משבר פסולת אורגנית
עימות בין המשרד להגנת הסביבה וחברת ורידיס סביב השימוש בתוצרי מפעל הטיפול בפסולת אורגנית בבקעת הירדן. לא ברור איך המצב ייפתר בהיעדר חלופות
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 03/7/2022

המשרד להגנת הסביבה הודיע כי בעקבות הגברת הפיקוח שלו באזור בקעת הירדן על פיזור לא מבוקר בשטח פתוח של חומר אורגני שמקורו באתר הקומפוסט שליד הישוב משואה, חברת ורידיס הודיעה למתקני המיון כי האתר יפסיק לקלוט פסולת אורגנית לטיפול, באופן מיידי.

מכיוון שכיום אין בישראל חלופות לטיפול בפסולת אורגנית, המשמעות היא שמתקני המיון ייאלצו לשלוח את הפסולת האורגנית המופרדת להטמנה ולשלם היטל הטמנה יקר של 111 ש"ח לטון. העלות הזו בוודאי תגולגל לרשויות המקומיות.

בנוסף לפן הכלכלי, המצב החדש מייתר את תהליך המיון של הפרדת זרם הפסולת האורגנית משאריות הפסולת שלא ניתנות למיחזור, מכיוון ששניהם יישלחו להטמנה. בעקבות כך כמות הפסולת שתשלח להטמנה תגדל ושיעור המיחזור יצטמצם. בדיוק הפוך למטרות של המשרד להגנ"ס.

המשרד להגנ"ס מדגיש כי הוא אמנם עצר פעילות של פיזור לא מוסדר לכאורה של חומר אורגני בשטחים פתוחים, אך הוא לא עצר את פעילות אתר הקומפוסט במשואה שיכול להמשיך לקלוט את החומר האורגני הממוין ולטפל בו כדין.

לכן, במשרד להגנת הסביבה מדגישים כי הם רואים בחברת ורידיס את האחראית הבלעדית למשבר, וכי עליה לפעול מיידית למתן מענה חוקי לתחנות המיון והרשויות המקומיות. יחד עם זאת, בשל הצעד החד-צדדי של ורידיס, במשרד גם אומרים כי הם יבחנו חלופות בתיאום עם הרשויות המקומיות והמתקנים השונים.

ורידיס אמרו בתגובה כי המשרד להגנ"ס מדבר בשני קולות סותרים: פעם מבקש מהם להמשיך ולקלוט פסולת אורגנית, ובקול אחר מטיל מגבלות על השימוש בקומפוסט, "אנו קוראים למשרד להתגייס יחד עימנו למציאת פתרון כולל ונכון, ולעסוק פחות בניהול קמפיינים יחצניים על גבינו". התגובה המלאה בתחתית הכתבה.


כתבות רלוונטיות:

  1. 4 נעצרו בפשיטה על אתרי פסולת שקשורים להטמנה לא חוקית, 16.5.2022
  2. בית המשפט גזר חודשיים מאסר על משליך פסולת, 24.4.2022
  3. המשטרה הירוקה פשטה על שני אתרי פסולת פיראטיים, 12.4.2022
  4.  23עצורים בפשיטה על עסק פיראטי לפינוי פסולת, 15.2.2022
  5. המשטרה פשטה על אתר פסולת פיראטי בכרם שלום, 06.2.2022
  6. למידע נוסף על פסולת | infospot

ללא פתרון לשימוש בקומפוסט, האתר מסרב לקלוט פסולת אורגנית

ורידיס מפעילה את האתר הגדול בישראל לטיפול בפסולת אורגנית עירונית, ליד היישוב משואה שבבקעת הירדן. האתר קולט פסולת אורגנית שמקורה בפסולת ביתית שמגיעה לאחר מיון בתחנות מיון פסולת שונות. באתר משואה מתבצע תהליך קומפוסטציה שהופך את הפסולת האורגנית לקומפוסט – דשן חקלאי שמשווק ללקוחות.

כעת המשרד להגנ"ס טוען כי חלק מהחומר מפוזר באופן לא מבוקר בשטח – פעולה אותה המשרד עצר. ככל הנראה, הצעד של המשרד להגנ"ס בלם את אחד מאפיקי השימוש העיקריים של תוצרי מתקן הטיפול במשואה, שכעת נותר ללא מענה עבור חלק מהתוצרת שלו והחליט להפסיק לקלוט פסולת אורגנית.

תביעה ייצוגית נגד אתר הטיפול בפסולת אורגנית במשואה

בנוסף לארועים האחרונים, בחודש מאי ארגון אדם טבע ודין הגיש תביעה ייצוגית נגד חברת ורידיס, המשרד להגנת הסביבה, מועצת התכנון באיו"ש ונגד גורמים נוספים. כתב התביעה מבקש לבטל את האישור שנתנה מועצת התכנון באיו"ש לתוכנית המתאר שמסדירה את פעילות אתר הקומפוסט משואה, הן בשל מפגעי ריח והן בשל סימני שאלה בדבר אופי הפעילות באתר.

כתב התביעה טוען כי לפני שהוועדה נתנה את האישור, היה עליה לוודא כי המתקן אכן מייצר קומפוסט תקני, משום שהתוצר הסופי כולל חתיכות זכוכית, פלסטיק, מתכת וחומרים נוספים, שגורם לכך שהחקלאים לא מוכנים להשתמש בו לגידולים חקלאיים.

האתגרים של טיפול בפסולת אורגנית

חומר אורגני מהווה כ-40% ממשקל הפסולת הביתית. אחד הפתרונות המקובלים לטיפול בפסולת אורגנית הוא הפיכתו לקומפוסט – דשן חקלאי. אלא שאיכות הקומפוסט שנוצר מפסולת אורגנית שהופרדה במתקני מיון נמוכה (בהשוואה לקומפוסט מהפרדה במקור), ולכן יותר קשה למצוא לה שימושים חקלאיים.

המשרד להגנת הסביבה החל לפעול לאחרונה לקדם הפרדת פסולת אורגנית במקור, אך מדובר בצעדים ראשונים שייקח עוד שנים להטמיעם בקרב הציבור והמגזר העסקי. חשוב גם לזכור שהניסיון הקודם של המשרד לקדם הפרדה במקור ברשויות המקומיות באמצעות פח חום – נכשל. כלומר בשנים הקרובות כנראה לא יהיה זרם של פסולת אורגנית מופרדת במקור, אלא רק פסולת אורגנית המופרדת במתקני מיון.

במקביל, המשרד להגנ"ס פועל לתמוך בהקמת מתקנים מתקדמים לטיפול בחומר האורגני בשיטות של עיכול אנאירובי וקומפוסטציה סגורה, אך ייקח שנים עד שהמתקנים האלה יקומו ויפעלו, ולא ברור האם הם נותנים מענה לפסולת אורגנית שלא הופרדה במקור, אלא במתקן מיון.

כלומר, נחוץ פתרון לטווח הקצר והבינוני, של שימושים מותרים בקומפוסט שנוצר מפסולת אורגנית שמקורה במתקני מיון פסולת עירונית.

התייחסויות

מחברת ורידיס נמסר: "המשרד להגנת הסביבה מתנער מאחריותו הישירה למצב שנוצר, תוך גלגול האחריות על ורידיס. המשרד מדבר בשני קולות סותרים: פעם מבקש מורידיס להמשיך ולקלוט פסולת אורגנית ללא מגבלה, ובקול אחר מטיל מגבלות על השימוש בקומפוסט,  שהוא התוצר העיקרי בתהליך.

אנו קוראים למשרד להתגייס יחד עימנו למציאת פתרון כולל ונכון, וכן לעסוק פחות בניהול קמפיינים יחצניים על גבינו".


עורכי דין בתחום איכות הסביבה: