המשרד להגנ"ס תומך בהקמת מתקן שריפת פסולת לייצור אנרגיה
הקמת מתקן שריפה, תמיכה במפעלים למיחזור פלסטיק PET, ועוד. גיא סמט, סמנכ"ל שלטון מקומי במשרד להגנ"ס פורש את משנתו
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 05/12/2016

בכנס תעשיית המיחזור שהתקיים בשבוע שעבר, הציג גיא סמט, סמנכ"ל שלטון מקומי במשרד להגנת הסביבה, את השקפתו על הסוגיות הבוערות של ענף הפסולת.

סמט, שנמצא בתפקידו כחצי שנה, תלה חלק גדול מהכשלים של המשרד להגנת הסביבה בתחום הפסולת, במנגנון הממשלתי חסר היציבות, קצר הרואי והבירוקרטי. לדבריו, באגף שאחראי על חוקי אחריות יצרן מורחבת (פסולת אריזות, חוק הפיקדון, פסולת אלקטרונית, חוק השקיות) יש יותר חוקים מעובדים ולכן המשרד מתקשה למלא את תפקידו. מצב זה נוצר לדבריו, בין השאר, משום  שהשרים אמנם העבירו בכנסת את חוקי הפסולת אבל לא דאגו למשאבים עבור יישומם.

לאור המחסור האדיר בכוח אדם, ישנה חשיבות יתרה לקביעת סדר עדיפויות, הסביר סמט ופירט: "השלב הראשון זה לאסוף את הפסולת, מה שלא קורה למשל בפסולת בניין. לכן אנחנו מקדמים יוזמת חקיקה בעניין זה". גם הקמת מתקן שריפה להפקת אנרגיה מפסולת הוזכר על ידו כאחד הפרויקטים החשובים ביותר.

מתקן שריפה | השבת פסולת לאנרגיה | צדק חברתי

"80% הטמנה בישראל לא יכול להמשך, זה לא דומה לשום מדינה באירופה" אמר סמט והצביע על מתקן השבה (הפקת אנרגיה משריפת פסולת) כאחד הפתרונות המשמעותיים לנושא. סמט גם הסביר כי לא צודק חברתית ותפעולית להקים את מתקן השריפה בדרום, אלא במרכז, שם מיוצרת מרבית הפסולת וכי אין בעיה להקים מתקן כזה בקרבה לאזורי מגורים, כפי שנעשה בעולם.

הוא גם הזכיר כי בכל יום מוסעים 3,000 טון פסולת שמקורה בגוש דן לאתרי הטמנה בדרום. מלבד חוסר הצדק החברתי, הסביר סמט, הציבור מפסיד בגלל עלויות ההובלה, הגברת העומס על הכבישים וזיהום האוויר הנגרם מהנסיעות המרובות. לדבריו, הקמת מתקן שריפה במרכז תחסוך שטח הטמנה יקר ותפחית את כמות משאיות הפסולת הנוסעות להטמנה בדרום מדי יום.

תמיכה במיחזור פלסטיק PET

סמט חשף כי המשרד להגנת הסביבה מתכוון לפרסם בשבועות הקרובים קול קורא לתמיכה בתעשיית מיחזור פלסטיק מסוג PET. לדבריו, שינוי מחירים בעולם גרם לכך שמחיר חומר הגלם המקורי כמעט שווה ערך לחומר ממוחזר, ולכן כמעט ואין היתכנות למיחזור PET. השימוש בפלסטיק מסוג PET מאוד נפוץ. ה PET משמש בין השאר לייצור בקבוקי שתייה, אריזות פלסטיק, צעצועים ועוד.

לאור המצב, המשרד להגנ"ס ינצל את כספי קרן הניקיון וצפוי לתמוך בכ- 5 מיליון ₪ בשנה, לתקופה של 3 שנים, למפעלי מיחזור ה PET בישראל. באופן דומה, אמר סמט, הם בוחנים האם נדרשת תמיכה לענף מיחזור הצמיגים ולתחנות מעבר ממיינות.


הדברים נאמרו בכנס תעשיית המיחזור שהתקיים ביוזמת איגוד הכימיה הפרמצבטיקה ואיכות הסביבה בהתאחדות התעשיינים ובשיתוף איגוד ערים דן לתברואה

----------

קישורים רלוונטיים:

  1. "על מיחזור צריך לשלם"' 01.12.2016
  2. ראיון עם איש המקצוע הבכיר בישראל בתחום הפסולת | גיא סמט, 20.11.2016
  3. מבקר המדינה על ההפרדה במקור: "הליך קבלת החלטות לקוי"' 29.11.2016
  4. המשרד להגנ"ס מקדם חוק חדש לטיפול במפגעי פסולת בניין, 20.06.2016
  5. מידע נוסף על פסולת | infospot