השפעות הקורונה ויום כיפור על זיהום האוויר
הפחתה בזיהום האוויר נרשמה הן בסגר שלפני יום כיפור, והן במהלך החג. למעט באזור חיפה, בשל שריפה במפעל באזור תעשייה ליד עכו
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 29/9/2020

כמו בכל יום כיפור, גם השנה הייתה ירידה משמעותית בזיהום האוויר במהלך החג, כפי שנמדדה בתחנות ניטור איכות האוויר, וזאת בנוסף לשיפור באיכות האוויר שנרשמה ערב החג בשל סגר נגיף הקורונה.

למרות ההפחתה ברוב חלקי הארץ, בחיפה נרשמה עלייה בריכוז תחמוצות החנקן ביום כיפור ברוב תחנות הניטור. המשרד להגנ"ס מסביר זאת בשריפה במתחם מילגד ליד עכו במהלך החג.

בנוסף לכך, המשרד להגנ"ס מדווח כי במהלך הקיץ, בחודשים יוני-אוגוסט, הייתה הפחתה של 15-30% בזיהום האוויר ביחס לשנים קודמות, ככל הנראה בשל הפחתת תנועה שנגרמה בשל התפשטות נגיף הקורונה ומעבר לעבודה מהבית וזאת למרות שבתקופה המדוברת לא חלו מגבלות תנועה.


כתבות רלוונטיות:

  1. כמו יום כיפור. ירידה של 90% בזיהום אוויר בעוצר של ליל הסדר, 13/04/2020
  2. בשל איסור הדלקת המדורות בל"ג בעומר: ירידה של עד 90%, 19/05/2020
  3. הקורונה הביא להפחתה של 30% בזיהום האוויר מתחבורה, 18/03/2020
  4. אוויר נקי יותר ביום הכיפורים, 10/10/2019
  5. למידע נוסף על זיהום אוויר מתחבורה, infospot

יום כיפור מדגים כי התחבורה מקור עיקרי לזיהום אוויר במרכזי ערים

המשרד להגנת הסביבה מסביר כי השיפור המשמעותי באיכות האוויר בימי הסגר וביום הכיפורים מדגים את ההשפעה של התחבורה כמקור העיקרי לזיהום האוויר במרכזי הערים הגדולות.

עם כניסת החג ירדו ריכוזי תחמוצות החנקן - המהווים סמן לזיהום אוויר מכלי-רכב – ברוב תחנות הניטור התחבורתיות בחיפה, בגוש דן ובירושלים. ריכוזי השיא של תחמוצות החנקן ביום כיפור בתחנות התחבורתיות בערים הגדולות עמדו על ערכים שבין 15.4 ל- 84.2 חלקים לביליון (חל"ב) – ערכים נמוכים מאוד ביחס לערך הסביבה החצי-שעתי העומד על 500 חל"ב.

לפי הודעת המשרד להגנת הסביבה, בערב יום כיפור בשעות הבוקר, הגיעו ריכוזי השיא ברחוב העצמאות בחיפה תחתית עד ל-63.5 חל"ב כאשר ביום כיפור הריכוז המרבי שנמדד היה 54.9 חל"ב; במרכז ירושלים נרשמו ריכוזי שיא של עד 70.7 חל"ב בערב יום כיפור, ו-34.8 חל"ב ביום כיפור; ובמרכז ת"א ירדו ריכוזי השיא מ-34.9 חל"ב בערב יום כיפור ל-15.4 חל"ב ביום כיפור. גם ריכוזי הבנזן, שמקורם בתחבורה, ירדו בתחנת בר אילן בירושלים מ-0.37 חל"ב ל-0.24 חל"ב.

תחנות הכוח עובדות ביום כיפור בעומס נמוך מהרגיל, והתעשייה הגדולה עובדת כרגיל – ולכן בתחנות הסמוכות לתעשייה (כמו למשל בקריית חיים מערבית שבחיפה או באזור התעשייה הצפוני של אשדוד) לא ניכרות השפעות מהותיות בירידת זיהום האוויר בחלק מהמזהמים.

כמו בכל יום כיפור, הירידה חלה רק בתחמוצות חנקן ובמזהמי אוויר הנפלטים מתחבורה. עבור חלקיקים העוברים בדרכי הנשימה, שחלקם ממקור טבעי וגם במזהמים שניוניים, אין בהכרח ירידה ביום הכיפורים.

השפעת משבר הקורונה על זיהום האוויר בחודשים יוני-אוגוסט 2020

מגבלות התנועה בעקבות התפשטות נגיף הקורונה הביא להפחתה של זיהום האוויר, בעיקר בתקופת הסגר בחודשים מרץ-אפריל, אז דיווחנו על הפחתה משמעותית בפליטות של תחמוצות חנקן במרכזי הערים הגדולות, של בין 49% - 60%.

אלא שמגבלות התנועה הוסרו החל מחודש מאי, והתנועה חזרה לעצמה. או כך לפחות היה נדמה. המשרד להגנ"ס מדווח שלמרות הסרת המגבלות, עדיין נרשמה הפחתה בחודשים יוני-אוגוסט 2020, ביחס לשנים קודמות.

לפי הודעת המשרד, במרבית תחנות ניטור האוויר הריכוזים הממוצעים לתקופת הקיץ בחודשים יוני-אוגוסט בימי עבודה (א'-ה') בשנת 2020 היו נמוכים ביחס לממוצע בשנים 2015 – 2019. שיעור ההפחתה במרבית תחנות הניטור נע בין 15% ל-30%.

ייתכן שחלק מההפחתה בזיהום האוויר במהלך הקיץ האחרון נובע גם כתוצאה מהחמרת דרישות תקינת זיהום האוויר לכלי רכב, שהובילו לשיפורים טכנולוגיים בכלי הרכב ובאיכות הדלק.

התייחסויות

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל: "יש קשר מובהק בין זיהום האוויר לתקופת הקורונה. דווקא בתקופת הקורונה ובימים שאנחנו מכונסים עם משפחותינו, חשוב שנזכור כי מוטלת עלינו האחריות לשמירה על הסביבה. לאחר משבר הקורונה, יהיה עלינו לאמץ הרגלים חדשים כדי למנוע את זיהום האוויר, כמו עבודה מרחוק ומניעת שימוש ברכבים מזהמים. חשיפה לזיהום אוויר גורמת לתחלואה ולתמותה, ובכוונתי לרכז מאמצים לטובת שיפור איכות האוויר בישראל"

עו"ד שרית גולן יו"ר איגוד ערים להגנת הסביבה מפרץ חיפה:יתוח תחנות הניטור במהלך יום הכיפורים מצביע שוב על העובדה כי בעוד בכל הארץ נהנים מאוויר נקי ביום הכיפורים, הרי שבמפרץ חיפה העסקים כרגיל. כך למשל, ביחס לבנזן הנפלט גם מתחבורה וגם מתעשייה, הרי שבניידת 4 הסמוכה לבז״ן ראינו עליות בבנזן לאורך יום הכיפורים. בנוסף, בתחנות ניטור נוספות ראינו עליות בתחמוצות חנקן. עליות אלו מצביעות על החלק המשמעותי של התעשייה בתרומה לזיהום האוויר בייישובים סובבי מפעלי התעשיה במפרץ ובינהם בז"ן. אמנם, המשרד להגנת הסביבה מסביר את העליה בתחמוצות חנקן בשריפה בעכו, אך עלייה נרשמה דווקא בתחנות הדרומיות למפעלים ולא באלו הקרובות לעכו בהכרח ולכן להערכתי מדובר על פליטות של המפעלים באזור".

מנכ"ל איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה שרון כרמל, ניר סהר: "נתוני זיהום האויר ביום הכיפורים כמו במהלך הסגר הראשון - בהם הייתה ירידה ניכרת בשימוש בכלי רכב ובכך במזהמים, מעידים על כך שהתחבורה הינה מזהם מרכזי, מלבד התעשייה. לכן במקביל לפעילות המעמיקה שלנו להפחתת זיהום האוויר מהתעשיות ובכלל זה תחנות הכוח אנו מגבשים תוכנית אב להפחתת השימוש בכלי רכב במרחב האיגוד בכדי להפחית את  זיהום האוויר מתחבורה"

--------

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה