ניקוי מפגעי האסבסט בגליל המערבי ממשיך להטריד את תושבי נהריה והאזור. למרות שחלק גדול מהאסבסט בגליל המערבי הוסר וטופל בשנים האחרונות, נותרו עוד מספר מוקדי אסבסט. בין היתר נותר לנקות את הקרקע המזוהמת באסבסט בשטח מפעל איתנית שייצר את האסבסט במשך עשרות שנים.
בשנה האחרונה פנו תושבי נהריה, עיריית נהריה ועמותת אדם טבע ודין למשרד להגנת הסביבה והציגו טענות בדבר התנהלות לקויה לכאורה בפרויקט טיהור שטח מפעל האסבסט איתנית. המפעל נמצא באזור התעשייה שגובל בעיר נהריה מצפון. הפונים חוששים שההתנהלות הלקויה בניקוי השטח מביאה לפיזור סיבי אסבסט באוויר הפתוח ומסכנת בכך את תושבי הסביבה.
הפונים טוענים בין היתר כי נעדרים אמצעי מיגון נאותים, אין הקפדה על נהלי עבודה ובטיחות, קיים ניגוד עניינים בהעסקת הקבלנים והמפקחים על ידי המפעל שמממן את העבודות, ועוד.
אין להקל ראש בטענות הקשורות לאסבסט. די להזכיר כי בנפת עכו שיעור התחלואה בסרטן הקטלני והנדיר 'מזותליומה', המיוחס לחשיפה לאסבסט, גבוה פי 5 מאשר בשאר חלקי הארץ ונחשב לאחד הגבוהים בעולם. סימני המחלה מופיעים רק 40-20 שנה לאחר החשיפה הראשונה.
על רקע החששות של תושבי נהריה, בשבוע שעבר עדכן המשרד להגנ"ס כי בהמשך למפגש עם תושבים שקיימו בחודש מארס 2019, ניתן למפעל היתר להמשך עבודות הניקוי של קרקע המפעל, הפעם למקטע נוסף המהווה 20% משטח המפעל. עד כה נוקו 35% משטח המפעל. העבודות שבהיתר זה צפויות להימשך כשנה וחצי.
כתבות רלוונטיות לנושא:
מפעל איתנית בנהריה ייצר 'אסבסט צמנט' משנות ה-50. במהלך שנות פעילותו המפעל מכר ומסר שאריות יצור אסבסט לגורמים שונים שהשתמשו בהם לחיפוי קרקע בדרכים, שבילים, מגרשי חניה ועוד. כל רכב שנסע על השבילים הללו והרים ענן אבק גרם לסיכון חשיפה לאסבסט. במיפוי שנעשה בדיעבד זוהו למעלה מ-340 אתרים בגליל המערבי שבהם נדרש ניקוי הקרקע מאסבסט.
רק בשנות ה-80 החלה להתעורר מודעות עולמית בנוגע לסכנה הבריאותית מחשיפה לאסבסט, ובשנות ה–90 מרבית מפעלי האסבסט בעולם נסגרו. גם מפעל איתנית נסגר בסוף שנות ה-90.
בשנת 2011 החל מגה-פרויקט של ניקוי קרקעות הגליל המערבי מאסבסט. שלב א' של פרויקט ניקוי האסבסט הסתיים ב-2017, לאחר שפונו כ-120,000 טון פסולת אסבסט מכ-340 אתרים, בתקציב של 325 מיליון ₪ (150 מיליון ₪ מהסכום מומן על ידי חברת איתנית בהתאם להחלטת ביהמ"ש).
סרטון: סיכום שלב א' פרויקט ניקוי קרקעות הגליל המערבי מאסבסט
כבר בשנת 2012 החלו עבודות לפינוי קרקע מזוהמת בפסולת אסבסט בשטח מפעל איתנית, במטרה לנקות את השטח, להסיר את הפוטנציאל לסיכון הציבור ולאפשר בו שימושים אחרים בעתיד.
בסוף שנת 2017 בוצע סקר קרקע מלא של שטח המפעל (170 דונם) למיפוי ואיתור של אזורי הטמנת פסולת אסבסט בשטחו. במסגרת סקר הקרקע, נחפרו 922 בורות לעומק 1.5 מ' במרחק 10 מ' האחד מהשני. בכ-15% (135 בורות) מהבורות נמצא אסבסט ובהתאם גובשה תוכנית עבודה לפינוי האסבסט בצורה מדורגת מצפון לדרום.
עד כה, נוקו כ-35% משטח המפעל. ההיתר הנוכחי שניתן בשבוע שעבר מתייחס לניקוי האסבסט מ-20% נוספים משטח המפעל (37 דונם). ההיתר הנוכחי כולל גם תנאים לביצוע הריסה של שלושה מבנים (ששימשו בעבר כמשרדים וכמעבדות) ולניקוי הקרקע באזורים שהוטמנה בהם פסולת אסבסט ויש לפנות מהם קרקע מזוהמת.
השטח המיועד חולק לארבעה מקטעים והעבודה תתבצע בהדרגה מצפון לדרום. בעת העבודה על כל מקטע, הוא ייגודר, ורשת מתזים תיפרס להרטבת אזור העבודה לצמצום פיזור סיבי אסבסט לסביבה. עוד כולל ההיתר הנחיות לאופן ביצוע פירוק מבני הבטון (והוצאתם כפסולת בניין ללא גריסה באתר עצמו), סילוק והטמנה של פסולת מהשטח, דרישות לדיגום וחובות דיווח.
המשרד להגנ"ס מציין כי בעת מתן היתרים הממונה במשרד שוקלת את תוכנית העבודה שמציג מפקח אסבסט פריך, וקובעת תנאים מתוך שיקול דעת ונקיטת זהירות מרבית, זאת במטרה שהניקוי יבוצע ללא פיזור סיבי אסבסט לסביבה. המשרד להגנ"ס מפקח פיקוח הדוק על ביצוע העבודות ועל העמידה בתנאי ההיתרים.
----------
מסמכים רלוונטיים: