המשרד להגנת הסביבה הטיל עיצום כספי בגובה של 1.1 מיליון ₪ על חברת דלק מנטה קמעונאות דרכים בע"מ, בגלל שורה של הפרות, בהן בין היתר היעדר תיעוד של נתוני הניטור הרציף של מערכת מישוב אדי הדלק, שנמצאו באחת מתחנות הדלק של החברה.
עןד נמצא במהלך סיור פיקוח של המשרד בתחנת הדלק "מפגש אורנים" כי לא נערכו בדיקות תקופתיות למערכת בתדירות הנדרשת וכי חסרות גומיות אטימה בפתחי המילוי של מיכלי הדלק התת-קרקעיים.
המשרד להגנ"ס מדגיש כי לא מדובר בליקויים טכניים בלבד, כיוון שמערכות מישוב האדים, הבקרה והניטור והקפדה על אטימות מערכות הדלק נועדו למנוע פליטה בלתי מבוקרת של אדי דלק המכילים תרכובות אורגניות נדיפות, כולל חומרים רעילים ומסרטנים כמו בנזן.

כתבות רלוונטיות:
כאמור, בביקורת שערך המשרד להגנ"ס בתחנת דלק "מפגש אורנים" ברחוב פייר קניג בירושלים, גילה צוות הפיקוח בין השאר כי מערכת הבקרה בתחנה לא תיעדה כנדרש את נתוני הניטור הרציף של מערכת מישוב אדי הדלק, וכי לא נערכו בדיקות תקופתיות למערכת בתדירות הנדרשת. עוד העלתה הביקורת כי בפתחי המילוי של מיכלי הדלק התת-קרקעיים לא היו גומיות אטימה, ליקוי העלול לגרום לפליטת אדי דלק לאוויר.
המשרד להגנ"ס מדגיש כי לא מדובר בליקויים טכניים בלבד, כיוון שאדי דלק מכילים תרכובות אורגניות נדיפות, בהן חומרים רעילים ומסרטנים כמו בנזן ועוד מזהמי אוויר. חשיפה לאדי דלק עלולה לסכן את השוהים בתחנת הדלק ובסביבתה ולגרום גם למפגעי ריח.
תפקידן של מערכות מישוב האדים, הבקרה והניטור, לצד שמירה על אטימות מערכות הדלק, הוא למנוע שחרור בלתי מבוקר של אדי דלק לסביבה. התקנה והפעלה תקינה של מערכות אלה מצמצמת בכ-85% את פליטות אדי הדלק מהן.
בעקבות ממצאי הביקורת, פתח מחוז ירושלים של המשרד להגנ"ס בהליך אכיפה מול חברת דלק. במסגרת ההליך הציגה החברה את הפעולות שעשתה לתיקון מקצת הליקויים, בהן החלפת מערכת מישוב אדי הדלק והתקנת גומיות אטימה. ואולם, בתום ההליך החליט המשרד להגנ"ס להטיל על החברה 3 עיצומים כספיים בגלל 3 הפרות, בסכום כולל של 1,132,320 ₪.
מאז אישור התקנות למניעת זיהום אוויר מתחנות דלק בשנת 2017, המשרד להגנ"ס אוכף הפרות הקשורות למערכות מישוב אדי דלק.
לפני כשנתיים דיווחנו כי הוטלו 2 עיצומים כספיים בסכום של 305 אלף ₪ כל אחד, על שתי תחנות דלק, האחת בבני ברק והשנייה ברמת גן, בגלל היעדר רישום נתוני ניטור רציף של מערכת מישוב אדי הדלק, אי-שמירת הנתונים ואי-מסירתם למשרד להגנ"ס.
שנתיים קודם לכן דיווחנו על קנס בגובה 548 אלף ₪ על בעלי תחנת דלק בקיבוץ גניגר שבה לא הותקנו מערכות מישוב אדים.
בחודש יולי 2021 המשרד להגנ"ס הטיל קנס של 920 אלף ₪ על תחנת דלק בצ'ק פוסט במפרץ חיפה שהמשיכה לפעול למרות תקלה מתמשכת במערכות מישוב אדי הדלק שהתגלתה ברוב המשאבות בתחנה. מפעיל התחנה גם לא החזיק בכל ממצאי הניטור של מערכות המישוב.
במקרה אחר, המשרד להגנת הסביבה קנס תחנת דלק בשרון ב-276,000 ₪ בגין עבירה דומה שנמשכה שנתיים.
נזכיר כי תחנות דלק הן מקור משמעותי לפליטת אדי דלק לאוויר. מרכיבי אדי הדלק כוללים בין השאר את החומר בנזן, שמוכר כחומר מסרטן.
ד"ר יצחק קדם, מנהל אגף תחבורה במשרד להגנת הסביבה: "הדרישות הסביבתיות מתחנות הדלק נועדו לצמצם את חשיפת הציבור לאדי דלק המכילים מזהמי אוויר מסוכנים, ובהם בנזן, המוגדר כחומר מסרטן ודאי. מערכות מישוב האדים מסוגלות לצמצם באופן משמעותי את הפליטות מהתחנה, אך האפקטיביות שלהן תלויה בתקינותן, בבקרה רציפה ובביצוע הבדיקות הנדרשות. לכן, ליקויים באטימות, בניטור או בבקרה אינם עניין טכני בלבד. הפיקוח שמבצע המשרד נועד לוודא שהמערכות שנועדו להגן על הציבור אכן פועלות כנדרש, וכאשר מתגלות הפרות, המשרד פועל מול בעלי התחנות לתיקונן ובמידת הצורך מפעיל את כלי האכיפה הקבועים בחוק, במטרה להגן על איכות האוויר ועל בריאות הציבור".