שטייניץ חושף כיצד יוחלפו היחידות הפחמיות בחדרה
במהלך דיון בכנסת נחשף לראשונה כיצד יחליפו את תפוקת החשמל של היחידות הפחמיות 1-4 בתחנת הכח בחדרה. לוחות זמנים, סיבוכים אפשריים ופרטים נוספים לפניכם
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 18/12/2016

לפני 3 חודשים דיווחנו על ההחלטה ההיסטורית של משרד האנרגיה להשבית באופן הדרגתי חלק מיחידות ייצור החשמל הפחמיות בתחנת הכח אורות רבין בחדרה. רבים תהו האם מדובר בעוד הצהרה ממשלתית שלא תמומש ומהיכן תגיע התפוקה החשמלית שתגרע בעקבות השבתת היחידות? בדיון שהתקיים בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת בשבוע שעבר ניתנו תשובות לשאלות אלה ונוספות.

שטייניץ: "הפחתת השימוש בפחם למינימום"

שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ, הצהיר במהלך הדיון כי מאז כניסתו לתפקיד, הוא מיישם מדיניות הפוכה מזו שהייתה במשרד לפניו: "אנו הולכים לדרך חדשה. מהפך של 180 מעלות. מדיניות הפוכה מזו שהייתה במשרד לפני – הפחתת השימוש בפחם למינימום. תפקידי לספק אנרגיה אמינה אבל תוך מאמץ מתמיד לשפר את איכות האוויר ובריאות הציבור."

השר שטייניץ פירט את הצעדים שנקט למימוש המדיניות של צמצום השימוש בפחם: "החלטתי לבטל את התוכנית להקמת תחנה פחמית שלישית באשקלון (תחנה D) ולצמצם מידית ב-15% את השימוש בפחם לטובת גז טבעי, וב-2017 לצמצם ב5% נוספים. כתוצאה מהחלטה זו כבר ירד השימוש בפחם מ-45% ב-2015, ל-36% ב-2016".

כמובן שגם ההחלטה ההיסטורית להשבית את היחידות הפחמיות 1-4 בתחנת אורות רבין שבחדרה הינה חלק ממדיניות צמצום השימוש בפחם, הסביר שטייניץ.

התחליף להשבתת היחידות הפחמיות | תחנה חדשה על גז

במהלך הדיון, חשף שטייניץ לראשונה את המתווה לייצור החשמל שייגרע מהשבתת היחידות הפחמיות 1-4 בחדרה. לדבריו, חברת החשמל תבנה תחנת כח חדשה, המבוססת על גז טבעי, שתספק את החשמל החסר ותיבנה בשטח של תחנת הכח אורות רבין בחדרה.

שטייניץ הסביר כי המועד האחרון שנקבע להשבתת היחידות הפחמיות הוא שנת 2022, עד אז חייבת לקום התחנה החדשה שתחליף את היחידות הפחמיות. לדבריו, על מנת לעמוד בלוח הזמנים המאתגר, הוחלט שלמרות שהמדינה אוסרת על חח"י להקים ולהפעיל תחנות כוח חדשות בשל הרצון לייצר תחרות במקטע ייצור החשמל, במקרה הנוכחי, במטרה לחסוך שנים ארוכות של תהליכי סטטוטוריקה ולקצר את משך ההקמה של התחנה החדשה, הוחלטה שחח"י תקים את התחנה החדשה בשטח התחנה הקיימת, אך לא תפעיל אותה לאחר מכן. בנוסף, חשוב שהתחנה החדשה תוקם באזורי הצריכה המרכזיים (מרכז הארץ) בין השאר בגלל היבטים של הולכה והפיזור.

היחידות הפחמיות המיועדות להשבתה בעלות כושר ייצור חשמל של כ- 1,400 מגה וואט. התחנה החדשה שתוקם, עתידה להיות מורכבת מ- 2 יחידות מחז"ם (מחזור משולב) שכל אחת מהן תהיה בעלת כושר ייצור של בין 600 ל- 700 מגה וואט. לדברי שטייניץ, עד מרץ 2017 יגובשו הפרטים של הקמת התחנה החדשה ויובאו להחלטת ממשלה.

מאחורי הקלעים של ההחלטה על השבתת היחידות הפחמיות

שטייניץ חשף את תהליך קבלת ההחלטות שהביא להצהרה על סגירת היחידות הפחמיות 1-4 בחדרה. לדבריו, המכשול העיקרי היה הבטחת הביטחון האנרגטי בזמן שגרה ובזמן חירום של אסון טבע או עימות בטחוני.

לדבריו הצעד המשמעותי ביותר היה אישור סופי של מתווה הגז שהבטיח כי יפותחו שדות גז נוספים עם צנרת נוספת ונקודות קליטה ואסדות נוספות כך שאספקת הגז לא תשען באופן בלעדי על שדה תמר עם מערכת הולכת גז יחידה.

בנוסף, הסביר שטייניץ, התחנות הפחמיות 1-4 שייסגרו, יישמרו כרזרבה לשעת חירום כך שניתן יהיה להפעיל אותם עם פחם במקרה הצורך. גיבוי נוסף על ידי התחנה החדשה שתיבנה כך שתוכל לעבוד גם עם סולר, למקרה של שיבוש באספקת הגז.

מה יקרה אם התוכנית לא תיושם?

שולי נזר, סמנכ"לית תעשיות במשרד להגנת הסביבה, התריעה שאם הפרויקט לא יצא לפועל או יתעכב, בריאות הציבור תפגע. לדבריה: " אם יחידות 1-4 בתחנה הפחמית בחדרה לא יסגרו עד המועד שמעוגן בהיתר (הפליטה לאוויר), הן יזהמו בצורה לא קבילה ב-2022, כי הן יפעלו בלי סולקנים". נזכיר כי בשאר היחידות הפחמיות של חברת חשמל מתנהלים בשנים האחרונות פרויקטים יקרים וממושכים להתקנת סולקנים ואמצעים להפחתת פליטות.

נזר הזכירה כי פרויקט התקנת הסולקנים בחדרה ואשקלון מתעכב הרבה מעבר ללוח הזמנים המקורי ולכן חשוב לפקח על עמידה בלוחות הזמנים.

עיגון ההחלטה בחקיקה

לא רק במשרד להגנת הסביבה מודאגים מההשלכות של אי עמידה בלוחות הזמנים שתוכננו. גם ב"אדם טבע ודין" מזכירים כי יישום החלטת הממשלה להעביר את רידינג לגז טבעי נמשך 15 שנים. הפתרון שהם מציעים הוא עיגון ההחלטה בחקיקה: "הבענו בעבר חשש כי יחידות אלו לא תיסגרנה בקרוב, ושריפת הפחם בישראל תמשיך שנים רבות ללא סולקנים. עוד הבענו חשש כי לכשתיסגרנה יחידות אלו יבואו במקומן יחידות חדשות בדלק פוסילי (גז טבעי) ולא באנרגיה מתחדשת" אמר עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין'.

אנרגיות מתחדשות

במהלך הדיון, עלה הנושא של אנרגיות מתחדשות, כתחליף לייצור חשמל בפחם. לדברי שטייניץ גם בתחום זה הוא מבצע שינוי גישה במשרד האנרגיה שבא לידי ביטוי בצעדים מעשיים. לדבריו, עד היום הותקנו בישראל מעט פחות מ- 1,000 מגה וואט של אנרגיות מתחדשות (רובן סולארי), אך בשנת 2017 רשות החשמל תוציא מכרזים שיסתכמו בין 1,000-1,300 מגה וואט של אנרגיות מתחדשות (רובן סולארי) כך שהכמות המותקנת בישראל תוכפל.

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין הפתיע חלק מהנוכחים כשאמר: "יש לאפשר לחברת החשמל לבנות שדות סולאריים, במקום לבנות תחנות גזיות שירחיקו את מדינת ישראל מעמידה ביעדי פריז". ברכה אמר את הדברים בעקבות האיסור שחל על חברת חשמל להקים ולהפעיל תחנת כוח.

-----------------

קישורים רלוונטיים:

  1. מסמך רקע: היבטים בפעילות תחנות כוח פחמיות, הכנסת [pdf]
  2. נחתם הסכם בין אלקין לשטייניץ להבטחת סגירת היחידות הפחמיות, 11.10.2016
  3. היסטוריה: שטייניץ מודיע על סגירת היחידות הפחמיות בחדרה, 24.08.2016
  4. כשאומרים שמשרד האנרגיה מתנהל כמו מכולת, זה להעליב את המכולות"", 10.08.2016
  5. מחממים מנועים לקראת החלטה על עתיד היחידות הפחמיות של חברת חשמל, 07.08.2016
  6. מידע נוסיף על זיהום אוויר מייצור חשמל | infospot