סין נגד ארה"ב? מסע בנבכי פוליטיקת האקלים העולמית
טראמפ מוחק מידע על שינוי אקלים מאתר הבית הלבן ביום ההשבעה לנשיאות וממנה בכירים מכחישי שינוי אקלים. סין מזדרזת לנצל את החלל שנוצר ומאמצת את דיפלומטיית האקלים
  • מאת: נאור ירושלמי
  • פורסם בתאריך: 24/1/2017

האופטימיות שהביא הסכם פריז להתמודדות עם שינויי האקלים, שנכנס לתוקף בתחילת נובמבר לאחר שיותר מ-110 מדינות אשררו אותו, מתחלפת בימים אלה בדאגה מפני מדיניות האקלים שיביא איתו ממשל טראמפ. אבל יש מי שלא ממתין, וכבר ממהר לנצל את החלל שנוצר בזירה הבינלאומית. אל מול נטיות הבדלנות של טראמפ, סין מגלה את יתרונותיה של דיפלומטיית האקלים, ומגבירה את השפעתה בזירה הבינלאומית תוך שימוש באמצעים כלכליים ירוקים.

סין | מאמצת את המאבק העולמי בשינוי אקלים

נשיא סין, שי ג'ינגפינג, ניצל לאחרונה את הבמה המכובדת של הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, כדי לשטוח את תפיסתה הגלובלית של סין. זו, לדבריו, מתבססת כיום על קיום הסכמים בינלאומיים, ובראשם הסכם פריז. ג'ינגפינג גם העלה על נס את הצמיחה הירוקה, כאסטרטגיה לפיתוח כלכלי שמתחשבת גם בצרכי הסביבה ובאחריותנו לדורות הבאים.

וסין לא רק אומרת, אלא גם עושה. החודש הכריז משרד האנרגיה הסיני על ביטולן של 104 תחנות כוח פחמיות מזהמות, כמחציתן תחנות שכבר נמצאות בתהליכי בניה. מטרת המהלך המפתיע היא להקטין ב-150 ג'יגהוואט את ייצור החשמל המתבסס על פחם, ובכך לצמצם את זיהום האוויר במדינה ואת פליטות גזי החממה שלה.

במקביל, סין הודיעה כי תשקיע 361 מיליארד דולר עד שנת 2020 בייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים כמו רוח, שמש, סכרים הידרואלקטריים, תחנות כוח גיאותרמיות ואפילו הפקת אנרגיה מגלי הים. משמעותה של התוכנית היא, שהמשק הסיני יפיק מחצית מהאנרגיה הנקייה החדשה שתופק בכל העולם בשנים הקרובות, תוך יצירת 13 מיליון משרות "צווארון ירוק" חדשות.

סין כבר מחזיקה בתואר יצרנית האנרגיה הסולארית המובילה בעולם, וההשקעה שלה באנרגיות מתחדשות ב־2015 הייתה גדולה כמעט פי 3 מזו של האיחוד האירופי, 110 מיליארד דולר לעומת 40 מיליארד. למרות זאת, בגלל הצמיחה המהירה של הכלכלה הסינית, רק 15% מהחשמל במשק בשנת 2020 יופקו ממקורות מתחדשים. השאר עדיין יבוא מפחם, נפט וגז.

צעד נוסף של הממשל הסיני במאמץ להפחתת פליטות גזי חממה, תוך כדי עידוד הצמיחה הכלכלית, הוא תכנית ענק שנחשפה לאחרונה, לשדרוג מאסיבי של תשתית הרכבת המהירה במדינה עד שנת 2020. כ-500 מיליארד דולר יושקעו בחיבורן של 80% מהערים הגדולות למסילה, בעיקר כדי לחבר את הערים במערב במדינה, הפחות מפותח כלכלית, ובכך לעודד צמיחה והתפתחות בלי להוסיף זיהום אוויר ממכוניות.

אובמה | מנסה להגן על המחויבות האקלימית של ארה"ב

בצד השני של האוקיאנוס, מדיניות האנרגיה והאקלים האמריקנית נמצאת בסימן שאלה גדול עם חילופי הממשל.

הנשיא היוצא אובמה ניצל את ימיו האחרונים בתפקיד לצעדים שנועדו לשריין במידת האפשר את המחויבות האמריקנית להסכם פריז, שהוא וממשלו היו שותפים מרכזיים להשגתו. שלושה ימים לפני טקס ההשבעה של הנשיא החדש, הודיע הממשל על העברת חצי מיליארד דולר לקרן האקלים של האו"ם (GCF), ובכך הכפיל את הסכום שמעניקה ארה"ב לקרן.

בצעד חריג ביותר (לשני הצדדים) פרסם אובמה בתחילת ינואר מאמר בעיתון המדעי הנחשב Science, ובו קבע שהמומנטום בה נמצאת האנרגיה המתחדשת בארה"ב ובעולם אינו ניתן לעצירה, וקרא לטראמפ שלא לסגת מהסכם פריז. גם שר החוץ ג'ון קרי ניצל את נאום הפרידה שלו לקריאה, נואשת כמעט, לממשל החדש לדבוק בהתחייבויותיה של ארה"ב, ולהמשך המדיניות של קידום אנרגיות מתחדשות. 

טראמפ | מדיניות אקלים חדשה בארה"ב

הנשיא החדש דונלד טראמפ, לעומת זאת, החליט שלא להשתתף בפורום בדאבוס, וכך נחסך ממנו הצורך להתמודד עם אזהרתו של נשיא סין לפיה אל למדינות שחתמו על הסכם פריז מלנטוש אותו. את השבועות האחרונים ניצל טראמפ, השולל את קיומם של שינויי האקלים, למינוי שורה של מכחישי אקלים אחרים, הקשורים בטבורם לתעשיית הנפט והפחם, לתפקידים הבולטים ביותר בממשלו: מזכיר המדינה, שר האנרגיה, מנכ"ל סוכנות הגנת הסביבה (EPA), מנכ"ל נאס"א ועוד.

השינוי המעשי היחיד, בינתיים, הוא קטן אבל סמלי. מיד לאחר טקס ההשבעה, ביום שישי האחרון, עבר אתר האינטרנט של הבית הלבן שינוי פנים. כל המידע על נושאים שנויים במחלוקת ובראשם שינויי האקלים, זכויות הלהט"ב וביטוח הבריאות הוסרו מהאתר. במקומם הועלו הצהרות מדיניות קצרות, כלליות – ומדאיגות. כך, למשל, הפסקה השנייה בדף שנקרא "תכנית האנרגיה של אמריקה תחילה" מצהירה שהממשל החדש מחויב לביטול מדיניות מזיקה ומיותרת כמו תכנית האקלים הנוכחית של ארה"ב.

מדענים ופעילים סביבתיים | ממתינים בדריכות

מדענים ואנשי סביבה בארה"ב ממתינים כעת בחשש לצעדיו של הממשל החדש. עצומות של אלפי מדענים נגד שינוי המדיניות כבר שוגרו אל אנשי טראמפ, ולצידן ננקטו צעדים לגיבוי המידע והמחקרים שנעשו בעשור האחרון, פן יימחקו על-ידי המינויים החדשים בדיוק כמו שקרה באתר האינטרנט של הבית הלבן. והחשש הזה אינו תיאורטי בלבד. גורמים בצוות המעבר של טראמפ כבר קראו לקיצוץ בתקציבי המחקר הפדראליים המופנים לנושא האקלים, והיו גם מי שהגדירו מחקרים אלה כ"מדע פוליטי" או לפחות כשנויים במחלוקת.

שוק האנרגיה המתחדשת בארה"ב פורח

לצד זאת חשוב לציין, ששוק האנרגיה המתחדשת בארה"ב פורח. בשנת 2016 עבר, לראשונה, היקף ההתקנות החדשות של אנרגיה סולארית את היקף ההתקנה של תחנות כח הפועלות בגז טבעי ואנרגיית רוח. השנה גם נחנכה בארה"ב חוות טורבינות הרוח הראשונה בים הפתוח, ולא תוכננה בה אף תחנת כוח פחמית חדשה.

לפי משרד האנרגיה האמריקני, האנרגיה המתחדשת צפויה להגיע השנה לכדי 8 אחוזים מכלל יכולת ייצור החשמל במדינה. סביר מאד שדווקא בתחום האנרגיה המתחדשת לא צפויים שינויים גדולים תחת ממשל טראמפ, לאור הכדאיות הכלכלית הגבוהה של התחום, והעובדה שהוא יוצר מאות אלפי מקומות עבודה בשוק האמריקני, המשווע למשרות חדשות.

סיכום

גם משקיפים ברחבי העולם ממתינים בדריכות לצעדים הראשונים של הנשיא טראמפ ואנשיו. פתיחת השנה מצביעה על כך ש-2017 היא שנת ההזדמנות לסין ולמדינות נוספות לתפוש מנהיגות ולהוביל את דיפלומטיית האקלים העולמית, תוך שהן עשויות לנצל לטובתן את היתרונות הכלכליים הכרוכים בכך. 

----------

כותב המאמר הוא נאור ירושלמי, יועץ בנושא קשרי ציבור וסביבה ומייסד מיזם "הצווארון הירוק"

----------

קישורים רלוונטיים:

  1. ראיון עם מדען סיני בכיר המתמחה בזיהום אוויר, 16.05.2016
  2. דיווח חברות שנתי על פליטות גזי חממה בישראל, 16.01.2017
  3. טראמפ והסכסוך הישראלי-פלסטיני בוועידת האקלים במרקש, 21.11.2016
  4. התחייבות או הזדמנות? ישראל אישררה את הסכם פריז, 15.11.2016
  5. מאחורי הקלעים של היעד להפחתת פליטות גזי חממה בישראל, 06.10.2015
  6. מידע נוסף על שינוי אקלים | infospot