מקדימים ניקוי לזיהום: עסקים, מוסדות ציבור, מבני מגורים ורשויות מקומיות צריכות להיערך לעונת הגשמים ולנקות ולתחזק את מערכות הניקוז שבשטחן. פסולת שהצטברה במהלך הקיץ עלולה לזרום לנחלים ולים ולגרום לזיהום. בנוסף הפסולת עלולה להיתקע במערכת הניקוז, לגרום לסתימה והצפה של משטחים וגגות.
המשרד להגנת הסביבה מזכיר לרשויות המקומיות שבשטחן חוף ים לנקות ולבצע תחזוקה מונעת למערכות הניקוז העירוניות לפני שמתחילה עונת הגשמים, כדי למנוע את זיהום הים וחופיו; בנוסף, המשרד מציע לרשויות תמיכה להקמת תשתיות למניעת הגעת פסולת לחופים מניקוז מי הגשמים.
כתבות רלוונטיות:
בחופי הים התיכון ובחופי אילת יש כ-166 צינורות ניקוז עירוניים של מי נגר עילי, שמובילים לחוף הים, במרחק קטן ביותר מקו המים. מי נגר עילי הם מי גשמים שלא מחלחלים בקרקע וזורמים על פני השטח ואל תוך מערכות ניקוז עירוניות.
ככל שהבנייה העירונית מכסה שטח גדול יותר בבטון ואספלט ומותירה פחות קרקע טבעית חשופה, יש יותר מי גשם שלא מחלחלים למי התהום, אלא זורמים אל מערכות הניקוז העירוניות שבחלקן, מובילות לחופי הים.
בנוסף, שינוי האקלים גורם לאירועי גשם חזקים יותר, בהם יורדת כמות גשם גדולה בפרק זמן קצר, מה שגורם למי גשם רבים יותר לזרום לניקוז, במקום לחלחל. במקרים קיצוניים, גשם חזק יכול לגרום לאירוע הצפה דוגמת ההצפה של נחל הגעתון בנהריה בחורף שעבר, שגרמה לנזקים של כ 200 מיליון ₪ בעיר, ואף גבתה את חייו של אדם, מוטי בן שבת, שניסה לסייע למשפחה שנלכדה באזור מוצף.
לקראת עונת הגשמים, המשרד להגנ"ס העביר לרשויות החופיות המלצות לניקוי מערכת הניקוז העירוניות במטרה למזער את אירועי זיהום החופים ומי הים. כמו כן, המשרד מסייע לאותן רשויות במימון הקמת תשתיות למניעת הגעת פסולת לחופים ממערכות הניקוז, במסגרת תוכנית "חוף נקי".
הרשויות נקראות לדאוג לסילוק הפסולת שהצטברה בקולטנים, בצנרת ובתעלות הניקוז העירוניות, כדי למנוע מהן לזרום לים. כמו כן, המשרד קורא לרשויות לערוך בדיקות מקיפות בתעלות הניקוז ובתחנות השאיבה, ולפעול להתקנת מערכות סינון קבועות לאיסוף פסולת ממערכות הניקוז.
בעיית זיהום הים מניקוז מי הגשמים חמורה במיוחד בגשם הראשון, היורה. כמויות גדולות של פסולת ושמנים המלווים בזיהום חיידקי ממקור צואתי והפרשות בעלי חיים שהצטברו במשך עונת הקיץ, נשטפים בבת אחת אל מערכות הניקוז שמובילות לים וגורמות לזיהום מי הים בסמוך לחופים.
לכן לאחר הגשם הראשון אנו עדים לתופעות של סגירת חופי רחצה מחשש לבריאות הציבור, תמונות של דגים מתים במים, נוזלים שחורים שזורמים לים ועוד.
בעיה נוספת שייחודית לגשם הראשון, היא הצפות שנגרמות מהצטברות של פסולת מוצקה, ובעיקר פלסטיק, שנתקעת בפתחי הניקוז ומונעת ממי הגשמים לזרום במערכת הניקוז.
דוח ניטור לאומי לפסולת ימית, מצא שבקרקעית הים סמוך לחוף (10-30 מטר עומק מים), נמצאה עליה בכמות הפסולת בעונת החורף בהשוואה לקיץ. העלייה נובעת, ככל הנראה, מזרימת הפסולת דרך מערכות הניקוז העירוניות בתקופת הגשמים.
ככלל, מכיוון שהים (והנחלים) הם המקום הנמוך ביותר, לא ניתן למנוע זרימת מי גשם למערכות ניקוז שמובילות לנחלים ולים, אך ניתן לצמצם את כמות המים שזורמים לים ולהגדיל את כמות המים שמחלחלים למי התהום וכך להרוויח פעמיים – גם למנוע את זיהום הים וגם להגדיל את כמות המים הזמינים לשאיבה ממי התהום – כמי שתייה.
הצעד החשוב ביותר לצמצום כמות המים שזורמת בנקזים היא תכנון עירוני נכון שמשאיר שטחי קרקע חשופים לחלחול מי גשמים שלוקח בחשבון גם אירועי קיצון של גשם חזק.
אך גם אם צמצמנו את כמות המים שתזרום בניקוז, עדיין יזרמו שם מים, והם יסחפו איתם את הפסולת שהצטברה וזה יגיע לים. לכן, לפני כשנתיים פרסם המשרד להגנ"ס מסמך הנחיות לתחזוקת נקזים עירוניים המזרימים את מי הגשמים הנאספים במערכות האיסוף העירוניות לחוף הים.
המשרד דורש לתכנן את מיקום פתח צינור הניקוז בחוף הים בדגש על צמצום המפגע הסביבתי באמצעות: צמצום מספר פתחי ניקוז בחופים, העדפת מיקום עם פוטנציאל נזק מופחת, הרחקת מיקום הנקז מקו החוף, צמצום פגיעת הזרימה ברצועת החוף, טיפול חזותי בנקז, הימנעות מבניית משטחם קשיחים בחזית מוצא לים, חיבור הנקז לתחנת שאיבה לביוב בקיץ והתקנת אמצעים לאיסוף פסולת ועוד.
כמו כן מציב המשרד דרישות בהקמת הנקז, במסגרת היתר בנייה, ובתחזוקתו הכוללות: מניעת חיבורים פיראטיים ותחזוקת רצועת החול במהלך עונת הגשמים.
אמנם הרשויות המקומיות אחראיות לתכנון נכון ותחזוקה של מערכות הניקוז העירוניות, אך חשוב לזכור שהפסולת, והשמן שמגיעה עם מי הגשמים למערכות הניקוז, מגיעה בחלקה משטחים שבבעלות עסקים ובתי מגורים.
לכן, גם בעלי עסקים, מפעלים, מוסדות ציבור ומבני מגורים צריכים לתחזק ולנקות את מערכות הניקוז שבשטחן לפני הגשם הראשון, ולאורך עונת הגשמים.
חשוב לזכור כי פסולת שהצטברה במערכת הניקוז עלולה גם להיתקע ולמנוע ממי הגשמים לזרום – ולגרום להצפה של משטחם ושל גגות – תופעה שאנו רואים בכל חורף. וזו סיבה נוספת להקפיד ולבדוק את מערכות הניקוז מבעוד מועד.
השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל: "הגשמים בפתח, ואני פונה לכלל רשויות החוף כדי שיפעלו לצמצם את הפסולת והזיהום מהשטח הבנוי אל הים והחופים בחורף ובכלל. המשרד להגנת הסביבה תומך כלכלית בהקמת מתקנים למניעת הגעת הפסולת לחוף ולים, ופעולות אלו יצמצמו את הפסולת ויקלו על הרשויות בניקיון החופים ויטיבו עם הסביבה והציבור".
---------
מסמכים רלוונטיים: