הקדמה
המשרד להגנ"ס מקדם הצעת חוק שתאסור חלוקה בחינם של שקיות ניילון מסוג "גופיה". החוק המוצע קובע כי צרכן ישלם 60 אגורות לשקית חד פעמית. מרבית הכספים שייגבו ממכירת שקיות יועברו לקרן ניקיון וישמשו להקמת מתקני מיחזור, חינוך למיחזור ועוד. בתחילת הדרך יחולקו לציבור (בחינם) סלים רב פעמיים כתחליף. החוק החדש מהווה מעין עדכון לחוק האריזות[1] המציב יעדי מיחזור אריזות (ושקיות ביניהן) ליצרני אריזות, כנראה משום שבמשרד להגנ"ס רואים לנכון לא רק למחזר את השקיות אלא להפחית דרמטית את השימוש בהן, עקב הנזק הסביבתי שהן גורמות.
רשיון: CC BY-ND 2.0
נזקים סביבתיים משקיות
בישראל נצרכות בכל שנה כ- 2 מיליארד שקיות פלסטיק ברשתות השיווק – צריכה ממוצעת של כשתי שקיות ליום לאדם. שימוש בשקיות פלסטיק הוא אחד הגורמים העיקרים לזיהום ופגיעה בנוף הן במרחב העירוני והן בשטחים פתוחים וכן גורם לפגיעה חמורה בבעלי חיים שכתוצאה מבליעת שקיות פלסטיק נחנקים ומתים. בעיות אלו מחריפות נוכח העובדה שלשקית פלסטיק רגילה לוקח מאות שנים להתפרק באופן טבעי.
הפן הכלכלי
רשתות השיווק מוציאות מדי שנה כ - 80 מיליון שקלים על שקיות פלסטיק, סכום שברובו מגולגל חזרה לצרכנים בעקיפין דרך מחיר המוצרים. רשת איקאה שגובה תשלום סמלי עבור שקיות מאז 2008, מצהירה כי השיטה תרמה להפחתה ניכרת של שימוש בשקיות.
העלות העקיפה של נזקי השקיות קשה לכימות מדויק, אולם הנזקים לבעלי חיים, עלות ניקיון מרחבים פתוחים, חופים ומקורות מים ועלות הטמנת שקיות הניילון, נאמדים במיליוני שקלים.
תגובות לחוק
עפ"י סקר שערך המשרד להגנ"ס, כ - 70% מהישראלים תומכים בהפסקת השימוש בשקיות ניילון, אולם ישנם גופים הטוענים כי מחיר השקיות המוצע (60 אג') גבוה מדי. מנגד באירגוני הסביבה טוענים כי יש להפסיק כליל את השימוש בשקיות ניילון ולהחליפן בשקיות מתכלות בנוסף לסלים רב פעמיים וברשתות השיווק מברכים על החוק שאמור לחסוך להן בהוצאות ולאפשר להם להוריד את מחירי המוצרים.
--------
קישורים רלוונטיים: