כשאומרים "תחנת מעבר לפסולת מסוכנת", עולות בראש תמונות של חביות ישנות, מיכלים חלודים, ובאופן כללי מקום שעדיף להימנע ממנו. אבל... באחד מהרחובות של אזור התעשייה בקריית גת, תוכלו למצוא את עצמכם מול מבנה משרדים חדשני וצבעוני המורכב ממכולות, שמאחוריו משתרע אחד ממתקני הטיפול בפסולת המרשימים ביותר שנבנו אי פעם בישראל. המקום משדר למבקרים בו את ההפך הגמור מהדימוי של פסולת: ניקיון, שקיפות, חדשנות, בטיחות ומקצוענות.
השבוע אישרו לנו לבקר במפעל החדש שמקימה חברת שרותי אקולוגיה. המפעל, שיתפקד כתחנת מעבר לפסולת מסוכנת, נמצא בשלבי הקמה אחרונים והושקעו בו כ – 30,000,000 ₪. בחזית של המפעל ממוקם מרכז מבקרים משוכלל הצופה על המתחם ובו קבוצות של תלמידים, חיילים, סטודנטים ואנשי מקצוע חווים הדרכה בנושא איכות הסביבה בדגש על הטיפול בפסולת תעשייתית.
התלווינו לאלכס מנגולד, מנכ"ל חברת שרותי אקולוגיה, שהציג לנו את הפרויקט.
אלכס, איך הגעת לעסוק בתחום של פסולת תעשייתית?
במקור אני איש תוכנה שבא מעולם ההיי טק. בתחילת שנות ה – 90, עבדתי כאיש תוכנה והייתי מתוסכל מהעבודה המונוטונית על המקלדת. יום אחד ניגש אלי עמית לעבודה וסיפר לי שבמפעל של תדיראן לא יודעים מה לעשות עם בקבוקי הכימיקלים לאחר השימוש והציע לי לפתוח חברה שתטפל בהם.
החלטתי להניח את המקלדת ולדפוק על דלתות התעשייה, התחלנו לפנות את הפסולות המסוכנות שלהם לרמת חובב. תוך כדי העבודה השוטפת, נחשפתי לצרכים נוספים של המפעלים- מעבר לפינוי לרמת חובב ובעיקר טיפול וצמצום כמות הפסולת המסוכנת.
אני מזכיר שבתקופה ההיא, המשרד להגנת הסביבה היה בחיתוליו (הוקם בדצמבר 1988), אגף חומרים מסוכנים לא היה מפותח ומלבד החברה לשירותי איכות סביבה ברמת חובב, לא היו פתרונות והתייחסות לפסולת מסוכנת בישראל.
לשם כך, התחלנו להסתובב בעולם ולהביא ציוד וטכנולוגיות ממדינות שהקדימו אותנו ב 20 שנה בתחום זה. המכונה הראשונה שהבאנו הייתה פילטר פרס [Filter Press] שמסננת ומצמצמת בוצת שפכים תעשייתיים. בעזרת המכונה, ניתן לצמצם 10 טון בוצה, ל- 3 טון בוצה בלבד שיש לפנות לטיפול. כך חסכנו למפעלים הרבה כסף ובמקביל הטבנו עם הסביבה. מאז, יצרנו עוד הרבה פתרונות טכנולוגיים לטיפול בפסולת תעשייתית.
עם הניסיון, הבנו שניתן לצמצם ולייעל את תהליכי הטיפול בפסולת מסוכנת עד כדי כך שהיא הופכת לחומר גלם חדש. זאת ליבת הפעילות של "שרותי אקולוגיה" היום. כמובן שבמקביל גם הרגולציה השתפרה והמודעות במפעלים ובציבור גדלה, והשאר- היסטוריה.
מדוע בחרתם להקים מפעל חדש לטיפול בפסולת מסוכנת?
תחום הפסולות המסוכנות התפתח בישראל בצורה מהירה מאוד בשנים האחרונות בעקבות המודעות הגדלה לנושא איכות סביבה והרגולטור שדורש מהתעשייה לעמוד בסטנדרטים מתקדמים.
עקב הצמיחה המהירה, הבעיה העיקרית שלנו בשנים האחרונות הייתה שטח רצפה. לפני יותר מ- 20 שנה התחלנו את הפעילות שלנו בלול ישן. לאחר מכן עברנו לשטח של חצי דונם בקריית מלאכי, לאחר התרחבנו ל 4 דונם בבאר טוביה שם אנחנו יושבים היום. את שטח המפעל החדש- 12 דונם, רכשנו לפני 4 שנים.
מה מייחד את המפעל החדש?
רוב תחנות המעבר לטיפול בפסולת מסוכנת, בישראל ובעולם, נבנו במקור לצרכים אחרים, דבר שמגביל מאוד את הפעילות. גם אנחנו עבדנו כך עד היום. אך המפעל החדש הוא אחת מתחנות המעבר לפסולת מסוכנת היחידות בעולם שתוכנן ונבנה מראש לשם כך ולכן ההתאמה שלו לסוג הפעילות הזו היא מיטבית.
ההשקעה שלנו בתכנון של המתחם הייתה חריגה. יחד עם יועץ סביבתי, יצאתי לבקר בתחנות מעבר ברחבי אירופה: גרמניה, אנגליה, איטליה, שוודיה ודנמרק. השכלנו מהמובילים העולמיים של תחנות המעבר לפסולת תעשייתית ומשם גזרנו את תכנון המפעל שלנו, בהתאם לצרכים ולהתאמות הנדרשות למדינת ישראל.
ממה שראיתי ב- 20 השנים האחרונות בתחום של פסולת מסוכנת בעולם המערבי, למעט אולי תחנה אחת בשוודיה- המתחם החדש הוא תחנת המעבר לפסולת מסוכנת המשוכללת והיעילה ביותר שיש בעולם.
כיצד בא לידי ביטוי התכנון לצרכי תחנת מעבר לפסולת מסוכנת?
קודם כל, המתחם תוכנן בהתאם להנחיות של המשרד להגנ"ס והרשויות השונות לגבי טיפול בפסולת מסוכנת. למשל, אחת הדרישות הבסיסיות הינה הפרדה בין חומרים ובראש ובראשונה בין שתי הקבוצות העיקריות: חומרים אורגנים וחומרים אנאורגניים. לכן, בנינו שני קווי טיפול נפרדים למרות שבחלק מהמקרים נדרשים ציוד כפול ועלות כפולה.
בנוסף, מכיוון שהעיקרון שמנחה אותנו זה טיפול בפסולת והפיכתה לחומר גלם ולא רק תחנת מעבר לאתרי הקצה, זה דורש להחזיק מספר "קווי ייצור" שדורשים שטח רב ותכנון חכם.
וכמובן מרכז המבקרים בכניסה למתחם שצופה על כל הפעילות שלנו.
מה ההיגיון בהקמת מרכז מבקרים בתוך תחנת מעבר לפסולת מסוכנת?
כשאתה נכנס למסעדה והמטבח גלוי לעיניך ואתה יכול לראות את חומרי הגלם, תהליכי העבודה והעובדים, זה בדרך כלל סימן לכך שהמסעדה עובדת בצורה מסודרת, נקייה, בטוחה ומקצועית והיא רוצה שהלקוחות שלה ידעו את זה. זאת גם הגישה שלנו בטיפול בפסולת מסוכנת. אין לנו מה להסתיר, להפך.
אנו מארחים אצלנו קבוצות של לקוחות, תלמידים, סטודנטים ואנשי מקצוע להדרכות במרכז המבקרים ומאפשרים להם חוויה בזמן אמת- לראות בפועל כיצד מטפלים בפסולת תעשייתית בשנת 2016 בישראל.
מרכז המבקרים מהווה פלטפורמה להעברת המסר שלנו ומאפשר לממש את החזון שלנו הלכה למעשה. המרכז יהווה חלק בלתי נפרד מחיי הקהילה בקריית גת. כמו כן המרכז הינו דוגמא ומופת ליוזמה סביבתית רותמת ומלאת השראה. בנוסף, הוא פותח בפנינו מגוון ערוצים כגון אפשרות למחקר אקדמי בנושא טיפול בפסולת תעשייתית, העמקת הפוטנציאל של הפיכת פסולת למשאב והחשוב מכל- תרומה לחינוך ומודעות סביבתית השווה לכל אדם.
אלכס, יש משהו אחרון שאתה רוצה לומר לקוראים של infospot?
במהלך החודשים הקרובים אנחנו מסיימים את הקמת המפעל החדש והעתקת הפעילות שלנו למקום. מיד לאחר מכן, אני מזמין את כולם לבקר במתחם החדש של שרותי אקולוגיה באזור התעשייה של קריית גת ולהכיר מקרוב את העולם המרתק של הפסולת, שהיא חלק מהיומיום של כולנו.
-------
קישורים רלוונטיים:
חברות לטיפול בפסולת מסוכנת: