סערת מכל האמוניה מסרבת לגווע. קצת קשה לעקוב אחר רצף האירועים, אך ננסה. ביום שני התקיים דיון סוער בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת בנושא מכל האמוניה, בו הדגיש השר להגנת הסביבה, ח"כ אלקין כי המשרד לא יאריך את היתר הרעלים של המכל וכי יש לרוקנו עד ה 1 ליוני. ביום רביעי, אמש, פרסם בית המשפט המחוזי את החלטתו כי יש לרוקן את המכל עד ה 1 לאפריל.
לחיפה כימיקלים עדיין נותרו אפשרויות משפטיות אך אולי אפשר ללמוד משהו על עמדתם מתוך דבריו של עו"ד יורם ראב"ד שדיבר בשמם בדיון בכנסת: "יש לנו כוונה להציע פתרונות שלא עלו עד היום. הסיבה נובעת מהשינוי בעמדת המדינה. אם לא נדרשת כמות מינימום שאנו חייבים לשמר עבור המשק, אנו יודעים להציע חלופות".
הדיון בחלופות למכל האמוניה בחיפה מתגבר ככל שמתחזקת העובדה כי המכל עומד לפני סגירה. באיגוד ערים אשקלון פרסמו התנגדות חריפה לרעיון העברת מכל האמוניה למתחם קצא"א הסמוך. בנוסף, פורסם אמש כי משרד ראש הממשלה פנה למשרד האוצר והציע כי המדינה תממן ל'חיפה כימיקלים' 40% מהקמת מפעל לייצור אמוניה בדרום, צעד שאולי יהפוך את הקמת המפעל לכלכלי.
בהמשך לפרסומים על כך שנבחנת חלופה להעברת מיכל האמוניה מחיפה למתחם קצא"א באזור אשקלון, פנה היום יו"ר איגוד ערים לאיכות הסביבה נפת אשקלון, אשר אברג'ל לשרי האוצר, התשתיות והגנת הסביבה והבהיר כי לא יאפשר מימוש של חלופה זו.
לדבריו, לא יעלה על הדעת כי לאחר שהממשלה החלטה להכיר בסיכון הכבד והבלתי מידתי הנובע ממכל האמוניה לתושבי חיפה, היא תחליט כעת לייצר את אותו סיכון באזור אשקלון. כל אותם נימוקים שעמדו נגד אחסון האמוניה במפרץ חיפה, עומדים וביתר שאת באזור אשקלון הנמצא לא רחוק מרצועת עזה.
בנוסף, אברג'ל מסביר כי מהלך כזה מנוגד לערכים בסיסיים של צדק סביבתי וחברתי שכן אזור הדרום ואשקלון בפרט הופכים למוקד של מתקני תשתית שלא רוצים במקומות אחרים. לדוגמא, בנפת אשקלון פועלות כיום 6(!) תחנות כוח, בהן אחת מ- 2 התחנות הפחמיות בישראל ו- 2 נוספות נמצאות בהקמה.
נוסח המכתב המלא בהמשך.
כאמור, אמש, החליטה שופטת בית המשפט המחוזי, תמר שרון נתנאל, כי יש לרוקן את מכל האמוניה עד ה 1 לאפריל. כמו כן היא אסרה על מילוי המכל ועל הבאת אניית אמוניה נוספת.
בהחלטתה, ציינה השופטת כי קיימת הסתברות של ממש לפגיעה במכל או לפגיעה באנייה. ההסתברות נובעת מריבוי אפשרויות הפגיעה. בנוסף, הנזק העלול להיגרם מהתממשות הסיכון הוא בלתי נסבל, לדבריה, שכן מדובר באובדן חיי אדם רבים.
השופטת לא קיבלה את הטענה כי סגירה מיידית של המכל תגרום לפגיעה מהותית במשק ואמרה כי גם אם להסדרת חלק מהחלופות דרוש זמן רב, נראה כי קיימים פתרונות ביניים אשר ימנעו את התחזית הקשה של קריסת המשק. השופטת גם הדגישה כי אף משרד ממשלתי לא טען לקיומו של אינטרס ציבורי הגובר על האינטרס של סיום פעולתו של המכל.
נוסח החלטת השופטת בהמשך.
חיפה כימיקלים: "לומדים את החלטת בית-המשפט"
עיריית חיפה: "היסטוריה בחיפה! בתום מאבק משפטי עיקש ונחרץ קיבל בית המשפט המחוזי את דרישת עיריית חיפה והורה על סגירת מיכל האמוניה וריקונו המלא והמוחלט. בתוך כך אסר בית המשפט על כניסת אוניות אמוניה נוספת."
ראש העיר יונה יהב: "החלטה אמיצה והיסטורית על הפסקת פעילות מכל האמוניה שאיים על חייהם של כמיליון איש. כל תושבי חיפה והאזור מודים היום על אומץ לבה של השופטת. אנו בעיריית חיפה נפעל ללא פשרות לוודא כי פסק הדין יבוצע ככתבו וכלשונו על פי לוחות הזמנים אותם קבע בית המשפט."
עמותת צלול: "זהו ניצחון של ההיגיון והצדק, ועדות לכוחו של מאבק ציבורי עיקש. שנים ארוכות מדי היינו בני ערובה של בעלי חיפה כימיקלים ששורת הרווח חשובה בעיניהם מהדאגה לביטחון הציבור. צלול דורשת מחיפה כימיקלים שלא לערער; מאחר שגם הממשלה, גם הכנסת וכעת גם בית המשפט יצאו נגד מיכל האמוניה - אין סיכוי לשום ערעור. חבל להמשיך לבזבז את הזמן ולסכן חיים. אנו מודים לאלפים שסייעו לנו במאבק וכן לעורכי הדין חיה ארז, חגי קלעי ואוהד רוזן שעמדו בשמנו בחזית המשפטית".
איגוד ערים מפרץ חיפה: "מברכים על החלטת בית המשפט לסגירת מכל האמוניה וסילוק החרב המרחפת מעל תושבי מפרץ חיפה. הסיכון שהיה כרוך בהשארת המכלים היה רב מדי, וטוב שבית המשפט העדיף את זכות תושבי האזור לחיים על האינטרס הכלכלי של חיפה כימיקלים."
-------
מסמכים רלוונטיים:
-------
קישורים רלוונטיים: