משבר האמוניה: חיפה כימיקלים מפטרת מאות עובדים
עובדי המפעל במפרץ חיפה קיבלו הודעה שביום ראשון יקבלו מכתבי פיטורין. העובדים: הנהלת המפעל אחראית למשבר האמוניה
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 01/8/2017

לפי הודעה של ועד עובדי חיפה כימיקלים, אתמול אחר הצהריים הודיעה הנהלת חיפה כימיקלים לעובדיה על כוונתה לסגור את פעילות המפעל הצפוני במפרץ חיפה (אך לא את המפעל בדרום). המפעל בצפון מעסיק כ- 400 עובדים.

הרקע לסגירת המפעל בצפון

המהלך הזה של חיפה כימיקלים מגיע בעקבות ההחלטה של בית המשפט העליון שלא להאריך את היתר הרעלים של המפעל עד אשר ירוקן מיכל האמוניה סופית (למעט לצורך ריקון המיכל). ביהמ"ש גם נתן תאריך יעד לריקון המיכל, ה- 18 בספטמבר, ובכך לא קיבל את עמדת המפעל שטען כי ניתן לסיים את ריקון מיכל האמוניה בצורה בטוחה רק לקראת ינואר 2018. כל זאת על רקע אפשרות שהיתר הרעלים ישמש ליבוא אמוניה בחלופות אחרות, במקביל לתהליך ריקון המיכל.

בהמשך לכך, המשרד להגנת הסביבה הודיע שלשום לחיפה כימיקלים כי אין באפשרותו לחדש את היתר הרעלים של המפעל, לרבות חומרים מסוכנים נוספים הקיימים במפעל, למעט לעניין ריקון מיכל האמוניה. כלומר, על המפעל לפנות את כלל הרעלים מהמפעל. המשרד ציין כי בהתאם לפסיקת בית המשפט, לאחר השלמת ריקון המיכל, ניתן יהיה לשוב ולחדש את היתר הרעלים.

המפעלים של חיפה כימיקלים לא פועלים כבר כמעט 4 חודשים, מאז הופסק יבוא האמוניה. ג'ולס טראמפ, בעלי חיפה כימיקלים אמר בראיון ל'דה-מרקר' לפני מספר ימים כי החברה מפסידה 10 מיליון דולר בכל חודש בו המפעל לא עובד. משמעות הפסיקה החדשה של בג"ץ, היא ככל הנראה עיכוב נוסף, ביבוא אמוניה ובעבודת המפעל ולכן, ככל הנראה, מגיעים הפיטורים.

העובדים: למשבר יש אחראי אחד - הנהלת החברה

הנהלת המפעל הצפוני הודיעה לעובדים כי הם לא נדרשים להתייצב לעבודה (למעט משמרות חירום וריקון האמוניה) וכי ביום ראשון הקרוב יקבלו מכתבי פיטורין. למרות זאת בכוונת העובדים להגיע למשמרות העבודה כרגיל ולקיימן כמשמרות מחאה.

וועד העובדים:" למשבר האמוניה גורם אחראי אחד- הנהלת החברה. ההנהלה ממשיכה להשתמש בעובדים כבני ערובה בניסיון לגזור קופון".

"זוהי תגובה שערורייתית של ההנהלה הממשיכה להלך אימים על העובדים." אומר אלי אלבז יו"ר וועד העובדים בחיפה כימיקלים צפון העובד במפעל 40 שנה. "הניסיון להציג את משבר האמוניה כמאבק מסובך שאין בו אשמים, מוטעה. לאורך כל הדרך יש גורם אחראי אחד- הנהלת החברה" מוסיף אלי לוטטי חבר וועד נוסף. "ארבע שנים שהנהלת החברה יודעת כי עליה למצוא חלופות למיכל- ולא עשתה דבר. מאז מרץ האחרון, כשהובהר לחברה כי סגירת המיכל תצא לפועל, משתמשת ההנהלה שימוש ציני ב-1500 עובדים בצפון ובדרום  ובני משפחותיהם, ומציגה מצג שווא לפיו סגירת המיכל יוביל לסגירת המפעל. כמעט לאורך כל התקופה הזו נתנו העובדים גיבוי להתנהלות ההנהלה מתוך תקווה שהמשבר אכן ייפתר ומתוך סולידריות עם עובדי מפעל הדרום – אבל לא עוד. מפעל רווחי המהווה 60% משוק הדשנים הכימיים בעולם ומרוויח 770 מליון ₪ בשנה, לא נסגר בגלל שינויים בשינוע האמוניה- כל שלושת החלופות שהציעה המדינה ישימות". מסכמים חברי הוועד.

"הנהלת החברה מדברת על פרויקט ציוני?" מוסיף אלבז." רווחים של מאות מיליוני דולרים בתשע שנים וזניחת העובדים בגלל פגיעה קלה ברווחים זו ציונות? הציונות האמיתית נמצאת יום יום שעה שעה בעבודה עם חומרים מסוכנים תמורת משכורת ממוצעת של 6,000 ₪ בחודש והפיכת המפעל הזה לאימפריה כלכלית- זו הציונות האמיתית!".

וועד העובדים וארגון כוח לעובדים שוקלים את המשך צעדיהם אל מול כוונת הסגירה של ההנהלה, לרבות אפשרות הפעלת המפעל על ידי העובדים. במקביל קורא וועד העובדים לעיריית חיפה, המשרד להגנת הסביבה ולהנהלת החברה, למצוא את הפתרון המיטבי שימנע פיטוריהם המיותרים של העובדים.

מה לגבי המפעל הדרומי של חיפה כימיקלים?

נראה שפסיקת בג"ץ לא מתייחסת להיתר הרעלים של המפעל הדרומי של חיפה כימיקלים שהגיש בעבר בקשה ליבוא אמוניה באמצעות איזוטנקים, או שיפעל ליבוא אמוניה באחת החלופות האחרות.

התייחסויות

מחיפה כימיקלים נמסר בתגובה: "לאור ההתפתחויות האחרונות החברה בוחנת בימים האחרונים את מצבה ותצא עם הודעה לאחר תשעה באב"

סגן השר להגנת הסביבה, ח"כ ירון מזוז: ״ראשית, חשוב לי לציין כי אני כואב את כאבם של העובדים ובני משפחותיהם. לצערי, התרעתי לאורך כל הדרך אודות הכישלון המתמשך של הנהלת 'חיפה כימיקלים צפון' בנוגע לטיפול בסוגית סגירת מיכל האמוניה, ואף נפגשתי בנושא עם הבעלים של המפעל, ג'ולס טראמפ, ועובדי המפעל, אבל ראיתי כיצד בהנהלה לא בחרו ליישם את כל האופציות והחלופות שעלו על הפרק. הרשלנות הזאת נמשכה לאורך הזמן והעובדים לצערי הם אלה שמשלמים את המחיר ומוצאים את עצמם מפוטרים״

----------

מסמכים רלוונטיים:

  1. פסק דין בימ"ש עליון, 27.07.2017 [pdf]
  2. עמדת המדינה שהוגשה לבימ"ש עליון, 26.07.2017 [pdf]

----------

קישורים רלוונטיים:

  1. המפעל שלנו יכול לשגשג גם בלי שחיפה כימיקלים תרכוש מאתנו אמוניה, 30.07.2017
  2. מלחמה עד טיפת האמוניה האחרונה, 27.07.2017
  3. מחלוקת קשה בין המדענים משני צידי המתרס בפרשת האמוניה, 19.07.2017
  4. הממשלה אישרה את החלופות לאספקת אמוניה, 04.07.2017
  5. עיריית חיפה והמדינה לא מסכימות על חלופה לאספקת אמוניה, 29.06.2017
  6. מיכל האמוניה | אסון קטסטרופלי או סיכון סביר? 01.02.2017
  7. מידע נוסף על חומרים מסוכנים | infospot