מסחר בפסולת תעשייתית: 4 גופים זכו במענק להקמת פלטפורמת מסחר
פרויקט סימביוזה תעשייתית נועד לייצר חיבורים בין גופים שיניבו עסקאות של סחר בתוצרי לוואי ופסולת תעשייתית. פוטנציאל החיסכון לתעשייה מוערך בכ-200 מיליון ₪
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 11/3/2019

משרד הכלכלה פרסם את שמות הזוכים במכרז להפעלת פיילוט סימביוזה תעשייתית. מדובר בפרויקט שנועד לייצר חיבור בין גופים שיניבו עסקאות של סחר בתוצרי לוואי של תהליכי ייצור, ופסולות כולל פסולת תעשייתית. כך שתוצרי הלוואי והפסולת של מפעל מסוים יוכלו לשמש כחומר גלם עבור מפעל אחר.

במכרז זכו 4 חברות שיחלקו ביניהן תקציב של כ-5 מיליון ₪, כאשר כל חברה תתמקד באזור אחר בארץ ותיתן מענה ברמה המקומית לגופים הפועלים ברשויות מקומיות, אזורי התעשייה ומרכזי המסחר בערים. חלק מהזוכים יפעילו פלטפורמות סחר מתקדמות שנוסו כבר בחו"ל, וחלק יפעילו מערכות שפותחו בישראל במיוחד עבור הפרויקט. זאת בנוסף למספר שיתופי פעולה של הזוכים במכרז עם חברות מובילות בתחום בחו"ל. תקופת הפיילוט תמשך כשנה, ובסופה המשרד יבחר זוכה אחד כדי להפעיל את הפרויקט ברמה הארצית.

שמות החברות הזוכות והאזורים הגיאוגרפים:

  • דנירון באזור חיפה והשרון.
  • 4S באזור הצפון.
  • יוזמת האנרגיה הטובה באזור המרכז וירושלים.
  • אביב ייעוץ עסקי באזור הדרום.

חשוב לציין שתקופת הפיילוט הרשמית  תחל רק בעוד חודשים ספורים, לאחר הקמת הפלטפורמות השונות והתאמתן לישראל. אנחנו כמובן נעדכן על כך.


כתבות רלוונטיות לנושא:

  1. משרד הכלכלה מפרסם מכרז לקידום סימביוזה תעשייתית, 15.03.2018
  2. מיליון אירו למי שיפתור את 'אתגר הפסולת הביתית', 05.02.2018
  3. פרס של מיליון אירו להמצאות חדשניות לצמצום הפסולת, 16.11.2017
  4. מענקי LIFE 2017 בקשות ביותר ממיליארד € פי 4 מהתקציב, 03.10.2017
  5. מידע נוסף על פסולת עירונית | infospot

תוצרי לוואי ישמשו כחומרי גלם

סימביוזה תעשייתית מייצרת ערך עבור התעשייה וגם עבור הסביבה. מחד, היא מצמצמת את עלויות הטיפול בפסולת תוך חיסכון בחומרי גלם, ומאידך מסייעת לשמור על הסביבה ע"י צמצום פסולות, מניעת זיהום וצמצום בצריכת משאבים.

לדוגמא מפעל אלקטרוניקה מעביר את תוצרי הנחושת המוצקים המופרדים מהשפכים הנוצרים בתהליך הייצור לשימוש כחומר גלם למפעל מתכות. החומר מועבר ללא עלות כאשר המפעל יצרן הפסולת חוסך את עלות הטיפול והשינוע של הפסולת.

דוגמא נוספת היא מפעל בינוני-קטן מתחום המזון, המספק חומרי גלם לאחת מחברות המזון המובילות והמוכרות בארץ. זרם פסולת גדול של החברה הוא אריזות פלסטיק פוליאתילן איכותיות (HDPE) בהן מגיעים חומרי הגלם. חומרים אלו הועברו לשמש כחומר גלם למפעל מתחום הפלסטיקה שמשתמש בהם עבור תהליך הייצור שלו.

פוטנציאל חסכון של 200 מיליון ₪

מינהל תעשיות במשרד הכלכלה, בראשותו של עוז כ"ץ, מקדם בשנה האחרונה את התוכנית הלאומית להתייעלות במשאבים בתעשייה וכלכלה מעגלית. זאת, על מנת להעלות את הפריון ואת כושר התחרות של התעשייה הישראלית.

סימביוזה תעשייתית היא אחד הכלים הבולטים בתחום הכלכלה המעגלית בעולם. במשרד הכלכלה מסבירים כי תכנית לאומית לסימביוזה תעשייתית שפועלת באנגליה נבחרה ע"י האיחוד האירופי כתכנית המובילה מבין 120 תכנית שנבחנו עבור התייעלות במשאבים. במהלך 5 שנות פעילותה, התכנית האנגלית ייצרה כ-2 מיליארד ₪ של רווחים או חיסכון בעלויות, 8,600 מקומות עבודה שנוצרו או ניצלו וחיסכון של מיליוני טונות של פסולת וגזי חממה.

פוטנציאל ההצלחה בישראל צפוי להיות גדול מכיוון ששיעור המיחזור בישראל נמוך יחסית לאירופה ועומד על פחות מ-20% לפסולת המוצקה. חומרים כגון פסולות של פלסטיק, מינרלים, צמיגים, אריזות פוליאתילן, מזון וחומרים מסוכנים – לכולם פוטנציאל כלכלי לשמש כמשאב במקום נטל כלכלי וסביבתי כפסולת.

לכן על פי הערכת משרד הכלכלה, החיסכון לתעשייה ולמשק בתקופת הפיילוט צפוי להסתכם בכ-200 מיליון ₪, הנובעים, בין השאר, מרווחים ממכירות פסולת, מחסכון בעלויות טיפול בפסולת, ממניעת פליטות של גזי חממה, מחסכון בשימוש במים בתעשייה, ממניעת העברה של פסולת המיועדת להטמנה, ממניעת  הצורך בסילוק חומרים מסוכנים ומחסכון בחומרי גלם בתעשייה. 

התייחסויות

מנהל מינהל תעשיות במשרד הכלכלה, עוז כ"ץ: "מדובר בפרויקט פורץ דרך עבור התעשייה, אשר עוסק ביצירת שיתופי פעולה בין גורמים בתעשייה כך שתוצרי הלוואי והפסולות של מפעל אחד יוכלו לשמש כחומר גלם בתהליך הייצור של מפעל אחר. כל זאת במקום הטמנה בעלויות גבוהות יותר או במקרים אחרים שריפת הפסולת או יצוא הפסולת לחו"ל. אנו פועלים לייצר תעשייה סביבתית ופרויקט זה הוא חלק אחד מתוכנית שנועדה לעודד ולשפר את הביצועים הכלכליים של התעשייה תוך שיפור הביצועים הסביבתיים לקידום תעשייה סביבתית, יעילה וצומחת".

---------

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה