בהמשך להחלטת האיחוד האירופי לאשר את הצעת החוק להפחתת השימוש בפלסטיק חד פעמי ובעקבות הצעתה של נורבגיה, הוחלט לעדכן את אמנת באזל, העוסקת בהגבלת שינוע של פסולת מסוכנת ולהוסיף לה קטגוריה של פסולת פלסטיק. 180 מדינות תמכו בהסכם, ארה"ב בין הבודדות שלא.
בשבוע שעבר התכנסו בג'נבה שבשוויץ כ-1,400 נציגים מכ-180 המדינות החתומות על אמנת באזל, ביניהן גם ישראל, והחליטו לעדכן את אמנת באזל ולכלול בה גם פסולת פלסטיק כך שהסחר העולמי בפסולת פלסטיק בין מדינות יפוקח ויוגבל.
במקביל, הוקמה קבוצה פעולה בינלאומית חדשה, בחסות אמנת באזל, שתתמקד בפסולת פלסטיק במטרה לגייס משאבים מגורמים שונים כדי לסייע ביישום הצעדים החדשים, ולספק מערך של תמיכה מעשית - כולל כלים, שיטות עבודה מומלצות, טכנית ופיננסית.
כתבות רלוונטיות לנושא:
על אמנת באזל חתומות 187 מדינות, כולל ישראל. מטרת האמנה למנוע העברת פסולת מסוכנת ממדינות מפותחות, בעלות רגולציה מחמירה לטיפול בפסולת מסוכנת, למדינות מתפתחות, עם רגולציה פחות מחמירה (עד לא קיימת).
בנוסף על ההגבלה לשינוע פסולת מסוכנת קיימת באמנת באזל גם הגבלה על שינוע בינלאומי של 2 סוגי פסולת הנאספים ממשקי בית שלא נחשבים פסולת מסוכנת:
הפסולות הללו כלולות באמנת באזל משום שחלק מהפסולת של משקי הבית עלולה להכיל פסולת מסוכנת (תרופות, סוללות ורכיבי פסולת אלקטרונית, חומרי ניקוי, שמנים, צבעים, דבקים וכו'), לכן יש לפקח גם עליה במסגרת האמנה, למרות שאינה מוגדרת כפסולת מסוכנת.
כעת גם פסולת פלסטיק תצטרף לקבוצת "פסולת אחרת" כך שתוגבל ההעברה של פסולת פלסטיק בין מדינות.
בעיית הזיהום מפסולת פלסטיק הפכה לבעיה סביבתית עולמית גדולה, והגיעה לממדים של מגיפה עם כ-100 מיליון טון של פלסטיק שנמצא באוקיינוסים, כאשר 80-90% מכמות הפלסטיק מגיעה ממקורות יבשתיים. כך לפי הודעת האו"ם.
נזכיר, כי הדירקטיבה האירופית החדשה לפסולת , שפורסמה בינואר 2018, כללה גם אסטרטגיה חדשה של האיחוד האירופי לטיפול בפלסטיק, שמטרותיה: הפחתת פסולת פלסטיק, עידוד פתרונות כלכלה מעגלית לפלסטיק ושיפור שיעור ואיכות המיחזור של פלסטיק.
------
מסמכים רלוונטיים: