סיכום ועידת האקלים בגלזגו
הוועידה הסתיימה ללא הישגים משמעותיים וללא התחייבות מפורשת וברורה לעמוד ביעד עליית טמפרטורה מרבית של 1.5 מעלות לכל היותר. עם זאת, נקבע כי המדינות ייפגשו שוב בשנה הבאה ויציגו יעדי צמצום פליטה שאפתניים יותר
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 17/11/2021

ועידת האקלים בגלזגו הסתיימה עם הישגים מתונים: המדינות הסכימו להעמיק את הפחתת פליטות גזי החממה שלהן ולהפחית את הסובסידיות לדלקים פוסיליים ואת השימוש בפחם, כמו גם לצמצם את פליטת המתאן עד לסוף העשור ולהפסיק את בירוא היערות.

לצד זאת, לא נקבעו יעדים שאפתניים מספיק לצמצום פליטות גזי החממה העולמיות, שיבטיחו עלייה מרבית של 1.5 מעלות עד שנת 2100, אם כי המדינות התחייבו להציב יעדים משופרים בשנה הבאה.

כמו כן, סוכם על הפחתה ולא על עצירת השימוש בדלקים פוסיליים, אף שיש קונצנזוס מדעי לגבי הנזקים שלהם לסביבה. ולבסוף, כל הסעיפים שהמדינות הסכימו עליהן לא מחייבים אותן ולא יופעלו עליהן סנקציות במקרה של הפרתם.


כתבות רלוונטיות:

  1. בנט: אפס פליטות ל-2050, 02.11.2021
  2. החלטות ממשלה בתחום האקלים, 26.10.2021
  3. מאחורי הקלעים של התוכנית הלאומית, 07.10.2021
  4. הממשלה אישרה יעדי אקלים חדשים, 26.7.2021
  5. מידע נוסף על שינוי אקלים | infospot

חשש לעלייה של יותר מ-1.5 מעלות עד סוף המאה

לפי ההתחייבויות הנוכחיות של המדינות, קיים חשש כי עד סוף המאה תהיה התחממות גלובלית של של יותר מ-1.5 מעלות – היעד שמדענים הגדירו כהכרחי. מה שקובע את קצב ההתחממות הוא יעדי הפחתת הפליטות שהציבו המדינות לעשור הקרוב, וכרגע יש סיבה לדאגה משום שהיעדים לא מספקים.

זאת הייתה המטרה העיקרית שביקשו להגיע אליה בגלזגו וטרם הושגה נכון לעכשיו: להשיג התחייבות מהמדינות לצמצום את הפליטות עד 2030 כדי להבטיח עלייה מרבית של לא יותר מ- 1.5 מעלות עד לסוף המאה.

רבות מהמדינות קבעו יעד של איפוס פליטות עד שנת 2050 – בדומה לישראל – אך נמנעו מלקבוע יעד שאפתני גם לשנים הקרובות. בהקשר זה יש לציין כי הודו הצטרפה לראשונה למדינות שהתחייבו על איפוס פחמן, אך הודיעה שתגיע לזה רק בשנת 2070, באיחור של 20 שנה. ההסכם הנוכחי משאיר את יעד ה-1.5 מעלות בחיים – כלומר עם סיכוי התממשות – אך לא ברור עדיין איך זה יקרה. אולי בוועידת האקלים בשנה הבאה המדינות יציבו יעדים שיתמכו בכך.

ההתחממות הצפויה תגרום לריבוי אירועי קיצון, לרבות הצפות, שריפות, שיטפונות ובצורת כמו גם לפגיעה במגוון הביולוגי ולעליית מפלס הים, שישפיעו בתורן על איכות החיים והבריאות של האוכלוסייה.

המדינות יפגשו שוב בשנה הבאה

עקב אי ההצלחה להגיע ליעדים שאפתניים במיוחד בוועידה בגלזגו, נקבע כי בשנה הבאה ייפגשו שוב המדינות, כדי להציג יעדים משופרים. ועידת האקלים הבאה תתקיים בנובמבר 2022 בשארם א-שייח שבמצרים.

חשוב במיוחד להביא את סין והודו להציג יעדים משופרים, שכן שתי המדינות הללו אחראיות לבדן ל-40% מפליטות גזי החממה ובלעדיהן לא יתאפשר שינוי ממשי.

למרות ההתחייבות לסייע למדינות הפגיעות – הקופה כמעט ריקה

בהסכמים קודמים נקבע כי המדינות המפותחות, אשר הן בעיקר אחראיות להתחממות הגלובלית, יסייעו כלכלית למדינות הפגיעות ביותר להיערך לתוצאות המשבר, זאת באמצעות הפקדת כספים בקרן ייעודית. אלא שהמדינות לא עמדו בהתחייבותן והקופה נשארה כמעט ריקה. בגלזגו, סקוטלנד הייתה היחידה שנקבה בסכום שאותו תעביר לטובת המדינות הפגיעות.

---

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה