פעילות תעשייתית ביטחונית שהתקיימה בעשרות השנים האחרונות, גרמה לזיהום נרחב של מי תהום במספר אתרים בארץ. הזיהום הנרחב מציב אתגרים יוצאי דופן בכל הקשור לשיקום אקוויפרים (מי תהום) מזוהמים. בין האתגרים:
השיטה הנפוצה עד היום לשיקום מי תהום מזוהמים בישראל הינה טיפול בשיטת Pump & Treat. בשיטה זו מי התהום נשאבים, מטופלים על פני הקרקע במתקן ייעודי ומנותבים להשבה למגוון שימושים חוזרים.
שיטה זו מסייעת בהרחקת המזהמים ממי התהום ומונעת את המשך התפשטות כתם הזיהום באקוויפר וסגירת בארות הפקה. אמנם קיימות טכנולוגיות שונות וותיקות, המבוססות על ספיחה וסינון, להרחקת המזהמים ממי התהום, דוגמת: מחליפי יונים (IX), פחם פעיל (GAC) ואוסמוזה הפוכה (RO). אולם, שיטות טיפול קונבנציונליות אלו אינן מספקות מענה הולם לאתגרים שצויינו לעיל בעיקר בשל העובדה ששיטות אלו מלוות בטיפול נוסף או הרחקה של מי תמלחת מזוהמים המיצטברים במהלך הטיפול עצמו.
ממחקרים וניסויים שבוצעו בשנים האחרונות עולה כי הטכנולוגיה הטובה ביותר להתמודדות עם רוב סוגי המזהמים, הינה טיפול בזיהומים בשיטה ביולוגית, במיוחד במקומות בהם קיים שילוב של מזהמים בריכוזים משתנים. שיטות הטיפול הביולוגיות שפותחו לאחרונה הינן יעילות מאד, ומאפשרות טיפול ברוב המזהמים לרמות בלתי ניתנות לגילוי ואיכות המאושרת בארה"ב למי שתיה, זאת במתקני טיפול קטנים יחסית, באחוז השבה גבוה של מים לשימוש ובתהליך שמייצר כמויות קטנות מאד של תמלחת ובוצות.
כיום, קיימות שתי גישות טיפול מרכזיות. אלו נשענות על האצת פעילות ביולוגית של מיקרואורגניזמים המצויים באופן טבעי במי הגלם. האצה זו מתרחשת בתוך ביו-ראקטורים (Vessels) על מצע גרגירי כגון פחם פעיל ובתנאים מבוקרים (Engineered Biofiltration - מזון, נוטריאנטים וכו'). תנאים אלו מאפשרים "שגשוג" של אוכלוסיות חיידקים המפרקות את המזהמים לתרכובות בלתי מזיקות.
בשתי השיטות מוזרק למערכת פחמן אורגני המשמש כתורם אלקטרונים בתהליך הדניטריפיקציה ותהליכי חיזור נוספים. ההבדל הטכני בין שתי השיטות הוא באופן הזרמת מי הגלם וארגון הפחם הפעיל בתוך הריאקטורים:
בטבלה הבאה מוצגת השוואה לפי פרמטרים שונים של תפעול בין שיטת המצע המקובע (FXB) והמצע המסוחרר (FBR). (ניתן להגדיל את הטבלה בלחיצה)
* למדדים המוזכרים בטבלה זו השפעה ניכרת על עלויות המתקן והפעלתו השותפת, שניתנות לקביעה מדוייקת על סמך מתקן pilot
ההבדל המהותי ביותר בין שתי הטכנולוגיות נעוץ ביכולת השליטה האופטימלית בביומסה המתאפשרת בשיטת ה- FXB, הודות למנגנון ייחודי של שטיפה חוזרת המתאפשרת בזכות המצע המקובע וניטור רציף של מדדי טיפול שונים. יכולת זו תורמת לשיפור איכות מי התוצר, הקטנת גודל המתקן הנחוץ יחסית לספיקה הנתונה והפחתת עלות התפעול השוטף.
בארה"ב, כמו באתרים בישראל דוגמת מתחם תע"ש רמת השרון, נתקלות הרשויות בזיהומי מי תהום המכילים שורה ארוכה של תרכובות רעילות הכוללת רמות גבוהות של חומרים אורגו מוכלרים כמו פרכלורט וחומרי נפץ. הצורך בטכנולוגיית טיפול יעילה הביא את חברת Caroloo Engineers, חברת הנדסת מים סביבתית אמריקאית, לפתח במשך כ- 15 שנה טכנולוגיות ביולוגיות שונות לטיפול במי שתייה עם מזהמים כאלו כאשר biotta מייצגת את גרסת הפיתוח האופטימלית. הטכנולוגיה רשומה כפטנט ומבוססת על גישת המצע המקובע (FXB). הטכנולוגיה מופצת בארה"ב ובעולם באמצעות חברת AdEdge Water Technologies המתמחה בתכנון, אופטימיזציה וייצור של מתקנים לטיפול במים.
בתמונה שלהלן מוצגת מערכת biottta® שהותקנה בעיר Delano בקליפורניה
לב הטכנולוגיה הינו שני מיכלי קיבול (Vessels) דרכם עובר זרם המים. במיכל הראשון, ביו-ראקטור אנוקסי, מתרחשת האצת פירוק המזהמים על ידי מיקרואורגניזמים טבעיים באמצעות שליטה מדויקת בריכוזי המזון והנוטריאנטים המסופקים. במיכל זה מפורקים/מורחקים מזהמים כניטרט [NO3], פרכלורט [ClO4], כרום [Cr+6] וחומרים אורגניים נדיפים [VOC]. במיכל השני, ביו-פילטר ארובי, משלימים את תהליך פירוק/טיפול/הרחקה (polishing) של שאריות פחמן אורגני (נוטריאנטים), מימן גופרתי [H2S], חומרים אורגניים נדיפים נוספים ועכירות. הטיפול היחיד הנדרש בסוף תהליך הטיפול, בדומה לכל טכנולוגיית טיפול מים אחרת, הינו חיטוי סופי של התוצר לפני אספקה (הכלרה, אוזונציה או UV).
טכנולוגיית טיפול ביולוגית הינה הטכנולוגיה היעילה ביותר הקיימת המסוגלת להתמודד עם "קוקטייל" המזהמים הייחודי במי התהום שמקורו בפעילות תעשייתית ביטחונית. biottta® הינה טכנולוגית הטיפול הביולוגי למי שתיה הראשונה שאושרה בארה"ב. תכנון ועיצוב נכון של טכנולוגיית FXB דוגמת biottta®, בשונה מטכנולוגיית FBR, יכולה להשפיע באופן ישיר על שיפור רמת הטיפול, והפחתת עלות המתקן ועלות תפעולו השוטף. לאחרונה, טכנולוגיית biottta® נבחרה לפרויקט הרחבה של מתקן FBR קיים לסילוק פרכלורט ו- TCE ממי תהום בריאלטו, קליפורניה. שטחו של מתקן biottta® הוא חמישית בלבד מהשטח שנדרש להקמת מתקן ה - FBR. המתקן נמצא בשלבים סופיים של הקמה ומיועד לפעול ברבעון הראשון של 2017.
--------------------------------------------------------
הכותבים הם מתי כספי מחברת "תהל" וד"ר רונית ארליצקי, מחברת AdEdge Water Technologies. "תהל", חברת ההנדסה הגדולה בישראל, בעלת ניסיון רב בפרויקטי תשתית הנדסיים מורכבים בארץ ובעולם בכלל ובטיפול במים בפרט, יצרה שותפות אסטרטגית עם החברות Carollo Engineers ו- AdEdge Water Technologies לשם מתן מענה לאתגר הכרוך בשיקום מי התהום אשר זוהמו כתוצאה מהפעילות של התעשייה הביטחונית בישראל, זאת באמצעות טכנולוגיית biottta®.
----------------
קישורים רלוונטיים: