האם צרכנים יעדיפו לשתות בירה ידידותית לסביבה?
בקבוק הזכוכית בנפח חצי ליטר של טמפו הוא בעל יתרון סביבתי בזכות השימוש החוזר בבקבוק, בשונה משאר בקבוקי הזכוכית, הפלסטיק והפחיות המיועדות לשימוש חד פעמי. כיצד מגיבים הצרכנים?
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 31/10/2019

האם הציבור מעדיף מוצרים בעלי יתרון סביבתי? מזה מספר שנים שחברת המשקאות טמפו מוכרת בירה בבקבוקי זכוכית בנפח חצי ליטר המיועדים לשימוש חוזר. בקבוק הזכוכית המדובר חוזר למפעל לאחר השימוש, עובר שטיפה יסודית וחוזר למילוי מחדש. זאת בשונה מהפחיות, בקבוקי הפלסטיק ושאר בקבוקי הזכוכית המיועדים לשימוש חד פעמי ואשר בחלקם מגיעים למיחזור וחלקם מגיעים להטמנה.

שימוש חוזר הוא הפתרון הסביבתי המועדף, אלא שבמשך השנים, הייתה ירידה בצריכה של בקבוקי בירה חצי ליטר. לאחר שביצעו מחקר שבדק את התועלות הסביבתיות של בקבוק הזכוכית לשימוש חוזר, טמפו השיקה בתחילת 2017 מארז שישייה של בירה גולדסטאר חצי ליטר עליו מודפס בין השאר מידע אודות היתרון הסביבתי של השימוש החוזר, במטרה להעלות את המודעות הציבורית לכך.

המארז החדש לא רק הבליט את היתרונות הסביבתיים, אלא גם הדגיש את החזר דמי הפיקדון הגבוה יותר - 1.2 ₪ לבקבוק חצי ליטר, לעומת 30 אג' לבקבוק רגיל, וסיפק נוחות סחיבה שלא הייתה קיימת קודם לכן לבקבוקי חצי ליטר.

כיצד הגיבו הצרכנים למארז הבירה הסביבתי?

נראה שהציבור הגיב למהלך בחיוב, שכן בשנתיים האחרונות 2017-2018, חל גידול בצריכת בירה בבקבוקי חצי ליטר, זאת לאחר ירידה בצריכה בשנים שלפני כן.

האם הגידול בסיקור התקשורתי לנושא שינוי האקלים בחודשים האחרונים (כולל הקמפיין של הנערה השבדית גרטה תונברג) יוביל לשינוי בהתנהגות הצרכנית? ימים יגידו. בינתיים, בטמפו מדגישים כי בקבוקי הזכוכית בשימוש חוזר חוסכים כ 50% מפליטות גזי חממה ביחס לבקבוקי הזכוכית הרגילים.

למה שימוש חוזר עדיף על מיחזור?

"היררכיית הטיפול בפסולת" או "מדרג הפסולת" מגדירה את סוג הטיפול המועדף מבחינה סביבתית, כאשר מניעה של היווצרות הפסולת היא האפשרות המועדפת, ומיד אחריה – שימוש חוזר. רק לאחר מכן מגיעים, מיחזור, השבה לאנרגיה ולבסוף הטמנה.

היררכיית הטיפול בפסולת

שימוש חוזר במוצר למטרה הראשונית לשמה יוצר, הוא בעל השפעה סביבתית נמוכה מאשר מיחזור - עיבוד של החומר ממנו עשוי המוצר, לחומר גלם המשמש להכנת מוצר אחר. זאת משום שתהליך המיחזור לרוב צורך משאבים גדולים יותר ומפחית את ערך חומר הגלם בכל פעם בו הוא מעובד.

השימוש החוזר בבקבוק חוסך 50% מגזי החממה

בטמפו עשו עבודת מחקר בה בדקו את טביעת הרגל הפחמנית של מוצרי הבירה השונים של החברה יחד עם ארגון בינלאומי מוכר בתחום בשם ה Carbon Trust. טביעת רגל פחמנית היא חישוב של כמות גזי החממה הנפלטים לאוויר החל מתהליך הייצור של המוצר, דרך ההפצה והמכירה ועד השימוש במוצר וסוף החיים שלו.

במסגרת המחקר שעשו בטמפו, הסתבר שבתהליך ייצור הבירה שלב האריזה הוא בעל ההשפעה הגדולה ביותר על טביעת הרגל הפחמנית. יחד עם זאת קיים שוני בין סוגי האריזות וטביעת הרגל הפחמנית של הבקבוק בשימוש חוזר נמוכה בכ 50% מזה של הבקבוק זכוכית החד פעמי שנשלח למיחזור.

נדגיש כי מדובר רק בבקבוקי הזכוכית חצי ליטר (500ml) של הבירות של טמפו: גולדסטאר, בירה מכבי, היינקן ונשר. בקבוקי הזכוכית של הבירה בנפח שליש ליטר, בינתיים לא זוכים לטיפול דומה.


כתבות רלוונטיות לנושא:

  1. יצרני המשקאות ישלמו קנס של 48 מיליון ₪, 28.05.2018
  2. תוכנית לאומית להתמודדות עם שינויי האקלים, 31.07.2018
  3. רעידת אדמה בענף מיחזור הבקבוקים: טמפו מתנתקת מאל"ה, 31.07.2017
  4. מידע נוסף על פסולת אריזות infospot
  5. מידע נוסף על שינוי אקלים | infospot