ועדת חקירה ממשלתית חקרה אירוע שבו נשטפו לחוף 250 צבי ים, רובם מתים, כשעל רבים מהם סימני פגיעת הדף. נבדקה האפשרות כי הצבים נפגעו מסקר סייסמי, פיצוץ, סונאר צבאי או סערת ברקים אך לא נמצאה הוכחה מבוססת המצביעה על אשמתו של אחד הגורמים. הוועדה המליצה על יישום מספר כללים לשמירה על בעלי החיים הימיים.
כתבות רלוונטיות:
במהלך חורף 2019-2018 נשטפו לאורך חופי הים התיכון בישראל כ-250 צבי ים, מרביתם (200) נמצאו מתים. מדובר בכמות צבים שנשטפים לחוף הגדולה כמעט פי 10 מאשר בחורף רגיל. בישראל 2 סוגים של צבי ים אשר אחד מהם (הירוק) בסכנת הכחדה והשני (החום) מוגדר כ'עתידו בסכנה'.
מבין 48 הצבים החיים שנשטפו אל החוף, על גופם של כ־50% נמצאו סימני פגיעות הדף, שהתבטאו בנזק לרקמות רכות באוזן הפנימית ובריאות. לכן התעורר חשד כי הנזק שנגרם לצבים הוא תוצאה של סקר סיסמי שנערך בינואר 2019 בצפון המים הכלכליים הישראליים.
עקב כך, גויסה ועדת חקירה לצורך בדיקה רב תחומית של הנושא. הוועדה כללה צוות של מומחים מטעם משרד האנרגיה, המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים, חקר ימים ואגמים לישראל וחוקרים מובילים באקדמיה.
הצוות ביצע בדיקות מקיפות של הערכת גורמים פוטנציאליים לפציעות המתוארות, תוך התמקדות בסקרים סיסמיים, אך גם בחינה של מקורות אנושיים כמו פיצוצים וסונאר צבאי וכן בחינה של מקור טבעי: סערת ברקים.
המסקנה העיקרית של הוועדה היא כי לא נמצאה הוכחה מבוססת לאשמת הגורמים הפוטנציאליים שנבחנו. נראה כי הסקר הסיסמי לא היה הגורם לפגיעות ההדף של הצבים, ולמעשה מסלול התנועה שלהם כלל לא עבר באזור, אלא דרומית אליו.
למרות שלא נמצאה הוכחה לאשמת הגורמים שנבחנו, כדי למנוע אירועים מסוג זה בעתיד, ביקש הצוות להמליץ על מדיניות והנחיות להפחתת פגיעה בצבי ים.
בין ההמלצות:
עיקרי הממצאים והמסקנות הוצגו בפני הארגון העולמי לרגולטורים סביבתיים העוסקים בחיפוש והפקת נפט וגז טבעי בים.
-------
מסמכים רלוונטיים: