לאחרונה יצאה מהדורה עברית למדריך תגובות חירום בתקריות חומרים מסוכנים (מתח"ב-חומ"ס 2016 - ERG Emergency Response Guidebook), המדריך נועד לשמש ככלי עזר לגורמים המגיבים לתקריות חומרים מסוכנים, ובכללם לוחמי אש (כבאים), שוטרים, אנשי שרותי רפואה דחופה (כגון מד"א, "איחוד הצלה" וכדומה), עובדים במפעלים ומוסדות שיש בהם חומרים מסוכנים וכדומה.
המדריך המקורי הוכן על ידי משרדי התחבורה בארה"ב, קנדה ומקסיקו והוא מתייחס לתקריות חומרים במהלך הובלתם (לדוגמה: משאית שנפגעת בתאונת דרכים וחומר מסוכן דולף מתוכה). את המהדורה העברית הכינו בקרוננברג ספרות מקצועית.
מטרתו העיקרית של המדריך היא לסייע למגיבים לתקרית חומרים מסוכנים לזהות במהירות את גורמי הסיכון, על מנת שיוכלו להגן על עצמם, על האוכלוסייה ועל הסביבה, ועל מנת שידעו כיצד להגיב לתקרית, כבר בשלב ההתחלתי של תקרית חומרים מסוכנים עם הגעתם לזירת אירוע.
כתבות רלוונטיות לנושא:
תקרית חומרים מסוכנים הינה התרחשות בלתי מבוקרת או תאונה, שמעורב בה חומר מסוכן, הגורמת או העלולה לגרום סיכון לאדם ולסביבה, לרבות שפך, דליפה, פיזור, פיצוץ, התאיידות, דליקה וכדומה.
חומרים מסוכנים שאליהם מתייחס המדריך הם חומרים שהוקצה להם מספר או"ם לחומרים מסוכנים והמפורטים בספר "Recommendations on the Transport of Dangerous Goods" ("הספר הכתום" של האו"ם). לדוגמה: חומרים נפיצים, חומרים מתלקחים, חומרים מחמצנים, חומרים רעילים, חומרים משתכים (קורוזיביים), חומרים רדיואקטיביים ועוד.
כאשר מתרחשת תקרית חומרים מסוכנים, על המגיבים לתקרית לנסות לאתר את מספר האו"ם של החומר (או את שם החומר) בטבלאות המופיעות במתח"ב-חומ"ס. לאחר מכן יש להיעזר בכרטיס ההדרכה שהטבלאות מפנות אליו.
כרטיס ההדרכה מפרט את גורמי הסיכון שהחומרים המסוכנים יוצרים בעת דליקה או דליפה, גורמי הסיכון הבריאותיים, ביגוד המגן שיש להשתמש בו, אופן השמירה על בטיחות הציבור (לדוגמה מרחקי מגן לפינוי אוכלוסייה או להנחיית האוכלוסייה להסתגר בבתים עם דלתות וחלונות סגורים) וכדומה.
כרטיס ההדרכה מפרט גם כיצד יש להגיב במקרה של דליקה, שפך או דליפה של החומר המסוכן, והוא גם כולל הוראות לעזרה ראשונה על מנת לטפל באנשים שנפגעו מהחומר המסוכן.
עדכון מדצמבר 2021: יצאה מהדורה חדשה של מתח"ב-חומ"ס - לפרטים לחצו כאן
חברות לטיפול בפסולת מסוכנת: