המשרד להגנת הסביבה פרסם תיקון לתוספת של צו הקרינה המייננת, כך שייקל על הקמת מתקנים פולטי קרינה מצומצמת. ההחלטה לתקן את התוספת התקבלה כחלק מהחלטות הממשלה שנלוו לתקציב.
ההקלה תהיה באמצעות מתן פטור מהיתר הקמה והפעלה למתקנים פוטו וולטאיים שהספקם המותקן הוא עד 1 מגוואט, למתקני אגירה המיועדים לשימוש ביתי וכן לעמדות להטענת כלי רכב בחשמל, זאת עקב העדר השפעות סביבתיות משמעותיות של קרינה ממתקנים אלו.
מטרת התיקון היא לצמצם את הבירוקרטיה הנדרשת כיום להקמת המתקנים, ובכך לסייע להשיג את יעדי האנרגיות המתחדשות – 30% עד 2030.
טיוטת התיקון מפורסמת להערות הציבור באתר של משרד המשפטים. ניתן להגיש הערות עד לתאריך 17.1.2022.
כתבות רלוונטיות:
קרינה בלתי מייננת Non ionizing radiation היא קרינה אלקטרומגנטית אשר אינה גורמת ליינון, כלומר, אינה גורמת לשחרור אלקטרונים מתוך אטומים/מולקולות דרכם היא עוברת. זאת בניגוד לקרינה מייננת.
הקרינה הבלתי מייננת נחשבת לפחות מסוכנת לבריאות מקרינה מייננת, אך גם היא עלולה לפגוע בתאים חיים באופן עקיף.
המשרד להגנ"ס אחראי גם על תחום הקרינה ומדיניותו בתחום הקרינה הבלתי מייננת מבוססת על עיקרון הזהירות המונעת, במטרה למזער, ככל האפשר בטכנולוגיות הקיימות ובעלות סבירה את חשיפת הציבור לקרינה. הוא מפקח על מקורות הקרינה ועל נותני שירותים בתחום הערכת החשיפה לקרינה ומדידת הקרינה באמצעות היתרי קרינה המונפקים מכוח החוק.
בדברי ההסבר לתיקון החוק, המשרד מציין כי מתן הפטור מהיתר להקמת מתקני אגירה ביתיים, הקמה והפעלה למתקנים פוטו וולטאיים מסוימים ועמדות הטעמת כלי רכב יסייע להשיג את יעדי האנרגיה המתחדשת של ישראל. זה יקרה בזכות מתן הפטור מהיתר כך שיהיה אפשר לבזר את העומס ברשת החשמל וכך להפחית מעט את קצב פיתוח רשת ההולכה הנדרש.
---
מסמכים רלוונטיים: