טראמפ סוגר את חיפה כימיקלים
במכתב מפורט שנשלח הבוקר לראש הממשלה נתניהו, מפרט ג'ולס טראמפ, בעלי חיפה כימיקלים את הסיבות שהובילו אותו לסגירת החברה לאחר 50 שנות פעילות. הוא מפנה אצבע מאשימה לראש עיריית חיפה שלדבריו החליט לתקוף את המפעל כחלק מקמפיין בחירות ולממשלת ישראל שלא פותרת את המצב
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 02/8/2017

יום עצוב. בעלי חיפה כימיקלים, ג'ולס טראמפ, החליט לסגור את כל פעילות החברה לאחר 50 שנות פעילות בישראל. זאת לדבריו בעקבות התנהלות הממשלה, עיריית חיפה ופסיקת בית המשפט העליון שהורה שלא להאריך את היתר הרעלים של המפעל עד לסיום ריקון מיכל האמוניה – כלומר עיכוב נוסף בהפעלה אפשרית של המפעל.

ג'ולס טראמפ לראש הממשלה בנימין נתניהו

הבוקר, שלח ג'ולס טראמפ מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו ובו הודיע על סגירת החברה ועל הסיבות שגרמו לכך. לפי המכתב, החברה לא פועלת כבר 5 חודשים עקב אי אספקת אמוניה וסופגת הפסדים של מאות מיליוני ₪ וזאת אך ורק בהסתמך על הבטחות לפיהן הממשלה פועלת למציאת פתרון הגיוני שיאפשר את המשך הפעילות. מכיוון שפתרון לא נראה באופק, הוחלט לסגור את המפעל.

טראמפ מוסיף וכותב כי ההחלטה שוברת את ליבו בגלל העובדים שיאבדו את פרנסתם "בעוד שאלה שדחפו אותנו להחלטה זו בצורה בלתי מוצדקת ימשיכו את חייהם ללא הפרעה".

טראמפ מוסיף ומציין כי כחלק מקמפיין הבחירות של ראש עיריית חיפה, ראש העיר עשה ככל שעולה בידיו בכדי לעצור את פעילות החברה תוך שימוש בשקרים וחצאי אמיתות. טראמפ גם ציין כי "רבים מאמינים כי המניע העיקרי לחיסולה של חיפה כימיקלים הוא לפנות לו (ליהב) את הדרך להרחבת בז"ן"

לגבי המפעל הדרומי של חיפה כימיקלים, מסביר טראמפ כי הוגשה בקשה לאישור שיטה ליבוא אמוניה באמצעות שאיבה ישירה מאוניה למשאיות בנמל (אשדוד) שיובילו את האמוניה למפעל הדרומי. שיטה זאת אושרה בעבר ואף יושמה ב 2011 מסביר טראמפ, אך גם זאת ללא הועיל.

"מאז החלטת הממשלה עבר יותר מחודש אך אין יישום של ההחלטה ועל פי גורמים מוסמכים לא נראה שבעתיד הנראה לעין תיושם מדיניות שתאפשר לנו לחזור לפעילות... הסכמנו לממן פתרון לטווח ארוך ופתרונות ביניים – אך שום דבר לא עוזר. אם לממשלה, כרולגטור, אין את הרצון ליישם את החלטתה ולקיים את תעשיית הדשנים ולשמר את מקומות העבודה שהיא מספקת, אזי קצרה ידינו מלעשות כן."

סיבות נוספות: היתר רעלים והיתר פליטה לאוויר

סיבות נוספות לסגירת הפעילות של חיפה כימיקלים, מופיעות במכתב ששלחה הנהלת החברה לועד העובדים של המפעל בצפון. במכתב מוסבר כי פעילות החברה מותנית בחידוש היתר רעלים שפג ב- 31 ליולי. אלא שמשרד להגנת הסביבה התנה את חידוש היתר הרעלים בקיום רשיון עסק – דבר הנמצא בסמכות של עיריית חיפה שמסרבת לחדשו.

עוד נאמר כי במסגרת היתר הפליטה לאוויר שניתן לחברה מידי המשרד להגנ"ס, עליה לעמוד בערכי פליטה עד לתאריך 20 לספטמבר 2017 ובפרט לחומרים אורגניים. הנהלת החברה מסבירה כי עמידה ביעדים אלה מחייבת השקעה כספית בהיקף של עשרות מיליוני ₪ שחלקה כבר הושקע, אך עיריית חיפה מסרבת לתת היתרי בניה לצורך ביצוע הפרויקטים הנדרשים.

"בעקבות העיכובים שיצרה עיריית חיפה, החברה פנתה למשרד להגנ"ס וביקשה לדחות את מועד החלת תנאי היתר הפליטה, אך למרבה הצער פניה זו נדחתה... הפעלתו של המפעל בניגוד לו (להיתר) מהווה עבירה."

התייחסויות

תגובות ועד העובדים בחיפה כימיקלים צפון: "הודעת ההנהלה היא שלב נוסף במשחק הציני שמנהלת הנהלת חיפה כימיקלים. אתמול נמנעה ההנהלה מהודעה על סגירה מסיבה אחת בלבד:  ציפייה שאלפי העובדים החרדים לפרנסתם ינהלו עבורה את המאבק עבור שורת  רווח גבוהה יותר.בזה כל העניין . מפעל חיפה כימיקלים הוא מפעל רווחי. רק תאוות בצע הובילה למשבר הנוכחי. בשעה 12:00 יתכנסו העובדים בכניסה למפעל ברחוב ההסתדרות 90 במפרץ חיפה בקריאה כנגד כוונתה הבזויה של ההנהלה ובקריאה להמשך פעילותו של המפעל."

השר להגנת הסביבה, ח"כ זאב אלקין: "אני מצר על כך שהחברה הגיעה לרגע הזה,  אבל אם מישהו נושא באחריות – זו הנהלת חברת חיפה כימיקלים שהחליטה לא להיערך לסגירת המכל, על אף החלטת ממשלה מלפני יותר מארבע שנים, אשר קבעה כי המכל לא יעבוד אחרי חודש מארס 2017. בנוסף, הודעת החברה מהבוקר על סגירת חיפה כימיקלים דרום אינה מתקבלת על הדעת – שכן המשרד להגנת הסביבה בוחן עדיין את החלופות ולכאורה אין מניעה לאשר איזוטנקים למפעל שיגיעו דרך נמל אשדוד, כפי שקבעה אף הממשלה ועיגנה זאת בהחלטתה. כלומר, אפשר עדיין להימנע מסגירת המפעל לו ההנהלה תבחר בכך. לפי שעה נראה כי ההנהלה בוחרת להחזיק את העובדים כבני ערובה על מנת להפעיל לחץ על הממשלה אך ההחלטה עודנה בידיהם בלבד."

----------

מסמכים רלוונטיים:

  1. המכתב של ג'ולס טראמפ לראש הממשלה, 02.08.2017 [pdf]
  2. המכתב של הנהלת החברה לועד עובדי החברה בצפון, 02.08.2017 [pdf]
  3. פסק דין בימ"ש עליון, 27.07.2017 [pdf]
  4. עמדת המדינה שהוגשה לבימ"ש עליון, 26.07.2017 [pdf]

--------

קישורים רלוונטיים:

  1. המפעל שלנו יכול לשגשג גם בלי שחיפה כימיקלים תרכוש מאתנו אמוניה, 30.07.2017
  2. מלחמה עד טיפת האמוניה האחרונה, 27.07.2017
  3. מחלוקת קשה בין המדענים משני צידי המתרס בפרשת האמוניה, 19.07.2017
  4. הממשלה אישרה את החלופות לאספקת אמוניה, 04.07.2017
  5. עיריית חיפה והמדינה לא מסכימות על חלופה לאספקת אמוניה, 29.06.2017
  6. מיכל האמוניה | אסון קטסטרופלי או סיכון סביר? 01.02.2017
  7. מידע נוסף על חומרים מסוכנים | infospot