הצעת החוק שנועדה לאפשר הגשת תביעות אזרחיות בגין פגיעה בטבע, עברה השבוע בקריאה ראשונה בכנסת. 53 ח"כ הצביעו בעד ההצעה, לא היו מתנגדים. ההצעה חוזרת כעת לדיונים בוועדת הפנים והגנת הסביבה לקראת הכנתה לקריאה שנייה ושלישית.
בעת הכנת הצעת החוק לקריאה השנייה ושלישית תבחן ועדת הפנים והגנת הסביבה את האפשרות לכלול בהגדרת מפגע סביבתי גם פגיעה ביערות. כמו כן, נזכיר כי החלק שעוסק בדרישת הפיצויים בגין הפגיעה הושמט מנוסח הצעת החוק, במסגרת ההכנה לקריאה ראשונה, וזאת לבקשת משרד המשפטים, לכאורה במטרה להעביר את החוק בקריאה ראשונה כך שיחול עליו דין רציפות גם אם הכנסת תתפזר בקרוב.
נזכיר, כי הצעת החוק היא יוזמה משותפת של החברה להגנת הטבע ומספר חברי כנסת שנועדה לאפשר הגשת תביעות אזרחיות נגד חברות ומפעלים שייגרמו לפגיעה בטבע ולתבוע פיצויים על פגיעה בערכי טבע מוגנים, לפי עקרון "המזהם משלם", כאשר כספי הפיצויים יוקדשו למטרות של שמירה על הטבע. זאת מאחר והחוק כיום אינו מגדיר פגיעה בערכי טבע או בשטחים טבעיים כ"מפגע סביבתי" ולכן אזרחים וגופים אזרחיים וציבוריים לא יכולים להגיש תובענה בגינה.
הזרז להגשת הצעת החוק נבעה משני אירועי זיהום סביבתי בשנים האחרונות בהם הייתה פגיעה משמעותית בטבע אך לא ניתן היה לתבוע את הגורם המזהם בגין אותה פגיעה. האירוע הראשון הוא דליפת הנפט מצינור קצא"א שפגע בשמורת הטבע עברונהשבערבה לפני כ 4 שנים. האירוע השני הוא זיהום נחל אשלים אשתקד כתוצאה מזרימת שפכים חומציים ממפעל רותם, שפגעה בנחל ובבעלי החיים בסביבתו.
כתבות רלוונטיות לנושא:
מסמכים רלוונטיים: