מחקר: ריכוז גבוה יותר של עופרת וכרום בבדיקות דם של תושבי מפרץ חיפה
מחקר שבדק דגימות דם של תושבי מפרץ חיפה בין השנים 2022-2020 והשווה אותן לדגימות של תושבים מאזורים אחרים בארץ מצא תוצאות מעורבות
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 01/2/2023

המשרד להגנת הסביבה פרסם השבוע תוצאות מחקר שנעשה בתמיכתו שבחן את ריכוז המתכות הכבדות בבדיקות דם של תושבי מפרץ חיפה אל מול תושבי אזורים אחרים בארץ וניסה להעריך את הקשר בין התוצאות לבין חשיפה לזיהום אוויר.

במסגרת המחקר נבדקו 911 דגימות דם ונמצאו תוצאות מעורבות: בדמם של תושבי מפרץ חיפה זוהו רמות גבוהות יותר בכ-8% של עופרת וכרום בהשוואה לדגימות מאזורים אחרים, אך רמות נמוכות יותר של ארסן וקדמיום.

בנוסף, נמצא קשר בין ריכוז העופרת בדם למגורים בסמוך למחצבות ולחשיפה לריכוזים באוויר של המזהמים חלקיקים נשימים PM10, פחמן חד חמצני CO ותחמוצות גופרית SO2.

עקב ממצאי המחקר התקיים דיון בוועדת הפנים והסביבה בכנסת.

עוד עלה מהמחקר, כי הריכוזים של המתכות שנמדדו בדמם של הנבדקים בישראל היו דומים או נמוכים מהריכוזים המדווחים עבור האוכולוסייה הכללית במדינות האיחוד האירופי.

במחקר אחר שפרסמנו עליו באוגוסט 2022, נבחנו 2,187,317 מתבגרים, 59% מהם גברים, בין השנים 2012-1967 (45 שנה), ונמצא בו קשר בין תחלואת סרטן לחשיפה לזיהום אוויר במפרץ חיפה.  לפי המחקר, במהלך השנים הללו החשיפה לזיהום אוויר בחיפה העלתה את הסיכון לחלות בסרטן ב-16-7% יחסית לשאר הארץ. במשרד להגנת הסביבה הדגישו שמאז 2012 יושמה תוכנית להפחתת פליטות בעיר והזיהום הופחת ב-56% (בשנים 2020-2015).

קישור לדוח המסכם של המחקר מופיע בתחתית הכתבה.


כתבות רלוונטיות:

  1. ראיות לקשר בין זיהום אוויר בעבר לתחלואת סרטן בחיפה, 02.8.2022
  2. תוצאות מחקר על ריכוז מתכות ומזהמים בנשים בהריון, 04.7.2022
  3. גם ב- 2019 תחלואת סרטן בחיפה גבוהה מהממוצע הארצי, 27.6.2022
  4. ההמלצות הסופיות של ועדת המנכ"לים, 09.6.2021
  5. למידע נוסף על איכות הסביבה במפרץ חיפה infospot

דיון בוועדת הסביבה של הכנסת

עקב פרסום ממצאי המחקר, התקיים דיון בועדת הפנים והגנת הסביבה של בכנסת.

יו"ר ועדת הפנים והסביבה, ח"כ יעקב אשר, אמר כי הוועדה תתחיל לבצע סדרה של ישיבות שבמהלכן תוצג התוכנית הכוללת לפינוי מפרץ חיפה, לפי משרדי הממשלה. "הכוח של הוועדה הוא לדחוף, להעיר ולהאיר ולגרום לכך שאותן החלטות תצאנה אל הפועל", אמר היו"ר אשר והוסיף כי "מפרץ חיפה הוא פצצת זמן שמתקתקת בשקט. מדובר בפיגוע מתמשך במשך שנים והתוצאות שלו הן חמורות מאוד. בלי להיות מדען אפשר להבין שהאזור הזה הוא בעייתי".

לדבריו, הניטור של המפגעים הסביבתיים הוא לא הפתרון. הפתרון הוא ההעברה של המפעלים המזהמים ומעבר לטכנולוגיות שאינן מזהמות – "לשם אנחנו חותרים וגם בהסכם הקואליציוני שעליו אנחנו חתומים יש סעיף שעוסק בכך". הוא הודיע כי יפנה לשר האוצר ולשרה להגנת הסביבה לחזק את מערך הפיקוח כדי שהאכיפה במפרץ חיפה תהיה יעילה יותר.

נציגת המשרד להגנת הסביבה שהשתתפה בדיון ציינה כי ממצאי בדיקות הדם של תושבי מפרץ חיפה אמנם גבוהות אך לא חריגות ונחשבות לנמוכות ביחס לאירופה. עם זאת הדגישה כי המשרד תומך בפינוי המפעלים הפטרוכימיים. לעומתה, נציגת משרד הבריאות ציינה כי משרד הבריאות הוציא מספר דוחות עם הוכחות על עודף תחלואה במפרץ חיפה.

נציגה נוספת של המשרד להגנת הסביבה שהשתתפה בדיון ציינה שמחוז חיפה הוציא לבזן צווים מנהליים וגרם למפעל לצמצם את פליטות הבנזן בשנים 2020-2017, מאחר שהתגלו חריגות. ב-2020 לא עוד היו חריגות בבנזן וב-2021 נמשכה ההפחתה. כמו כן, המשרד דרש ממפעל כרמל אולפינים מקבוצת בזן לצמצם את פליטות תחמוצות החנקן. מאחר שהמפעל התעכב במשך שנה וחצי ביישום הוא קיבל קנס של 18 מיליון ₪ לאחרונה.

לדברי מנכ"לית איגוד ערים לאיכות הסביבה חיפה בדיון, שכונות שלמות בחיפה סובלות מפגעי ריח שמקורם במפעלים. היא הוסיפה שהמצב השתפר, אבל עדיין יש חריגות, ויש צורך לעבות את מערך הרגולציה, בטח ובטח לא להפחית רגולציה.

נציגת המשרד להגנת הסביבה אמרה בהקשר זה כי בשנת 2016 הם קיבלו תגבור של שלושה תקנים לצוות פיקוח. "ביקשנו תגבור לקידום מפרץ החדשנות ולא קיבלנו. כרגע מדברים על תגבור אבל הוא אינו קשור לפיקוח". מנכ"לית איגוד ערים מפרת חיפה ציינה כי מדובר רק בשלושה מפקחים על כל האזור.

יו"ר הוועדה קבע בסיום הדיון כי בעוד שבועיים יתקיים דיון נוסף. הוא ביקש גם לברר היכן עומדת תוספת כוח האדם שהובטחה למשרד להגנת הסביבה.

המלצה להרחיב ולהמשיך את המחקר

המשרד להגנת הסביבה מימן את המחקר הנוכחי שנערך בין 2022-2022, ההשוואות נעשו מול דוח של ארגון הבריאות העולמי (WHO) משנת 2015 ופרסומי איגוד האירופי לניטור ביולוגי, HBM4EU, משנת 2022. המחקר בוצע על ידי המרכז למחקרים קליניים בבית חולים סורוקה, ובשיתוף מרכז שירותי הדם של מגן דוד אדום, המעבדה הארצית לבריאות הציבור ואוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

צוות המחקר ממליץ לבצע חקירה מקיפה של מקורות חשיפה אפשריות כמו תעשיות ומחצבות במפרץ חיפה ובאזורים נוספים בארץ המתאפיינים ברמות גבוהות של מתכות. בנוסף, ממליצים החוקרים לבדוק את יתר הדגימות דם שנאספו אך לא נבדקו בגלל מגבלות התקציב (נבדקו רק 900 מתוך 6,200), דבר שיוסיף עוצמה סטטיסטית ויעזרו לאתר מקורות אפשריים לחשיפה .

כמו כן, החוקרים ממליצים לבחון קשר עם מדדי תחלואה באזור מפרץ חיפה, במיוחד הקשורים לחשיפה ל- Cr ו- Pb שנמצאו בכמות עודפת.

הפחתת פליטות משמעותית בעשור האחרון

בעשור האחרון, מאז 2015, הוביל המשרד להגנת הסביבה תוכנית לאומית להפחתת פליטות ממפרץ חיפה, וכתוצאה מכך הפליטות התעשייתיות ירדו משמעותית. לדברי המשרד, בשנות התוכנית נרשמה הפחתה של 56% מפליטות המזהמים האורגניים הנדיפים במפרץ חיפה הכוללים חומרים מסרטנים.

התוכנית שמה דגש על פליטות מזהמים אלה, ואף הצליחה מעבר ליעד שהוצב (שהיה 48% ביחס לפליטות בשנת 2014). נוסף על כך, לאחר 2012 התרחש מעבר לגז מחצבים (גז טבעי) שהוריד משמעותית את תחמוצות החנקן [NOx] אשר זיהמו ופגעו בבריאות הציבור.

המשרד להגנת הסביבה ציין כי גם על פי דוח המפל"ס לשנת 2020 נרשמו במפרץ חיפה הפחתות מצטברות בפליטת חומרים מזהמים לאוויר של 44% עד 95% משנת 2012 ועד 2020, תלוי במזהם.

התייחסויות

השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "המשרד להגנת הסביבה מקדם מחקרים בתחום בריאות וסביבה, שתוצאותיהם תורמות ליצירת תמונה עדכנית והבנת ההשפעה של גורמים סביבתיים על הבריאות. יש להוציא את התעשייה המזהמת מריכוזי האוכלוסייה, כדי לשמור על הבריאות של התושבים ועל איכות החיים והסביבה, ואנו פועלים לשם כך בין היתר ביישום החלטת הממשלה לפינוי התעשייה הפטרוכימית ממפרץ חיפה".

איגוד ערים מפרץ חיפה: "בעקבות המחקרים החדשים שמתפרסמים בנושא התחלואה העודפת במפרץ חיפה, ד"ר ליהי שחר ברמן מנכ"לית איגוד ערים להגנת הסביבה מפרץ חיפה: "המחקרים החדשים מאששים את מה שאנו יודעים מזה שנים. התחלואה באזור המפרץ גבוהה מהממוצע הארצי. התעשיה כאן מסוכנת לבריאות הציבור. התקלות בלתי נגמרות והמצב הזה לא יכול להמשיך. אנו שמחים שהשרה להגנת הסביבה, ח"כ עידית סילמן, שותפה לעמדתנו כי יש לפנות את המפעלים בהקדם. אנו קוראים לממשלה להמשיך ולפעול במרץ בנושא התוכנית לפינוי המפעלים ואנו נעשה את כל הניתן על מנת לפנותם ובהקדם האפשרי".

יו"ר האיגוד הוסיפה כי "לא מדובר בזיהום מתחבורה וממקורות שונים. העובדות מדברות על זיהום ישיר ועכשווי מתעשייה שגורם לתחלואה. הגיע הזמן להפסיק עם דיונים ובירוקרטיה, צריך לקבל החלטות כאן ועכשיו לקידום התוכנית להבראת מפרץ חיפה לתקצב ולפעול להכנת משק האנרגייה ליום שאחרי בז"ן בכדי לקדם הפסקת הזיקוק ופינוי חוות מיכלי הנפט מקרית חיים".

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה