מערכות ביוב קרסו בגוש דן ואשדוד בעקבות הגשם; חופי ים נסגרו מחשש לזיהום
כמדי שנה, עם בוא הגשמים החזקים קווי ביוב קורסים ושפכים מוזרמים לים ולנחלים. משרד הבריאות הוציא אזהרת רחצה לחופי גוש דן ואשדוד. לדברי עמותת צלול: פגיעה בבעלי החיים הימיים וסכנה לאיכות המים המופקים ממתקני התפלה
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 28/12/2022

משרד הבריאות פרסם אזהרת רחצה בכל חופי אשדוד ובחופי תל אביב, בת ים והרצליה, זאת עקב זרימת ביוב לים בעקבות הגשמים החזקים.

הגשמים החזקים בימים האחרונים גרמו לקריסת קו ביוב וגלישת שפכים לים באשדוד ממספר תחנות שאיבה לביוב. בגוש דן, מי גשמים ונגר עילי חדרו למערכות האיסוף של "איגודן" וגרמו לזרימה לים של מי גשמים מהולים בביוב שיצאו ממוצא החירום של תחנת הכח רידינג בתל אביב.

אירועי גשם לא אמורים להשפיע על פעילות של מט"שים משום שמערכות הביוב והניקוז של מי הגשמים אמורות להיות נפרדות. מערכות הביוב העירוניות מובילות את הביוב למט"ש ואילו מערכות הניקוז העירוניות מובילות מי גשמים לאזורי חלחול, לנחלים ולים. אלא שבמקומות רבים יש חיבורים פיראטיים או היסטוריים בין מערכות הביוב והניקוז, כך שבעת אירוע גשם גדול המט"ש קולט כמות מים גדולה מכפי שהוא מתוכנן לשאת, ואז התוצאה היא גלישה של ביוב גולמי מהמט"ש אל סביבתו, או הזרמה של ביוב גולמי מהמט"ש אל נחלים או לים כדי למנוע את קריסתו. התופעה חוזרת כאמור מדי שנה.

בעמותת צלול מוסיפים כי גם התכנון הלקוי וריבוי הבטון והבנייה מקשים על מי הגשמים לחלחל לאדמה ולמי התהום.


כתבות רלוונטיות:

  1. אושרו 22 פרויקטים לשיקום נחלים ולניהול ניקוז, 24.11.2022
  2. גם השנה הגשם גרם לסגירת החופים, 29.11.2020
  3. עיריית אשדוד נגד רשות המים ומועצה אזורית באר טוביה, 08.6.2022
  4. צלול: במהלך החורף חופי הים היו מזוהמים במשך 64 ימים, 24.04.2018
  5. למידע נוסף על זיהום ים | infospot

1.2 מיליארד ₪ יוקצו למניעת שיטפונות

עמותת צלול קוראת למשרד להגנת הסביבה להגביר את האכיפה והפיקוח על תופעת החיבורים הלא חוקיים בין צינורות ביוב למרזבים, לערוך דגימות יסודיות לאיתור שפכים שמוזרמים לים ולנחלים, ולדאוג שהרשויות פועלות לקדם תכניות עבודה למיגור התופעה הקשה.

בטווח הארוך יש לשפר את מערכות הניקוז. לפני כחצי שנה דיווחנו שמשרד האוצר, משרד החקלאות ורשות מקרקעי ישראל (רמ"י) חתמו על הסכם להקצאת כ-1.2 מיליארד ₪ לשיפור מערכות הניקוז בארץ. התקציב מיועד לקידום 13 פרויקטים לתכנון והקמה של תשתיות ניקוז אגניות בין השנים 2026-2022. הסכום מתווסף לתקצוב השוטף של משרדי האוצר והחקלאות לנושא, העומד על כ-275 מיליון ₪ לשנים אלה.

משרדי הממשלה ורמ"י חתמו על העברת התקציב כחלק מההיערכות לשינוי האקלים, שמתבטא בהתגברות אירועי מזג אוויר קיצוניים ובהם גשמים חזקים שגורמים לעלייה במקרי שיטפונות והצפות בארץ ובעולם. כזכור, רק לפני שנתיים הצפות בנהריה גבו חיי אדם.

לאחרונה, משרדי החקלאות והסביבה סיכמו כי יממנו במשותף 22 פרויקטים ספציפיים של שיקום נחלים וניהול נגר וניקוז ברחבי הארץ בסכום של 43 מיליון ₪. כמה מהפרויקטים, למשל, מיועדים להגן על העיר חדרה מפני הצפות ולשקם את נחל חדרה.

אשדוד תבעה עקב הזרמת קולחים מזוהמים לנחלים ולים

עיריית אשדוד מתמודדת לא רק עם ההצפות שגורמים הגשמים שיורדים בשטחה אלא גם עם הזרמות ביוב מרשות מקומית שכנה.

ביוני האחרון דיווחנו כי העירייה הגישה תביעה תקדימית נגד המועצה האזורית באר טוביה ורשות המים. לפי כתב התביעה, למעלה מ-3 שנים ומדי חורף מוזרמים בניגוד לחוק מאות אלפי קוב' של קולחים מזוהמים ממכון טיהור השפכים חצור שנמצא באחריות המועצה האזורית באר טוביה.

משם הם זורמים לנחל ברקאי, לנחל לכיש ולחופי הים של אשדוד ומסכנים את בריאות הציבור. רשות המים התחייבה להקים תשתית שתמנע את ההזרמה אך לא הגישה תוכנית סדורה לפי לוח הזמנים שהוגדר, כך לפי כתב התביעה.

זאת כנראה הייתה הפעם הראשונה שהוגשה תביעה שבמסגרתה בית המשפט התבקש לתת צו לפי החוק למניעת מפגעים כדי לטפל בבעיית המט"שים הגולשים. לפי החוק, אפשר להוציא צו נגד מי שגורם למפגע סביבתי ולדרוש ממנו להימנע ממעשיו. בתוך כך, עיריית אשדוד ביקשה שבית המשפט יורה למועצת באר טוביה להימנע מהזרמת קולחים ממאגרי חצור ולהקים פתרון תשתית שימנע הזרמה של קולחים מזוהמים לנחלים ולים.


חברות ומעבדות לטיפול ובדיקה של שפכים תעשייתיים: