משרד האנרגיה פרסם לאחרונה דוח בנושא סטטוס יישום התוכנית הלאומית להתייעלות באנרגיה לשנים 2020–2030.
התוכנית, שאושרה בהחלטת ממשלה בחודש אוקטובר 2021, קבעה לראשונה צעדי מדיניות להתייעלות באנרגיה בכלל משק האנרגיה, ולא רק בתחום צריכת החשמל.
התוכנית הגדירה צעדים להתייעלות אנרגטית במגזר המסחרי/ציבורי, במגזר הביתי, במגזר התעשייתי ובמגזר התחבורה. כמו כן נקבע בתוכנית יעד ממשלתי חדש של עצימות באנרגיה (סך צריכת האנרגיה בהשוואה לתמ"ג) עם יעדים שאפתניים לשיפור ב-11% אחוז בשנת 2025 ו-18% בשנת 2030 (בהשוואה לשנת 2015).
הדוח שהתפרסם עתה מצביע על כך שמשרד האנרגיה הצליח ליישם את רוב צעדי המדיניות שהוגדרו בתוכנית מ-2020 ושיותר מ-95% מהסעיפים בהחלטת הממשלה יושמו או נמצאים בתהליכי יישום מתקדמים, אף שחלק ניכר מהתקציבים לתוכנית לא הועברו למשרד.
הדוח מציג בין היתר את ההישגים הבולטים של משרד האנרגיה ביישום התוכנית, בהם:
קישור לדוח המלא בתחתית הכתבה.
כתבות רלוונטיות:
עוד סעיף בתוכנית שמיושם בימים אלה הוא מתן מענקים לקידום מעבר לאנרגיה מקיימת ברשויות המקומיות. החלטת הממשלה מחייבת את משרד האנרגיה והמשרד להגנ"ס להקצות 8 מיליון ₪ כל אחד כדי לסייע לרשויות מקומיות וללוות אותן בגיבוש תוכניות פעולה להיערכות לשינוי אקלים (אדפטציה) ולמעבר לאנרגיה מקיימת (מיטיגציה).
המשרד להגנ"ס הקצה מענקים בהיקף של כ-13 מיליון ₪ לגיבוש תוכניות היערכות לשינוי אקלים ב-64 רשויות מקומית. משרד האנרגיה נתן מענקים בהיקף של כ-8 מיליון ₪ לגיבוש תוכניות פעולה למעבר לאנרגיה מקיימת ב-51 רשויות מקומיות.
כמו כן, במסגרת קול קורא משנת 2022 המשרד הקצה 25 מיליון ₪ שיושקעו בפרויקטים בתחום ההצללה וקירור הרחב העירוני.
נוסף על כך, משרד האנרגיה נותן מענקים למיזמי אימפקט שמסייעים לרשויות המקומיות לקדם מעבר לאנרגיה מקיימת. כך למשל ניתנו מענקים עבור הקמה של 14 מרכזי יישום למעבר לאנרגיה מקיימת שמסייעים לתושבים ולעסקים להתייעל אנרגטית ולהאיץ התקנה של מערכות סולאריות ועמדות טעינה. כמו כן ניתנו מענקים לפרויקטים של עצמאות וחוסן באנרגיה בחבל תקומה לקידום הקמת מתקני אגירה, קירויים סולאריים ותוכניות למעבר לאנרגיה מקיימת.
בין סעיפי התוכנית שיושמו כבר ושהמשך יישומם יחל בקרוב – מענקים להתייעלות באנרגיה והפחתת פליטות גזי חממה בתעשייה.
לפי הדוח, בשנת 2022 ניתנו מענקים להתייעלות אנרגטית בתעשייה בסכום כולל של כ-30 מיליון ₪. עם אישור מס הפחמן ב-2024, אושרו עוד תקציבים של מאות מיליוני ₪:
נוסף לכך, המשרד להגנת הסביבה חייב בשנת 2022 הרשאות תקציביות בהיקף של כ-68 מיליון ₪ בשני מסלולים: האחד, 25 מיליון ₪ למיזמים בתחום הפחתת פליטות והתייעלות אנרגטית. השני, כ-43 מיליון ₪ בתחום צמצום תופעת אי החום העירוני וייצור אנרגיה מתחדשת ברשויות המקומיות.
כמו כן, החלטת ההמשלה קבעה כי משרד האנרגיה חייב להקצות בין השנים 2022–2023 סכום של 35 מיליון ₪ לקידום מיזמי פיילוט שיוכיחו היתכנות כלכלית ותפעולית של פרויקטים בתחום ההתייעלות באנרגיה והפחתת פליטות גזי חממה, בין השאר באמצעות התייעלות בייצור או בצריכת אנרגיה, הסטת ביקושים ואגירת אנרגיה, תחבורה נקייה, הסבת דלקים וחשמול תהליכים בכלל מגזרי המשק. ואולם בגלל העיכוב באישור מס הפחמן לא התקבל תקציב ייעודי לשם כך ולכן משרד האנרגיה חייב הרשאות מתקציבו בסכום כולל של כ-85 מיליון ₪ עבור יותר מ-100 מיזמי פיילוט ומיזמי הזנק.
עוד צעדים שייושמו מתוך התוכנית הלאומית להתייעלות אנרגטית:
לפי משרד האנרגיה, צעדי התוכנית שכבר יושמו צפויים להביא לחיסכון בפליטות בשנה שיהיה שווה ערך לצריכת חשמל ב-כ-225,000 משקי בית בשנת 2030 או להספק ייצור קונבנציונאלי של תחנת כוח בהספק של 340 מגה-ואט לשעה.
במשרד האנרגיה מדגישים כי הנתונים מתייחסים רק לצעדים שאפשר לכמת, בעוד שבמסגרת ההחלטה מיושמים עוד צעדים שתורמים להתייעלות אנרגטית וייצור אנרגיה מתחדשת ושהשפעתם אינה ניתנת למדידה כמותית.
עם זאת, הדוח מצביע גם על כמה תחומים שיש להשלים או להאיץ את יישומם במסגרת עדכון התוכנית:
אוריאל בבצ'יק, מנהל אגף בכיר בחטיבת אנרגיה מקיימת במשרד האנרגיה : "התוכנית הלאומית להתייעלות באנרגיה היא רכיב מרכזי באסטרטגיה של משרד האנרגיה לקידום משק אנרגיה נקי, יעיל וכלכלי. הישגי התוכנית המפורטים בדוח מצביעים על התקדמות בתחום, שכן הם מייצרים חיסכון משמעותי באנרגיה ובפלטות גזי חממה, ובאותו זמן מחזקות את הביטחון באנרגיה של מדינת ישראל. חשוב לזכור תמיד כי האנרגיה הזולה, היעילה והנקייה ביותר היא זו שלא נצרכת. לכן התייעלות באנרגיה מסייעת בהשגת יעדי הממשלה בתחום האנרגיות המתחדשות, מסייעת בשמירה על הרציפות התפקודית של משק האנרגיה, ומגדילה את הפריון והרווחה הכלכלית במשק".
---
מסמכים רלוונטיים: