המאבק נגד החלטת המשרד להגנ"ס לבטל את התמיכות בארגוני הסביבה נמשך: כ-30 ארגוני סביבה שלחו בשבוע שעבר מכתב ליועצת המשפטית של המשרד להגנת הסביבה, נטע דרורי, טענו שביטול התמיכה אינו חוקי, וביקשו ממנה להורות לשרה סילמן לפרסם את הקול הקורא המקצה 11 מיליון ₪ לתמיכה בפעילותם של ארגוני הסביבה בשנת 2025.
כזכור, לפני כחודש וחצי דיווחנו שהמשרד להגנ"ס החליט לבטל את הקול הקורא בגלל "אילוצי תקציב", אף שבחודש ינואר האחרון הנהלת קרן הניקיון אישרה פה אחד (כולל נציגי המשרד להגנ"ס) את התקציב המדובר.
במכתב של ארגוני הסביבה משבוע שעבר, הם מפנים את האחריות לביטול הקול הקורא לשרה להגנת הסביבה, עידית סילמן. במכתב נאמר כי החלטת השרה לבטל השנה את הקול הקורא היא תמוהה וכי עולה חשד שהיא נגועה בשיקולים לא ענייניים, בין השאר בגלל הודעה מטעם השרה הממסגרת את המהלך ככזה העוצר תקציבים ל"עמותות השמאל".
ארגוני הסביבה מדגישים במכתבם כי תקציבי הקול הקורא מוקצים באופן שוויוני ובהליך סדור לכלל ארגוני הסביבה העומדים בקריטריונים ולפרויקטים שהמשרד להגנ"ס רואה חשיבות בקידומם, כולל שיקום סביבתי וחיזוק החוסן הקהילתי בדרום ובצפון בצל מלחמת חרבות ברזל. עוד הם טוענים כי ההחלטה לבטל את התמיכות, פוגעת בארגוני הסביבה ומחלישה אותם בזמן שהם פועלים בשיתוף המשרד להגנ"ס כדי להגן על הטבע ולשמור על בריאות הציבור.
לטענת ארגוני הסביבה, החלטת השרה שלא לפרסם השנה את הקול הקורא אינה בסמכותה כיוון שקרן הניקיון החליטה לתקצב את הקול הקורא והחלטה זו סופית ונדרשת לביצוע. לכן, ועל רקע המצב הביטחוני, ארגוני הסביבה מבקשים מהיועצת המשפטית של המשרד להגנ"ס להתערב מיד ולהורות לשרה לפרסם את הקול הקורא ולהקצות 11 מיליון ₪ לתמיכה בפעילות ארגוני הסביבה בשנת 2025.
קישור למכתב המלא של ארגוני הסביבה בתחתית הכתבה.
כתבות רלוונטיות:
נזכיר כי עם הודעת המשרד להגנ"ס לפני חודש וחצי כי הוא מבטל השנה את התמיכות בארגוני הסביבה, אף שאושר לשם כך תקציב מקרן הניקיון, פנו ארגוני הסביבה אל המשרד להגנ"ס ודרשו ממנה לפרסם מיד את הקול הקורא. כמו בפנייה הנוכחית גם בפנייה הקודמת, הדגישו הארגונים כי ההחלטה איננה חוקית כיוון שקרן הניקיון היא גוף עצמאי שאינו שייך למשרד להגנ"ס.
כמו כן, דיווחנו שבתחילת חודש יוני התקיים דיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת שבמהלכו גם יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר (מפלגת דגל התורה) וגם נציג משרד האוצר בקרן הניקיון עידו מור תמכו בעמדת ארגוני הסביבה. בדיון הדגיש מור כי התקציב שקרן הניקיון אישרה עבור הקול הקורא לתמיכות בארגוני הסביבה הוא לא "כסף כיס של המשרד" וכי הנהלת הקרן עצמאית להחליט לאילו מטרות להקצות את התקציב. מנגד, נציג המשרד להגנ"ס בדיון, סמנכ"ל מדיניות ואסטרטגיה סטליאן גלברג, דבק בטענה כי התמיכות בוטלו בגלל אילוצים תקציביים.
ב-6 השנים האחרונות מפרסם המשרד להגנ"ס מדי שנה קול קורא לתמיכה כספית בארגוני סביבה בחודש נובמבר, לפני תחילתה של שנת הפעילות הרלוונטית. ואולם, כבר בשנה שעברה פורסם קול הקורא לתמיכה בארגוני סביבה בעיכוב ניכר, בחודש יולי 2024 ואחרי שכבר עברה מחצית שנת הפעילות. העיכוב עורר ביקרות מצד ארגוני הסביבה שטענו כי הארגונים הקטנים יתקשו לשרוד את העיכוב בתמיכות, וכי בגלל העיכוב בהעברת הכספים, יצטרכו הארגונים לשנות את תוכניות העבודה שלהם. המשרד להגנ"ס מצידו הסביר שהעיכוב נבע משינוי הקריטריונים לקבלת התמיכות שהצריך דיונים עם משרד המשפטים.
כמו כן, בשנת 2024 ערך המשרד להגנ"ס שני שינויים מרכזיים בתנאים לקבלת התמיכה. שינוי אחד בתנאים הוא שרק פעילויות שיש להן זיקה למלחמת חרבות ברזל יזכו לתמיכה. השינוי השני הוא ביטול התמיכות בהכנת מחקרים ומסמכים בנושאי תוכן סביבתי. הסיבה לשינוי זה היא שהמשרד להגנ"ס אינו מעוניין לממן מחקרים ומסמכים שנוגדים את מדיניותו.
תקציב התמיכות מגיע כאמור מהקרן לניקיון הכוללת את כספי היטל ההטמנה שמשלמות הרשויות המקומיות לקרן על כל טון פסולת שהם מפנים. כספים אלה מיועדים בעיקר לפיתוח תחום הפסולת והמיחזור, כולל הקמת תשתיות ומתקני פסולת, אך גם למטרות סביבתיות נוספות, כולל תמיכה בארגוני סביבה.
---
מסמכים רלוונטיים: