ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, הודיע כי ממשלת קנדה תנקוט בצעדים לצמצום פסולת הפלסטיק, ביניהם איסור שימוש במוצרי פלסטיק חד פעמיים כגון: שקיות ניילון, קשיות, סכו"ם וצלחות – החל משנת 2021. בנוסף, הממשל המרכזי בקנדה, יקדם חוקי אחריות יצרן מורחבת ליצרנים ויבואנים של מוצרי פלסטיק.
במקביל, קנדה תמשיך לתת מענקים לעסקים בינוניים וקטנים שיפתחו פתרונות חדשניים לצמצום פסולת פלסטיק ממזון, אתרי בנייה, אוניות וציוד דיג. כמו כן, ממשלת קנדה הציבה יעד של הפחתת 75% מפסולת הפלסטיק שמייצר השלטון המרכזי במדינה, עד לשנת 2030.
על פי הערכות, באמצעות שיפור אופן ניהול פסולת הפלסטיק והשקעה בפתרונות חדשניים, ניתן להפחית 1.8 מיליון טונות של זיהום פחמן, לייצר הכנסות של מיליארדי דולרים וליצור כ-42,000 משרות.
כתבות רלוונטיות לנושא:
עם קו החוף הארוך ביותר בעולם ורבע מכמות המים המתוקים בעולם, קנדה מזהה הזדמנות להוביל בהפחתת זיהום הפלסטיק. כיום פחות מ-10% מהפלסטיק בקנדה ממוחזר, כלומר הקנדים זורקים מוצרי פלסטיק בשווי של 11 מיליארד $ בכל שנה עד שנת 2030.
"הקנדים מודעים להשפעות של זיהום הפלסטיק, ונמאס להם לראות את החופים, הפארקים והרחובות מלאים בפסולת פלסטיק, אומר טרודו. "יש לנו אחריות לעבוד עם השותפים שלנו כדי להפחית את זיהום הפלסטיק, להגן על הסביבה, ליצור מקומות עבודה ולהגדיל את הכלכלה שלנו. אנחנו חייבים לילדים שלנו לשמור על הסביבה נקייה ובטוחה לדורות הבאים".
הקנדים זורקים מעל 3 מיליון טון של פסולת פלסטיק בשנה, כלומר איבוד ערך של עד 8 מיליארד $ בשנה מבזבז משאבים יקרים ואנרגיה. כשליש מהפלסטיק בקנדה משמש למוצרים ואריזות לשימוש חד פעמי או קצר (15 מיליארד שקיות פלסטיק בשנה וקרוב ל-57 מיליון קשים ביום).
מדי שנה, 640,000 טון של ציוד דיג נטוש מזהם את האוקיינוסים, וכתוצאה מכך מיליון ציפורים ויותר מ-100,000 יונקים ברחבי העולם נפצעים או מתים מאכילת שאריות פלסטיק, או הסתבכות בפלסטיק.
קנדה אינה הראשונה, מדובר במגמה עולמית במלחמה בפסולת הפלסטיק, שמובילה אירופה, ההולכת וצוברת תאוצה. לפני כשלושה חודשים הפרלמנט האירופי אימץ את הצעה החוק (דירקטיבה) להפחתת השימוש במוצרי פלסטיק חד פעמי וציוד דיג נטוש המזהמים את החופים והסביבה הימית. זאת כחלק מאסטרטגיית הפלסטיק של האיחוד האירופי לעידוד שימוש חוזר או מיחזור של פלסטיק, כחלק מעקרונות הכלכלה המעגלית שמקדם האיחוד בשנים האחרונות.
גם בישראל, 3 עיריות, אילת הרצליה וראשל"צ, החליטו לאחרונה להילחם בתופעת זיהום חופי הים בפלסטיק והודיעו כי הן מתכננות לקדם תיקון לחוק העזר העירוני במסגרתו ייאסר שימוש במוצרי פלסטיק חד פעמיים בחופי הים.
--------------
מסמכים רלוונטיים: