המשרד להגנת הסביבה מדווח, כי חלה ירידה של 8% בריכוזי הפיח השחור באוויר בחיפה מתחילת 2018, לעומת התקופה המקבילה ב-2017. זאת לדבריו כתוצאה מפעולות נרחבות להפחתת זיהום אוויר מתחבורה בחיפה, בהשקעה של 62 מיליון ₪, שכללו: אזור אוויר נקי בחיפה הכולל מגבלות תנועה על רכבי דיזל מזהמים במרכז העיר, התקנת מאות מסננים על רכבי דיזל מזהמים, שילוב 100 מכוניות חשמליות, 25 אוטובוסים חשמליים, משאיות גז טבעי, הסטת תנועת משאיות למנהרות הכרמל ועוד. בירושלים ותל אביב בהן לא בוצעו פעולות דומות לא נרשמה ירידה בריכוזים.
לדברי המשרד, כדי לבחון את השפעת הצעדים שננקטו לצמצום זיהום אוויר מתחבורה, המשרד להגנ"ס ואיגוד ערים אזור מפרץ חיפה, מפעילים באזור מערך ניטור איכות אוויר צפוף, הכולל מספר תחנות שבהן מנוטרים באופן שוטף מזהמי אוויר רבים.
המשרד מוסיף, כי ביצע ניתוח השוואתי לנתוני תחנות ניטור האוויר המיועדות לניטור איכות אוויר בסמוך לצירי תנועה ראשיים. תחנות "עצמאות" ו"הדר" בחיפה, לעומת תחנות "בר אילן" בירושלים ו"אלנבי" בתל אביב – מקומות שבהם לא בוצעו פעולות דומות לצמצום זיהום האוויר התחבורתי. כמו-כן, בוצע ניתוח השוואתי לאיכות האוויר שנמדדה בתחנת "העצמאות" בשנת 2017 (לפני ביצוע פעולות ההפחתה) לעומת שנת 2018 (במהלכה בוצעו מרבית פעולות ההפחתה).
כתבות רלוונטיות לנושא:
מזהם האוויר העיקרי שנבחן הוא הפחמן השחור (Black Carbon), שכן הוא המרכיב העיקרי בחלקיקי הפיח הנפלטים כתוצאה מבעירה לא מושלמת של דלקים, והוא המדד המקובל בעולם לבחינת זיהום האוויר מכלי רכב (למרות שאין לו תקן סביבתי).
לדברי המשרד, מניתוח הנתונים בתחנת "העצמאות" בחיפה עולה, כי חלה ירידה של 8% בריכוזי הפחמן השחור הממוצעים בשנת 2018 (פברואר – אוקטובר) לעומת התקופה המקבילה בשנת 2017. הפחתה משמעותית של 31% נמדדה בתקופת הקיץ 2018 לעומת התקופה המקבילה ב-2017. המשרד מוסיף, כי הנתונים בתקופת הקיץ משקפים טוב יותר את הפעילות בחיפה, מכיוון שיישום מגבלות התנועה על כלי רכב מזהמים החל באופן הדרגתי באביב.
יצוין, כי זיהום האוויר בעונות המעבר מושפע מאוד משינויים מטאורולוגיים בעוד ומזג האוויר בקיץ פחות משתנה. כמו כן בכל תחנות ניטור האוויר התחבורתיות, מתרחשת ירידה בריכוזי המזהמים בין החורף לקיץ, כתוצאה מתנאים מטאורולוגים המעודדים פיזור של מזהמי האוויר, אך בשנת 2018 בחיפה, נרשמה ירידה חדה יותר ביחס למגמה בתחנות הניטור בתל אביב ובירושלים.
זיהום האוויר מושפע מגורמים רבים בין היתר תנאים מטאורולוגים, הסעה של זיהום מרחוק, זיהום תעשייתי ועוד. לכן, המשרד ימשיך לעקוב אחר נתוני איכות האוויר, כאשר הצפי הוא כי זיהום האוויר יופחת עוד יותר, לאור העובדה שמינואר 2019 גם רכבי דיזל מזהמים קלים (מתחת ל-3.5 טון, למעט כלי רכב פרטיים) לא יכולים להיכנס לחיפה.
התוצאות בחיפה אינן מפתיעות שכן גם באירופה, בערים בהן הפעילו אזורי אוויר נקי, נרשמה הפחתה משמעותית בריכוזי הפחמן השחור בעקבות מגבלות התנועה על רכבי דיזל מזהמים. לדוגמה: בלונדון נרשמה הפחתה של כ-50% בריכוזי הפחמן השחור; בלייפציג שבגרמניה נרשמה הפחתה של כ-30% בריכוזי הפחמן השחור בשנה הראשונה לאחר תחילתן של מגבלות התנועה על רכבי דיזל מזהמים, והפחתה של 60% במזהם זה בתוך שש שנים.
השר להגנת הסביבה, זאב אלקין: "זיהום אוויר שנגרם מתחבורה פוגע באיכות חיינו ומסכן את חיי ילדינו. בכל שנה מתים כ-1,100 אנשים כתוצאה מזיהום אוויר שנגרם מכלי רכב מזהמים, יותר מפי שלושה ממספר ההרוגים בתאונות דרכים. הצבנו לעצמנו מטרה להפחית בצורה משמעותית את זיהום האוויר ואנו שמחים שבזכות המאבק שלנו אנחנו גם רואים תוצאות חיוביות – וזו רק ההתחלה. תוצאות אלו מדגימות את ההשפעה של פעילויות להפחתת פליטות מתחבורה על איכות האוויר שהציבור חשוף אליו ואני מקווה שערים נוספות ילכו בעקבות חיפה. המשרד יוסיף לסייע לרשויות מקומיות במאבקן לשיפור איכות האוויר בתחומן".
סגן השר להגנת הסביבה, ח"כ ירון מזוז: "כתושב הקריות וכממונה על אזור חיפה, אני שמח שהתוכנית שאותה יזם המשרד מפחיתה את הזיהום הסביבתי באזור חיפה והקריות. הנתונים המדאיגים הם כי כ-2,200 בני אדם מתים בשנה כתוצאה מזיהום אוויר - לנגד עינינו. נמשיך להילחם בזיהום האוויר, ליזום תוכניות להפחתתו ולפעול בכל האמצעים העומדים לרשותנו להבטחת בריאות התושבים ואיכות חייהם".
-----------
מסמכים רלוונטיים: