המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות פרסמו בשבוע שעבר מספר אזהרות הנוגעות לרחצה בכל חופי הים ובפרט בנחל פולג וסביבתו, ליד העיר נתניה. האזהרות פורסמו בשל הגשמים שגרמו לזרימת מי נגר עילי משולבים בפסולת לכיוון הים, ובמקרה של נחל פולג - בשל קריסת קו כניסת השפכים במט"ש קולחי השרון שהוביל לזרימת שפכים לנחל פולג ולים.
כתבות רלוונטיות:
מדיווח המשרד להגנ"ס עולה כי האירוע בנחל פולג נגרם כתוצאה מהגשמים האחרונים, שגרמו לקריסת צינור ביוב בכניסה למט"ש. הביוב פרץ וזרם לנחל פולג ומשם לים.
בניסיון לפתור את הבעיה, מפעילי המט"ש ביצוע מעקף לקטע הצינור שקרס ולאחר מספר שעות הפעילו מעקף ומשאבה זמנית בנקודה שקרסה. לצד אזהרת הרחצה, המשרד להגנ"ס ציין כי בהתאם לממצאי האירוע הוא ישקול אם לנקוט באמצעי אכיפה נגד המט"ש.
אירועי גשם לא אמורים להשפיע על פעילות של מט"שים מכיוון שמערכות הביוב ומערכות הניקוז של מי הגשמים אמורות להיות מערכות נפרדות. מערכות הביוב העירוניות מובילות את הביוב למט"ש ואילו מערכות הניקוז העירוניות מובילות מי גשמים לאזורי חלחול, לנחלים ולים.
אלא שבמקומות רבים יש חיבורים פיראטיים או היסטוריים בין מערכות הביוב והניקוז, כך שבעת אירוע גשם גדול, המט"ש קולט כמות מים גדולה מכפי שהוא מתוכנן אליה והתוצאה היא בד"כ גלישה של ביוב גולמי מהמט"ש אל סביבתו או הזרמה של ביוב גולמי מהמט"ש אל נחלים או לים. תופעה שחוזרת כאמור מדי שנה.
במקביל לזרימת הביוב בנחל פולג וסביבתו, פורסמה אזהרת משרד הבריאות שכללה את כל חופי הרחצה בארץ מחשש לזיהום הים בשל זרימת מי גשמים מזוהמים. תופעה מוכרת שחוזרת מדי שנה.
בעיית זיהום הים מניקוז מי הגשמים חמורה במיוחד בגשם הראשון. כמויות גדולות של פסולת ושמנים המלווים בזיהום חיידקי ממקור צואתי והפרשות בעלי חיים שהצטברו במשך עונת הקיץ נשטפים בבת אחת אל מערכות הניקוז שמובילות לים וגורמות לזיהום מי הים בסמוך לחופים. לאחר הגשם הראשון אנו עדים לתמונות של דגים מתים במים, נוזלים שחורים שזורמים לים ועוד.
הגשם הראשון מלווה פעמים רבות בסגירת חופי רחצה מחשש לבריאות הציבור, כמו שקרה במקרה הנוכחי.
בעיה נוספת שייחודית לגשם הראשון היא הצפות שנגרמות מהצטברות של פסולת מוצקה, בעיקר פלסטיק, שנתקעת בפתחי הניקוז ומונעת ממי הגשמים לזרום במערכת הניקוז.
לקראת עונת הגשמים המשרד להגנ"ס העביר לרשויות החופיות המלצות לניקוי מערכת הניקוז העירוניות במטרה למזער את אירועי זיהום החופים ומי הים. זאת לצד הסיוע שהוא מציע במסגרת תוכנית "חוף נקי" במימון הקמת תשתיות למניעת הגעת פסולת לחופים ממערכות הניקוז.
לצד ההמלצות הנוגעות לניקוי מערכות הניקוז, הצעד החשוב ביותר לצמצום זיהום הים הוא צמצום כמות המים שזורמת בנקזים. כדי לצמצם אותה נדרש תכנון עירוני נכון אשר משאיר שטחי קרקע חשופים לחלחול מי גשמים ומביא בחשבון גם אירועי קיצון של גשם חזק.
בנוסף להמלצות ניקוי מערכות הניקוז, לפני כשנתיים המשרד פרסם מסמך הנחיות לגבי נקזים שמתחברים למערכות איסוף מי הגשמים העירוניות ומזרימים את מי הגשמים לים. הדרישות כללו צמצום מספר המוצאים בחופים, העדפת מיקומים עם פוטנציאל נזק מופחת, הרחקת מיקום הנקז מקו החוף, צמצום פגיעת הזרימה ברצועת החוף, טיפול חזותי בנקז, הימנעות מבניית משטחם קשיחים בחזית מוצא לים, חיבור הנקז לתחנת שאיבה לביוב בקיץ והתקנת אמצעים לאיסוף פסולת.
כמו כן, דרישה נוספת נגעה להקמת נקז במסגרת היתר בנייה ובתחזוקתו ולפיה יש למנוע חיבורים פיראטיים ולתחזק את רצועת החול במהלך עונת הגשמים.
אמנם הרשויות המקומיות אחראיות לתכנון נכון ותחזוקה של מערכות הניקוז העירוניות, אך חשוב לזכור שהפסולת והשמן שמגיעה עם מי הגשמים למערכות הניקוז מגיעה בחלקה מבתי מגורים ומשטחים שבבעלות עסקים, לכן התחזוק והניקוי של מערכות ניקוז בשטחים מסחריים ופרטיים בידי בעלי עסקים, מפעלים, מוסדות ציבור ומבני מגורים חשובים גם הם להבטחת ים נקי.
חשוב לזכור כי פסולת שהצטברה במערכת הניקוז עלולה להיתקע ולמנוע ממי הגשמים לזרום, ובכך לגרום להצפה של משטחים וגגות – תופעה מוכרת שחוזרת על עצמה בכל חורף ומהווה סיבה נוספת להקפיד ולבדוק את מערכות הניקוז מבעוד מועד.
---------
מסמכים רלוונטיים: