח, צפיפות ועוד כ 20 פרמטרים המחושבים  בכל שניה.

המידע מהתחנה המטאורולוגית והבלון המטאורולוגי סייע לרמונאוטים להחליט האם בטוח מספיק לצאת מהמבנה לסיור או לקיים ניסויים מדעיים.

חשיבות נוספת למדידת נתונים מטאורולוגים היא השפעתם על ניסויים שונים. במהלך המשימות האנלוגיות מתקיימים ניסויים מדעיים רבים ושונים, ועל חלקם מזג האוויר יכול להשפיע בצורה משמעותית. לדוגמה בניסוי בו נאספות דוגמאות קרקע הנלקחות למעבדה לבדיקת אוכלוסיות מיקרוביולוגיות, גשם או סופת אבק לפני איסוף הדגימה יכול להשפיע על הדגימה עצמה.

התייחסויות      

מנכ"ל חברת EnviroManager, גיא פרנקל: "גאה להיות חלק מצוות D-Mars ושותף פעיל במסע האנושי במאדים. אין לי ספק שאיסוף מגוון הנתונים יאפשר לאקדמיה ולאנשי המחקר להבין את מדע האטמוספירה טוב יותר, להתפתח ולמצוא פתרונות וטכנולוגיות חדשות בתחום החלל".


ספקים מומלצים לטיפול בזיהום אוויר: