בעמוד זה:
ועידת ארהוס (1998): הוועידה הכלכלית לאירופה של האו"ם (UNECE) התכנסה בעיר ארהוס בדנמרק ואימצה את האמנה שמדברת על: גישה למידע, שיתוף הציבור בקבלת החלטות ובנגישות לצדק בנושאי איכות הסביבה. האמנה נכנסה לתוקף ב - 30 באוקטובר 2001.
עקרונות האמנה:
קישור לערך אמנת אארהוס בוויקפידיה [אנגלית]
קישור למידע אודות אמנת אארהוס באתר האו"ם UNECE [אנגלית]
פרוטוקול קייב 2003: בפגישה של ועידת אארהוס של ה UNECE, שהתקיימה בקייב בשנת 2003, אומץ פרוטוקול קייב. הפרוטקול קיבל תוקף משפטי רק בשנת 2009. נכון לסוף שנת 2012, אישררו את הפרוטוקול 30 מדינות, בינהן ישראל.
פרוטוקול קייב הוא הכלי הראשון הבינלאומי המחייב משפטית בנושא פליטת מזהמים ורישומי העברה (PRTR). מטרת הפרוטוקול "להגביר את נגישות הציבור למידע באמצעות הקמה של מרשמים ארציים של פליטות והעברות לסביבה (PRTR)." הפרוטוקול מטיל על חברות פרטיות לדווח מדי שנה לממשלותיהם הלאומיות על הפליטות וההעברות לסביבה של מזהמים.
מזכ"ל האו"ם, קופי ענאן (1997-2006), אמר: "למרות שההיקף הוא אזורי, המשמעות של אמנת ארהוס היא גלובלית. זה הוא ללא ספק היישום המרשים ביותר של עיקרון 10 של הצהרת ריו, שמדגיש את הצורך להשתתפות של אזרחים בנושאים סביבתיים ולגישה למידע על הסביבה שנמצא בידי הרשויות. מדובר במיזם השאפתני ביותר בתחום הדמוקרטיה סביבתית בחסות האומות המאוחדות."
הבסיס המשפטי באמנה נמצא בסעיף 5 פסקה 9, וסעיף 10 פסקה 2. הפרוטוקול מחייב כל צד להקמת מרשם פליטות והעברות לסביבה (PRTR) בעל המאפיינים הבאים:
מאפייני הדיווח למרשם:
קישור לנוסח פרוטוקול קייב מתורגם לעברית (המשרד להגנ"ס) [pdf]
קישור לנוסח פרוטוקול קייב באנגלית [pdf]
---------------------------
קישורים רלוונטיים: