היסטוריה: מיכל האמוניה ריק
אחרי יותר מ-30 שנה, ולאחר מספר דחיות, חיפה כימיקלים סיימה לרוקן את מיכל האמוניה בחיפה
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 19/9/2017

המשרד להגנת הסביבה מדווח, כי בהתאם להחלטת ביהמ"ש העליון, שקבע שעל 'חיפה כימיקלים' לרוקן את מיכל האמוניה עד ה-18 בספטמבר, המפעל עמד בלוח הזמנים ומיכל האמוניה, שעמד בשנה האחרונה בעין הסערה הציבורית והעסיק ערכאות שונות של בימ"ש, נסגר אתמול (ב') ורוקן סופית מאמוניה. זאת לאחר 30 שנה בהן הפך לחלק ולסמל של העיר חיפה.

בנוסף, המשרד מדווח, כי הודיע אתמול לעיריית חיפה כי אינו מתנגד למתן רישיון עסק לחיפה כימיקלים. המשרד ציין, כי למפעל היתר פליטה, היתר הזרמה לים והיתר רעלים (רק עבור ריקון מיכל האמוניה), וכי המשרד ימשיך לפעול להבטחת עמידת המפעל בתנאים הקבועים בהיתרים אלה ותנאים נוספים – ככל שייקבעו בהמשך.

כיצד רוקן מיכל האמוניה

לאחר דיונים והצעות שונות על אופן ומועד ריקון מיכל האמוניה, לבסוף הוא רוקן ב-2 שלבים:

  • בשלב הראשון התבצע איוד של האמוניה באמצעות הסרת הבידוד וחימום המיכל בעזרת מפוחים ומים. פעולות אלו רוקנו את המיכל מאמוניה נוזלית. ונותרה רק האמוניה במצב צבירה גז.
  • בשלב השני בוצעה דחיקה של אדי האמוניה באמצעות חנקן [N] כדי לטפל באמוניה הגזית שנותרה. האמוניה הקלה שהייתה במיכל יצאה, ובתוכו נוצרה תערובת של אמוניה ואדי חנקן. תערובת זו הועברה ללפיד לסילוק בטיחותי באמצעות שריפת התערובת. שריפת התערובת הושלמה והלפיד כבה.

המשרד מוסיף, כי במיכל נותר חנקן בלבד – אשר אינו נחשב חומר מסוכן.

עתיד חיפה כימיקלים

נכון לעכשיו אין אמוניה במיכל, וכל מתנגדי המיכל שמחים ומתגאים בהישג, והמשרד להגנ"ס הודיע כי אינו מתנגד להעניק רישיון עסק לחיפה כימיקלים, נותרה רק השאלה אם יהיה למי להעניק רישיון עסק.

מאחר ועדיין לא הוחלט על חלופה ליבוא אמוניה, בהזרמה ישירה מאוניה קטנה או באיזוטנקים, האיום של חיפה כימיקלים, שקווי הייצור בה דוממים כחצי שנה, לסגירת המפעל ופיטורי העובדים טרם הוסר. כך שנראה שפרשת האמוניה טרם הסתיימה, למרות ריקון המיכל.

התייחסויות

השר להגנת הסביבה, זאב אלקין: "הבטחנו וקיימנו. מתחילת השנה אמרתי מעל לכל במה שמיכל האמוניה יפסיק את פעילותו ויהפוך למיכל אמוניה ז"ל. עם השלמת ריקון המיכל אנחנו גאים על כך שניתן להכריז על תום עידן מיכל האמוניה במפרץ חיפה, והסכנות הקשורות בו לא יאיימו יותר על תושבי חיפה והקריות. אני מודה לצוות המקצועי של המשרד שעשה ימים כלילות וליווה את התהליך המורכב הזה מתחילתו ועד סופו"

סגן השר להגנת הסביבה, ירון מזוז: ״כיליד חיפה ותושב הקריות, אני גאה ומברך על ריקון המיכל. השר ואני הובלנו מהפכה אמיתית כנגד כל המפקפקים, ואנחנו נמשיך להוביל ולהילחם במפעלים המזהמים ללא פשרות. זאת רק הסנונית הראשונה״

עיריית חיפה: "עיריית חיפה מברכת את השר להגנת הסביבה על הרגע ההיסטורי ומקווה כי תמצא הדרך הבטוחה להמשך פעילות המפעל הצפוני. סגירת המיכל היא ההוכחה לכך שרק עבודה משותפת של כלל הגורמים, הממשלה, העירייה וארגוני הסביבה מניעה באמת תהליכים לטובת הציבור".

עמותת 'צלול': "מיכל האמוניה רוקן ונסגר. עמותת צלול, שלקחה על עצמה את סגירת מיכל האמניה והסרת האיום המסוכן מחיפה בשנת 2011 - רשמה הישג ציבורי חסר תקדים. צלול יצרה לחץ ציבורי מתמשך על חברי הכנסת, שרי הממשלה, משרדי הממשלה והגורמים האחרים המעורבים בנושא, והובילה להחלטת הממשלה פורצת הדרך, הראשונה כנגד מפגע סביבתי-בטחוני במפרץ חיפה, ולשורה של מהלכים שסללו את הדרך לסגירת המיכל. אחת ההצלחות הגדולות היא השכנוע של יונה יהב לבדוק את רמת הסיכון בסיוע מדענים מובילים. "צלול" שיחקה תפקיד מפתח בהליכים המשפטיים הממושכים בסוגיית האמוניה לצד עיריית חיפה, וייצגה לכל אורך הדרך את הציבור והשכל הישר - ללא הטיה או אינטרסים זרים".

מאיה יעקבס, מנכ"לית 'צלול': "זהו יום חג עבור כל תושבי חיפה, עבור כל מי שהסביבה וביטחון הציבור חשובים וזריקת מרץ ומוטיבציה עבור כל המאבקים האזרחיים ציבוריים בארץ בכלל ובמפרץ חיפה בפרט. ועם זאת - מסכת הלחצים המגמתית המופעלת, כל העת, על ידי הנהלת המפעל, המשרד להגנת הסביבה ושרי הממשלה כנגד עיריית חיפה, היא תעודת עניות למנהל תקין. כל הגורמים חברו ליישר קו עם הדרישות של חיפה כימיקלים לאוניה שתעגון דרך קבע בנמל חיפה, או למקשר ימי מסוכן, שאין לו אח ורע בעולם, ושכל המומחים טוענים שהוא לא ישים. זאת, במקום החלופה הבטוחה וההגיונית של שימוש באיזוטנקים - כמו בכל מקום אחר בעולם - ובהמשך מפעל בטוח ומבודד בדרום.

"אנו נמצאים בעיצומו של הפרק השני במאבק למען חיפה נקייה מאיום אמוניה, כדי להבטיח שהחלופה לאספקת אמוניה לחיפה כימיקלים תהיה הבטוחה ביותר - ולא חלופה שתיבחר רק בגלל שורת הרווח של חיפה כימיקלים. צלול, יחד עם עיריית חיפה וארגוני סביבה נוספים, תמשיך לפעול עד  שאיום האמוניה יוסר אחת ולתמיד מעל חייהם של תושבי חיפה והאזור. אנו מקווים שסגירת מיכל האמוניה תהיה אבן הדומינו הראשונה שתניע מהלך רחב לשינוי המציאות הסביבתית בחיפה ובאזור".

----------

קישורים רלוונטיים:

  1. "אם עיריית חיפה הייתה יודעת שניתן לקבל החלטה בלעדיה היא הייתה כבר מגיעה להסכמה", 14.09.2017
  2. בג"ץ דוחה שוב את מועד ריקונו הסופי של מיכל האמוניה, 30.07.2017
  3. מלחמה עד טיפת האמוניה האחרונה, 27.07.2017
  4. מחלוקת קשה בין המדענים משני צידי המתרס בפרשת האמוניה, 19.07.2017
  5. פרשת הצוללות מתערבבת עם פרשת האמוניה, 20.07.2017
  6. חשד לפלילים בפרשת האמוניה, 19.07.2017
  7. הממשלה אישרה את החלופות לאספקת אמוניה, 04.07.2017
  8. מידע נוסף על חומרים מסוכנים | infospot