כיצד דיווח שנתי 'נכון' של חוק האריזות יכול להביא לחיסכון של עשרות אלפי ₪?
בכירי ענף פסולת אריזות נותנים דגשים לדיווח שנתי יעיל של חוק האריזות שיכול לחסוך עשרות אלפי שקלים ושעות עבודה מרובות
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 19/6/2017

במסגרת יום עיון בנושא חוק האריזות שהתקיים בלשכת רואי החשבון, בו נחשף לראשונה שינוי נוסח חוות הדעת לביקורת חוק האריזות, הציגו אנשי המקצוע הבכירים של תחום פסולת אריזות דגשים להכנת דו"ח שנתי מבוקר כך שיצמצם את תשלום דמי הטיפול ככל הניתן, יחסוך שעות עבודה וייצר סטנדרט אחיד לכל הגורמים המטפלים בישום החוק. במסגרת יום העיון, נציג של רשת קמעונאית גדולה סיפר על המתודולוגיה ביישום החוק, הלקחים וההתייעלות באופן הדיווח הגורמים לחסכון משמעותי. 

הדיווח השנתי הוא לב חוק האריזות

הדיווח השנתי של חוק האריזות הוא לב החוק. ממנו נגזרים יעדי המיחזור ודמי הטיפול שכל יבואן ויצרן חייבים בהם. דיווח לקוי יכול לגרום לעבודה מיותרת, לדיווח כפול או לא נחוץ הגורר תשלום עודף, להטיה של תהליך קבלת החלטות וכמובן חשיפה משפטית.

אלון טל, סמנכ"ל הכספים של תמיר – תאגיד מיחזור האריזות, עדכן כי כיום חתומים עם תמיר כ-1,100 יצרנים ויבואנים המייצגים כ-50% ממשקל האריזות בישראל, וכי הצפי לדיווח ב-2017 הוא 399,000 טון אריזות שהם הכניסו לשוק הישראלי.

טל נתן כמה דגשים לדיווח מנקודת מבטו, כמי שקולט את דיווחי היצרנים והיבואנים, גוזר מהם את יעדי המיחזור ודמי הטיפול ומעביר את הנתונים למשרד להגנ"ס. לדבריו, חשוב להכיר את ההגדרות הבסיסיות של החוק ובהן ההגדרה של אריזה והחלוקה לאריזת מכירה/קבוצתית/הובלה/שירות/רב פעמית. כמו כן, חשוב להכיר את ההבדל בין זרם מסחרי לזרם ביתי וסוגי האריזות הפטורים מחוק האריזות.

בנוסף לכך, טל הדגיש את החשיבות של מועדי הדיווח והערכות רואי החשבון לביקורת הדיווח השנתי על משקל האריזות לשם הגשתו לתמיר עד ה-30 באפריל בכל שנה, וזאת ללא קשר למועד הביקורת המתוכנן לחברה על הדוחות הכספיים השנתיים. טל ציין כי למרות שתמיר מקפידים לשלוח תזכורות למדווחים חודשיים לפני מועד הדיווח, הם מקבלים עשרות פניות בימים שלפני מועד הגשת הדיווח עם בקשות להארכה, אליהן לא תמיד ניתן להיענות בגלל המחויבות לפי חוק האריזות להעביר את הדיווח למשרד להגנת הסביבה במועד.

ערן בושארי, מייסד ומנכ"ל חברת 'ערנות לסביבה' הציג נקודת מבט ייחודית על הדיווח השנתי, כמי שמלווה מאות יצרנים ויבואנים במשק, ממגוון ענפים, ביישום חוק האריזות. ערן הציג מתודולוגיה מגובשת הכוללת אבחון מוצרים החייבים בדיווח, תיעוד, אפיון מערכות תומכות ועוד. הוא הדגיש, כי בחירת בעל התפקיד בתוך החברה לניהול התהליך היא גורם משמעותי להצלחתו. כל זאת על מנת לתת דיווח מהימן איכותי ויעיל.

לאחרונה, צירפה לשכת רו"ח את ערן בושארי כמומחה תוכן לוועדת הביקורת של הלשכה על מנת ליצור שינוי בנוסח הביקורת השנתית כך שיקל על רואי החשבון בתהליך הביקורת ויאפשר להם לוודא את מהימנות הנתונים, התאמתם לחוק ותיקופם הלכה למעשה. טיוטת הנוסח החדש הוצגה במהלך יום העיון.

נועה שפיצר מזרחי ורונית אברהמי, מאגף אחריות יצרן מורחבת במשרד להגנת הסביבה, הדגישו גם הן את החשיבות של הדיווח השנתי שכן הוא משמש את המשרד לבדיקת עמידה ביעדי מיחזור, קביעת מדיניות ועוד.

בנוסף, הן הזכירו כי הדיווח המורכב באמצעות קטלוג מוצרים יכול להביא גם להתייעלות פנימית וחסכון כספי במידה ומנסים לצמצם את האריזות, באופן דומה לדוגמאות של הרשת הקמעונאית המוצגות בהמשך. מנגד, לחברות קטנות עם מחזור מכירות קטן מ- 40 מיליון ₪ בישראל, יש אפשרות להשתמש בשיטת הדיווח המצומצמת, האמורה להקל על הכנת הדיווח.

לקחים מיישום חוק האריזות ברשת קמעונאית גדולה

במהלך יום העיון, אחראי על יישום חוק האריזות מטעם אחד מהקמעונאים הגדולים בישראל, תיאר כיצד הם פעלו ליישום החוק. לדבריו, בשנים הראשונות ליישום חוק האריזות הם מצאו את עצמם במרתון בלתי נגמר של איסוף נתונים ודיווח, עד שהבינו שיש צורך לייצר מנגנון מובנה שהוא חלק מהפעילות העסקית השוטפת של החברה.

בעזרת יועצים מומחים הם אפיינו והקימו מנגנון המשלב מערכת מידע הקולטת מוצרים לפי אריזות והגדירו מי בעל התפקיד האחראי לאיסוף ולהזנת נתוני האריזות לפי סוג החומר, המשקל והכמות, כאשר בלי אישור שלו לא ניתן למכור פריט ברשת. במידת הצורך, אותו עובד גם שוקל בפועל את האריזות הרלוונטיות.

נציג הרשת הסביר, כי התהליך דרש מהם הדרכה והטמעה של החוק במחלקות השונות בחברה, שכן הרבה גורמים מעורבים בתהליך יישום החוק ביניהן: רכש וקניינות, מחלקה משפטית, מערכות מידע ועוד.

לקח לרשת מספר שנים להגיע למצב שיש לה מנגנון מסודר המשלב את איסוף הנתונים של האריזות בתהליך העסקים השוטף של החברה, ועדיין מדי חודש הם מגלים ליקויים ומתקנים אותם. עם עשרות סניפים בפרישה ארצית ואלפי מוצרים שונים ממגוון קטגוריות, שחלקם עונתיים, וחלקם מבצעים חד פעמיים, עם מוצרים שחלקם מיובאים, חלקם מיוצרים על ידי הרשת בארץ וחלקם מותג פרטי, נדרש מנגנון מאוד יעיל ויסודי בשביל להשתלט על איסוף נתונים מדויק של חוק האריזות, הסביר נציג החברה.

בנוסף, שיתף הנציג בכמה אנקדוטות המלמדות על החשיבות של איסוף נתונים יסודי ומדויק:

  • אריזה קבוצתית בגטים: התגלתה טעות לפיה נרשם כי כל בגט קפוא מגיע בארגז קרטון נפרד, כאשר בפועל, יש 42 בגטים בקרטון. לכאורה טעות שולית, אך כשעושים את המכפלות על פני שנה בפרישה ארצית, זה הופך למשמעותי.
  • אריזה קבוצתית פירות וירקות: התגלתה טעות לפיה נרשם כי פירות וירקות מגיעים בארגזי קרטון, כאשר בעצם מדובר בארגזי פלסטיק רב שימושיים. גם כאן, המכפלות בפרישה ארצית על פני שנה יוצרות פער משמעותי.

בעקבות חוק האריזות – הרשת מצמצמת אריזות

נציג הרשת הוסיף, כי בעקבות יישום חוק האריזות, אחת המטרות של הרשת כיום היא צמצום אריזות ההובלה והאריזות הקבוצתיות. הוא הסביר, כי הרשת רואה את עצמה כבעלת אחריות ציבורית אשר נמדדת גם בפן החברתי והסביבתי שלה וסיכם: "כשאתה מתפנה לרגע לראות את כמויות הקרטון שנדחסות אצלנו בכל יום, אתה שואל את עצמך – האם זה הכרחי? יש לכולנו אינטרס לצמצם את זה ואפשר לעשות זאת בצורה שחוסכת בהוצאות כספיות".

כך, לאחרונה הרשת עברה לאריזות קבוצתיות מפלסטיק של פירות וירקות במקום אריזות קרטון. הרשת השקיעה במכונת שטיפה משוכללת בעזרתה שוטפים את ארגזי הפלסטיק ומשתמשים בהם שוב. לדברי נציג החברה התוצאות נהדרות וגם מייצרות חסכון כלכלי.

--------

קישורים רלוונטיים:

  1. כיצד מפעל הרוויח 500,000 ₪ מפסולת וגם היטיב עם הקהילה והסביבה?  11.05.2017
  2. תחרות והגברת אכיפה בפסולת אריזות ואלקטרונית, 15.05.2017
  3. ראיון עם איש המקצוע הבכיר בישראל בתחום הפסולת, 20.11.2016
  4. ההכרה ב"תמיר" חודשה, 30.11.2016
  5. יבואן: אני מעדיף לקחת סיכון פלילי ובלבד שלא לדווח לחוק האריזות, 07.07.2016
  6. 750,000 ₪ קנסות לגופים שהפרו את חוק האריזות, 30.09.2015
  7. מידע נוסף על פסולת אריזות | infospot